Żywiec Porter
Żywiec Porter
Żywiec Porter
% alk. 9.5
Blg 21.0
5901559949343addbarcode
ulubione: 129
cena: 4,50 zł

Żywiec Porter jest bardzo mocnym i treściwym piwem charakteryzującym się posmakiem palonego słodu z nutami kawowo-karmelowymi. Produkowany jest ze słodu monachijskiego oraz kombinacji słodów jasnych i specjalnych, fermentowany w otwartych kadziach i poddawany długiemu okresowi leżakowania, który może trwać do 6 miesięcy. Recepturę piwa Żywiec Porter wymyślił w 1881 r. Juliusz Wagner, który był naczelnym piwowarem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Od tego roku piwo Żywiec Porter produkowane było w Żywcu. W związku jednak ze zmianą systemu produkcji w żywieckim browarze i wprowadzeniem technologii HGB na początku XXI wieku, w latach 2003-2004 Grupa Żywiec przeniosła wyrób Portera do Cieszyna, gdzie zostały zachowane dawne urządzenia piwowarskie.
Dodał: admin - 2010-06-18 09:06:56

oceny Oceny

Użytkownicy 6,72 / ilość: 803
Goście 7,43 / ilość: 944
średnia7,1 / ilość: 1747

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2021-10-10 22:26:58
Po wypiciu jednej butelki strasznie rozbolała mnie głowa. Nie polecam.
awatar
Sheggorath
starstarstarstarstar

2021-09-18 22:57:08
Moim zdaniem właśnie się pogorszył. Nadal wyczuwalny alkohol, nadal grzeje w przełyk trochę za mocno. Jak na 21 Blg. to ciało jest słabe. Pijąc Granda z Ambera, który ma 18 Blg., odczuwam większą pełnię, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. W zapachu, owszem, jest przyjemna śliwka, trochę ciemnych owoców, chlebowe nuty, ale jest też mocny alkohol i aromaty gumy balonowej. Goryczka jest wysoka, długo zalegająca, nieco apteczna. Finisz palony, ale też alkoholowy. Ogólnie jest mocno wytrawny, goryczkowy i w zasadzie smakuje bardziej jak stout, niż porter bałtycki. Być może po odleżeniu byłby bardziej ułożony, ale nie sądzę, żeby wiele zyskał. Teraz, po odejściu od Cieszyna, to nie wiem co się stanie z tym porterem. Obecnie mamy w Polsce o wiele lepsze portery bałtyckie, wcale nie różniące się ceną od tego - zarówno koncernowe, jak i rzemieślnicze.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 6, zapach: 8, wygląd: 7 )
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 8 )
5 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 7 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-09-15 18:31:22
Od niedawna piwo bardzo się zmieniło, stało się łagodniejsze, wybija się śliwka, nawet czuć wiśnię. Mniej agresywne, choć lubiłem tę agresję w Żywcu. Czyżby do niedawna kontraktowo warzyli w Cieszynie po sprzedaniu browaru, a teraz pojawiły się warki z nowego browaru? Nie potrafię określić, które lepsze. Lubiłem agresję starego Żywca, ale ten smak też jest bardzo fajny.
awatar
Gość
awatar
Gość

2021-09-11 16:11:47
Piwo dobre ale rano strach jechać samochodem
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.