Żywiec Porter jest bardzo mocnym i treściwym piwem charakteryzującym się posmakiem palonego słodu z nutami kawowo-karmelowymi. Produkowany jest ze słodu monachijskiego oraz kombinacji słodów jasnych i specjalnych, fermentowany w otwartych kadziach i poddawany długiemu okresowi leżakowania, który może trwać do 6 miesięcy. Recepturę piwa Żywiec Porter wymyślił w 1881 r. Juliusz Wagner, który był naczelnym piwowarem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Od tego roku piwo Żywiec Porter produkowane było w Żywcu. W związku jednak ze zmianą systemu produkcji w żywieckim browarze i wprowadzeniem technologii HGB na początku XXI wieku, w latach 2003-2004 Grupa Żywiec przeniosła wyrób Portera do Cieszyna, gdzie zostały zachowane dawne urządzenia piwowarskie.
Dodał:
admin - 2010-06-18 09:06:56
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
SmakoszMiłosz
Gość
Miodowy
W tym segmencie cenowym - nie do pobicia. W segmencie kraftowym, może konkurować z wieloma i wielu przebić. Bije na głowę większość angielskich porterów (ale o to nie trudno, bo są zwyczajnie cienkie).
Co prawda zdążają się egzemplarze siermiężne w smaku, ale ja tam lubię tę siermięgę.
Bocian69