Produkt browaru Żywiec. Jest to powrót na rynek po zaprzestaniu warzenia w okolicach wiosny 2012. Uwarzone wraz z trzema innymi piwami, po czasie konsumenci mają zdecydować w głosowaniu, które piwo zagości na stałe w ofercie browaru. Wskazana temperatura podawania to 9-11°C. Do jego uwarzenia zostały użyte trzy słody: Pilzneński, Monachijski i Karmelowy. Brak informacji jaki chmiel został użyty przy warzeniu. Barwa ciemno-bursztynowa, lekko wpadająca w rubin, idealnie klarowna. Piana na początku obfita i wysoka, biała. Drobnoziarnista, lecz po chwili pęcherze stają się dużo większe, pękają i sprawiają szybkie opadanie piany do niskiej warstwy. W zapachu dominuje palony słód. Smak to zdecydowana słodowa paloność, możliwe do wyczucia również akcenty alkoholowe oraz śladowa goryczka. Wysycenie na
poziomie średnio-wysokim.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
WuPe
Marianek
Gość
.