Historyczne, pierwsze, nowofalowe piwo z grupy Żywiec. Charakteryzuje się o dziwo mocnym kwiatowym aromatem i smakiem. Nowy wariant to intensywnie chmielowe piwo z wyczuwalną nutą cytrusową. Swój aromat i smak zawdzięcza zastosowaniu pięciu odmian chmielu oraz warzeniu w otwartych kadziach.
Receptura piwa APA jest dziełem mistrzów Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej, którzy od pokoleń pracują w warzelniach arcyksiążęcych w Żywcu i Cieszynie.
Piwo jasne, pasteryzowane
Składniki: woda, słody (Monachijski, Pszeniczny, Karmelowy), chmiele (Chinook, Citra, Amarillo, Magnum, Centennial)
Zalecana temperatura serwowania: 9-11°C
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.
Dodał:
Esteban - 2014-10-30 10:34:32
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Spokoloko
anishol
WaldemarS
Sykcio
Wygląd: Piana biała, obfita, drobnopęcherzykowa i trwała. Piwo o barwie pomarańczowej, zamglone. Ładny lacing
Smak: W smaku głównie uderzenie chmielowych cytrusów i żywicy z zbożowo-kukurydzianą słodowością. Piwo zbalansowane na poziomie chmiel-słód
Goryczka: Średnia i długa szczypiąca chmielowa goryczka - zrobiła bardzo pozytywne wrażenie.
Odczucie w ustach: Pełnia średnia, średniowysokie nasycenie Podsumowanie: Myślę że jak na koncernowe piwo w cenie około 4 zł jest ono naprawdę przyjemne. Osobiście uważam, że intensywność aromatów tego piwa jest na niskim poziomie, natomiast jestem bardzo mile zaskoczony goryczką oraz wyglądem tego piwa - ma ono naprawdę świetną pianę i ciekawą wyczuwalną szczypiącą goryczkę.