Ziemia Obiecana Piwko 2021
Ziemia Obiecana Piwko 2021
Ziemia Obiecana Piwko 2021
% alk. 5.2
brak koduaddbarcode

Ziemia Obiecana często powraca z piwami o tej samej nazwie jednak o zmienionej recepturze i parametrach, tym razem jest to jednak zupełnie inny styl. W 2018 było to IPA, tym razem Lager niemiecki. Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel: Perle, Callista, drożdże. Piwo niefitrowane i niepasteryzowane.
Dodał: nietzsche - 2022-01-18 12:27:01

oceny Oceny

Użytkownicy 7 / ilość: 2
Goście 0 / ilość: 0
średnia7 / ilość: 2

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2022-01-13 02:56:11
Wygląd: bardzo jasne, słomkowe, jak na niefiltr to zaledwie opalizujące, ok piana
Zapach: delikatny, ładny, kwiatowy, zielisty, białe owoce: brzoskwinia, morela, nawet marakuja i mandarynka, ale tak w stylu niemieckim, hallertauerowym, nie amerykańskim, agrest, gruszka, nawet delikatnie cedrowy, korzenny, lekko miodowy, jasna kajzerka
Smak: Widać, że piwo chmielone na aromat, goryczka niewielka, ale taka ma być w Hellesie, bardo fajny chmiel, delikatny, sianowy, kwiatowy, dużo swojskich owoców: gruszka, agrest, ale i jeżyna i truskawka, brzoskwinia, trochę cytryny, kwaśnej pomarańczy, daleka marakuja, nuta miodu, czyste, słodowe, białe pieczywo, kajzerka, lekki diacetyl? (ale może mi się wydaje, od tej nuty miodowej - zapewne od chmielu,piwo jest świeżutkie, więc nie obstawiam, że to z utlenienia), gładziutkie, mega ułożone, a jednak ma taką świeżą, rześką nutę, obstawiam, że od krauseningu. Przy okazji dodawania Schlenkerli Kräusen zgłębiałem, co to jest ten krausening i z tego co pamiętam (krausen to piana w fermentującym piwie) to dodawanie do już przefermentowanego, wyleżakowane piwa odrobiny fermentującej brzeczki, to co Czesi zwą kroužkový ležák, bo dodają kroužky, czyli fermentującą brzeczkę/mladinę. NIemcy to robią z kilku powodów, np. przy refermentacji, bo prawo czystości nie pozwalało używać cukru, by dodać piwu rześkości, świeżości, by pobudzić fermentację, by usunąć diacetyl i aldehyt octowy.
Piwo na 7,5, ale podwyszam, bo to jest mistrzostwo. Po tym poznaje się dobry browar, że potrafi zrobić dobrego ułożonego hellesa, któremu nie można niczego zarzucić. Sorry, ale większość lagerów polskiego kraftu, najczęściej nazywanych pilsami, nie ma z lagerem nic wspólnego, to najczęściej antylagery, młode, szarpiące, nieułożone, najczęściej nachmielone w opór, żeby przykryć ułomności bazowego piwa i mętne w xuj, \"bo wiecie to nie jest taki koncernowy lager\". Dobre lagery polskiego kraftu jestem w stanie wymienić na palcach jednej ręki i to jest smutne, bo nasza tradycja piwna, ta zaorana przez koncerny, była jednak lagerowa.
Tym bardziej nie rozumiem podniecania się piwem, do którego np. dodano tonki, cynamonu, laktozy i aromatu, tylko dlatego że czuć w nim tonkę, cynamon, laktozę i aromat, choć nie czuć bazowego piwa lub to jest xujowe.
Jedyne czego mi tu brakuje, to takiej niemieckiej szmatki, ale to chyba jest nie do odtworzenia.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 7, wygląd: 7 )
awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2022-01-13 01:57:03
\"-wypuściliśmy pierwszego lagera, po około 2,5 miesiącach pracy, prawilnym krauseningu i oczekiwaniu na sklarownie;
-w sumie nie ma siary z tym lagerem;\"
Z FB Ziemi Obiecanej
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 7, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.