Zadyma Pszeniczne
Zadyma Pszeniczne
Zadyma Pszeniczne
Weizen/Weissbier
% alk. 5.0
Blg 12.0
brak kodu


Piwo w stylu pszeniczne uwarzone przez Browar Zadyma z miejscowości Szaflary (powiat nowotarski, województwo małopolskie).

Piwo pszeniczne jest trunkiem górnej fermentacji - musującym, który, w zależności od długości wypalania słodu jęczmiennego, może być zarówno piwem jasnym, jak i ciemnym. Warząc ten gatunek piwa,do słodu dodaje się odpowiednio pszenicę lub słód pszeniczny, które odpowiadają za mętną konsystencję i bogaty aromat piwa. Od aromatu goździków, bananów, i cytrusów, po wanilię i aromat chleba, w piwie pszenicznym dostajemy całą gamę niepowtarzalnego zapachu i smak piwa.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Dodał: piwosz92 - 2016-03-14 12:39:10

Oceny

Użytkownicy 5 / ilość: 1
Goście 0 / ilość: 0
średnia 5/10 / ilość: 1

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Shinodin

2016-07-19 22:46:56
Piany praktycznie całkowity brak, zanika od razu po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje już pod zupełnie żadną postacią. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu delikatne aromaty drożdżowe, bananowe i goździkowe, ale nie jest to jakiś wyraźny aromat. W smaku mocno kwaskowe, słaba kontra goryczkowa i słodowa, wysycenie na bardzo wysokim poziomie, kwas przesłania wszystkie aromaty piwa pszenicznego. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta z lokalnego browaru Zadyma. Bardziej Sour niż piwo pszeniczne, w moim odczuciu zbyt kwaśne, mało pijalne, maksymalna ocena jaką mogę zaproponować to 5, a i tak nie wiem czy to nie za dużo. Póki co Zadyma na minus, zawodzi...
Oceny tego użytkownika: 5 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010