Kolejne piwo z kontraktowego browaru Wrężel, warzącego swoje piwa w browarze Zarzecze. Wrężel warzy od 2014 roku, głównym piwowarem jest Adrian Kukuła. Wrężel DIPA to piwo w stylu New Zealand Double India Pale Ale, pasteryzowane i niefiltrowane.
Jeżeli IPA to dla Ciebie za mało goryczki i wspaniałych aromatów, tutaj znajdziesz ich dużo więcej! Soldina podbudowa słodowa oraz aromat chmielu z Nowej Zelandii. Pełniejszy smak, więcej goryczki, większa moc - przedstawiamy Dobule IPA! Stworzone dla Ciebie z pasją przez browar daleki od masowej produkcji! Piwo pojawiło się na rynku w drugiej połowie marca 2015 roku.
Składniki: woda; słody: Pale Ale, Melanoidynowy; dodatki: cukier, Mech Irlandzki; chmiele: Rakau, Magnum, Waimea; drożdże: Safale American - Fermentis US-05.
Fermantacja górna +19°C. Chmielone na zimno.
Polecena temperatura serwowania to przedział 10-13°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
lukas85
Kolor ciemnego bursztynu, lekkie zmętnienie i osad drożdżowy.
Piana średnio obfita, na dwa cm, drobne i średnie pęcherzyki. Trwałość piany oceniam jako przyzwoita, po połowie degustacji zostało niewiele, na ściance szklanki obecne także niewielkie firanki po pianie.
Aromat niczego nie urywa, niezbyt intensywny, mało urozmaicony, głównie słodycz, trochę nut amerykańskich chmieli niby standard, ale wszystko jakieś bez szału.
W smaku od razu czujemy, że mamy solidnie nachmielone piwo , goryczka jest solidna, do tego nieco zalegająca, potrzeba chwili by się do niej przyzwyczaić. O ile taką goryczkę lubię, to w piwie brakuje bomby cytrusowej, słody są wycofane, trochę przebija się alkohol, pijalność średnia.
Piwo ogółem ok, goryczka na plus, ale piwo mało kompletne, niezbyt dobrze zbalansowane. Bardzo soldne 6 za smak mogę dać.
Andrij
Kaente
Stacher93