Piwo warzone w browarze Widawa - Gospoda pod Czarnym Kurem, z miejscowości Chrząstawa Mała. Jest to wrocławskie piwo pszeniczne, niefiltrowane i niepasteryzowane. Uwarzone z okazji Piątego Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Nawiązuje do dawnych tradycji piwowarskich Wrocławia. Receptury dawnych Wrocławskich Baranów, przepadły bezpowrotnie. Pozostaje nam jedynie wyobrażenie jak mógł smakować ów trunek. Tak właśnie powstał Nowy Baran.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże piwowarskie.
Barwa ciemno-pomarańczowa, wpadająca w bursztyn, zmętniona. Piana biała, średnio pęcherzykowa. Po nalaniu wysoka na centymetr. Szybko się dziurawi od środka i zostaje jako obwódka z wysepkami na środku, obficie osadza się na ściankach szkła. Zapach intensywny, świeży powiew pszenicy o mocno kwaskowym wyrazie, nie brakuje też nut kwiatowych i lekkiego aromatu bananowego. W smaku zdecydowana kwaskowość, która przechodzi w lekko musujący posmak pszenicy z nutami kwiatowymi i lekko słodkawym finiszem. Smak podkreśla wysokie, piekące w język wysycenie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Stacher93