Widawa Equinox West Coast IPA
Widawa Equinox West Coast IPA
Widawa Equinox West Coast IPA
% alk. 6.2
Blg 16.0
brak koduaddbarcode

Uwarzone przez restauracyjny Browar Widawa - Gospoda Pod Czarnym Kurem z miejscowości Chrząstawa Mała w województwie dolnośląskim. Browar ten został otwarty w roku 2012, restauracja miała otwarcie już w roku 2004. Założycielem browaru, głównym piwowarem i szefem kuchni w restauracji jest Wojciech Frączyk. Browar Widawa często warzy piwa we współpracy ze znanym blogerem piwnym Tomaszem Kopyrą. Piwo Widawa West Coast IPA po raz pierwszy pojawiło się na Warszawskim Festiwalu Piwa 2014. 21 marca 2015 roku zadebiutowało piwo wydane w edycji specjalnej - Widawa West Coast IPA, uwarzone na jednej odmianie chmielu - amerykańskim Equinox-ie. Jest to nowa odmiana chmielu, która uznanie zyskała w roku 2014. Wcześniej ten chmiel oznaczany był roboczą nazwą Exp 366, na The Craft Brewers Conference chmiel otrzymał nazwę Equinox. Widawa Equinox West Coast IPA to piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel Equinox, drożdże.
Na grafice zdobiącej butelkę wykorzystano fotografię Eli Krause. Tradycyjnie dla browaru Widawa, Westo Coast IPA Equinox dostępny jest w butelce o pojemności 0,33l.
Dodał: Stacher93 - 2015-06-07 18:07:40

oceny Oceny

Użytkownicy 6,67 / ilość: 6
Goście 7 / ilość: 1
średnia6,71 / ilość: 7

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Na razie brak komentarzy. Twój może być pierwszy.
awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Stacher93
moderatorstarstarstarstarstar

2015-04-11 22:59:59
Barwa: Jasne, wyraźnie zmętnione złoto.

Piana: Biała, głównie drobnopęcherzykowa z nielicznymi grubymi bąblami. Umiarkowanie wysoka i obfita. Szybko opada do obwódki i poprzecieranego kożucha z gruboziarnistymi wyspami.Oblepia szkło zostawiając cienkie, równe i średnio trwałe koronki. Na dłużej zostają ładne fantazyjne mozajki.

Aromat: Wyraźny, na pierwszy plan rzucają się świeże, tropikalne owoce i cytrusy, dalej niestety wychodzi dość wyraźny, odrzucający diacetyl.

Smak: Średnia podbudowa słodowa, następnie intensywne, tropikalne owoce z żywicą i bardzo silną, bezkompromisową żywiczną goryczką, która jest bardzo trwała i nieco zalegająca .W tle niestety ciągle czai się diacetyl, czyli wszechobecne masło.

Nasycenie: Średnio-niskie, odpowiednie.

Komentarz: Gdyby nie przykry diacetyl, piwo prezentowałoby wysoki poziom. Niestety ogłuszająca porcja aromatu maślanego zabiła przyjemność picia. Wszystko inne na fajnym zadowalającym poziomie, gdybym miał możliwość kupiłbym je jeszcze raz, może to tylko mały wypadek przy pracy.
oceny Oceny użytkownika:
5 ( smak: 6, zapach: 3, wygląd: 6 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.