Uwarzone w browarze Wąsosz, ze wsi Wąsosz leżącej blisko Częstochowy. Jest to jasne piwo niefiltrowane i pasteryzowane, warzone tradycyjnymi metodami. Piwo to stanowi hołd i wyrazy szacunku dla jednego z najważniejszych plemion polskich - Pomorzan. Kaszubów Pyrzyczan, Wolninian, Brzeżan a zwłaszcza Słowinców - nadłebskiej mniejszości lokalnej boleśnie doświadczonej przez los po II Wojnie Światowej.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód karmelowy, jęczmień browarny, drożdże.
Barwa jasno-złota, lekko zmętniona. Piana biała, z drobnymi pęcherzami. Średnio-wysoka po nalaniu. W miarę szybko redukuje się do niskiej, porwanej warstewki, lekko zdobiącej szkło. Aromat umiarkowany, głównie słód z łagodnym ziołowo-chmielowym akcentem. W smaku dominuje dosyć solidna słodowość, nie brakuje też goryczki chmielowej o ziołowym profilu. Wysycenie na poziomie średnim.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Piwo zmętnione. Jak na ten ekstrakt piana prowokowana powstaje. Kolor śliczny, złoto gdzieś wpada w pomarańczek, przystający niejednemu ipa. W smaku pełne, trawa w tle, cytrusy, skórka cytryny, słody. Całkiem dużo tego smaku jak na pilsa. W zapachu niewiele.
Piwo smaczne. Ciekawe. Nie zakochalem się. Do kochania są duble i portery. Piję ze smakiem. Jakby było poniżej 4zł to rewelacja. Kosztowało niewiele więcej. Kupcie wypijcie smacznego :)
Gość
PiwowarWWA
Borsuk77
Wygląd - kolor bursztynowy, lekko mętne, duże wysycenie, piana niezbyt obfita, chociaż dość trwała. Piana zostawia wyraźne ślady na szkle.
Zapach - podczas przelewania dotarła do mnie silna woń chmielowa; jednak już potem chmielu było nieco mniej, do tego nutki DMS-u i trochę nut słodowych.
Smak - pierwsze skojarzenia po dwóch łykach, to goryczka chmielowa z posmakiem pieprzowym, czuć też nieco słodu; na szczęście brak DMS-u, żelaza czy goryczki alkoholowej. Smaczne.
Reasumując - przyjemnie goryczkowe piwo, do którego czasem będę wracał (oceniam partię z datą ważności do 17.02.2016).