Uwarzone w Browarach Regionalnych Wąsosz. Receptura stworzona przez Krzysztofa Czechanowskiego, tak dobra, że wygrała VI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego. W konkursie było pięć kategorii: American Pale Ale, Oktoberfest, Wędzone, Niskoalkoholowe oraz Świąteczne. Piwo Bożonarodzeniowe Krzysztofa Czechanowskiego zwyciężyło w swojej kategorii oraz zgromadziło najwięcej punktów spośród wszystkich piw - 46 punktów. Dla porównania drugie miejsce zajął Andrzej Miler ze swoim wędzonym - 41 punktów. Zgodnie z regulaminem, główną nagrodą było uwarzenie zwycięskiego piwa w Browarach Regionalnych Wąsosz. Na kontretykiecie widnieją loga Bractwa Piwnego, Browaru Wąsosz oraz VI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych. Krzysztof Czechanowski to doświadczony piwowar domowy z Wrocławskiej Inicjatywy Piwnej, znany w sieci jako Undeath. Jego receptura, po odpowiednim skalowaniu, została w obecności autora uwarzona w ilości 70 hl. Piwo, po oklejeniu etykietami z autografem Krzysztofa, zostało zwieńczone w sposób należny trunkowi świątecznemu. Kapsel oraz szyję butelki zalakowano naturalnym woskiem.
Piwo ciemne, pasteryzowane
Składniki: woda, słód pilzneński, słód karmelowy, słód palony, pszenica palona, cukier kandyzowany ciemny, chmiel, drożdże, dodatki: świeży imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, przyprawa do piernika.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Oficjalna premiera piwa odbyła się 4 grudnia 2015 roku o godzinie 20, w częstochowskiej Piwiarni, mieszczącej się przy Alei N.M.P 31.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj siÄ™.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gandalfino
Średni gaz. Przesłodzone. Dodatki stonowane. Dożo piernika. Goryczka na finiszu daje trochę ulgi.
Zdecydowanie za słodko.
Shinodin
David_Haye
pajak