Wąsosz Piwo Bożonarodzeniowe
Wąsosz Piwo Bożonarodzeniowe
Wąsosz Piwo Bożonarodzeniowe
% alk. 9.0
Blg 19.0
brak koduaddbarcode
ulubione: 3

Uwarzone w Browarach Regionalnych Wąsosz. Receptura stworzona przez Krzysztofa Czechanowskiego, tak dobra, że wygrała VI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego. W konkursie było pięć kategorii: American Pale Ale, Oktoberfest, Wędzone, Niskoalkoholowe oraz Świąteczne. Piwo Bożonarodzeniowe Krzysztofa Czechanowskiego zwyciężyło w swojej kategorii oraz zgromadziło najwięcej punktów spośród wszystkich piw - 46 punktów. Dla porównania drugie miejsce zajął Andrzej Miler ze swoim wędzonym - 41 punktów. Zgodnie z regulaminem, główną nagrodą było uwarzenie zwycięskiego piwa w Browarach Regionalnych Wąsosz. Na kontretykiecie widnieją loga Bractwa Piwnego, Browaru Wąsosz oraz VI Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych. Krzysztof Czechanowski to doświadczony piwowar domowy z Wrocławskiej Inicjatywy Piwnej, znany w sieci jako Undeath. Jego receptura, po odpowiednim skalowaniu, została w obecności autora uwarzona w ilości 70 hl. Piwo, po oklejeniu etykietami z autografem Krzysztofa, zostało zwieńczone w sposób należny trunkowi świątecznemu. Kapsel oraz szyję butelki zalakowano naturalnym woskiem. Składniki: woda, słód pilzneński, słód karmelowy, słód palony, pszenica palona, cukier kandyzowany ciemny, chmiel, drożdże, dodatki: świeży imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, przyprawa do piernika. Piwo ciemne, pasteryzowane. Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 0,5l. Oficjalna premiera piwa odbyła się 4 grudnia 2015 roku o godzinie 20, w częstochowskiej Piwiarni, mieszczącej się przy Alei N. M. P 31.
Dodał: stacher93 - 2015-12-06 15:08:13

oceny Oceny

Użytkownicy 6,67 / ilość: 21
Goście 7,13 / ilość: 8
średnia 6,79/10 / ilość: 29

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
David_Haye
starstarstarstarstar

2019-12-24 23:43:35
No przyprawowo. Goździki, gałka muszkatołowa, cynamon. Piernik w aromacie. Piana niska i szybko zniknęła. Piwo ciemnie, mocny brąz. W szkle przyprawy gdzieś zniknęły a aromat stał się palony. Piwo jest dość mocno wysycone. Fajne ciało. Piwo jest mocno palone. Niestety przyprawy w smaku są dość słabo wyczuwalne. Da się wyczuć imbir i cynamon. Piwo jest słodkie. Goryczka niska. Niemniej dzięki tej paloności piwo jest fajnie zrównoważone. Piwo jest dość treściwe. Dodatki słabo tu zagrały, ale podstawa piwa jest na tyle dobra, że piwo się broni. Dobre, ale liczyłem na więcej \"świąt\".
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
pajak
starstarstarstarstar

2018-12-08 16:57:39
Bardzo aromatyczne i mocne piwo. Zdecydowanie warto. Piękna sprawa na długi zimowy wieczór.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 10, wygląd: 10 )
awatar
marcin729
starstarstarstarstar

2018-11-29 12:41:37
Piwo regionalne plus przyprawy, mimo dużego alko i przypraw trochę wodniste. Jakościowo średnio.Przynajmniej alkohol nie przykrywa wszystkich smaków, jest dobry balans.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 7, wygląd: 5 )
awatar
Brodzisław
starstarstarstarstar

2018-01-03 22:18:36
Kolor ciemno-brązowy, wpadający w czarny, nieprzenikniony. Piany praktycznie brak.
Aromat ciemnych słodów z czekoladą i karmelkiem plus pierniczek. Czuć też przyprawy korzenne: goździk, imbir, ale nade wszystko piernikowe nuty.
W smaku ciemne słody z karmelkiem i czekolado-kawowymi nutami. Kwasek i to wyrazisty na finiszu. Dalej wchodzą przyprawy korzenne. Niestety, piernika tu mało. Goryczka ciut powyżej niskiej, ziołowo-palona. Alkohol daje trochę szczypania na języku i podniebieniu. Piwo jest zbalansowane, może kapinkę wodniste, za to wysoko pijalne. Wysycenie w okolicach średniego.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 7, zapach: 9, wygląd: 7 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010