Piwo jasne, lekko kwaśne, z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: Woda; Słody: jęczmienne (pilzneński, monachijski), płatki owsiane; Chmiel: Sybilla; Drożdże Belle Saison; Dodatki: pulpa z owoców czarnej porzeczki, bakterie Lactobacillus Helveticus. Drugie lekko kwaskowe piwo serii LULU. Potężny aromat porzeczki i wysoka pijalność.
Dodał:
bartekn - 2017-06-19 13:39:49
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
BRYNIU
XXXXXXXXXXXXXXX
Składniki:
woda, słody: pale ale,
chmiele: magnum, citra, cascade, drożdże: (US-05), laktoza, pulpa z czarnej porzeczki.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Drobno-pęcherzykowa, wysoka, czapa piany w odcieniu écru. Lekko dziurawiąca się, lecz utrzymująca się dłużej. Lacing bardzo ładny i obfity. Mianowicie w postaci subtelnych \"firanek-falbanek\". Barwa herbaciana (odcień zaparzonej herbaty czarnej) lub jasno-brunatna - zmętniona. W aromacie nie wiele się dzieję. Czuć bardzo delikatny powiew w tle pulpy z owoców czarnej porzeczki i to by było na tyle. Sądzę, że ekstrakt porzeczkowy zdominował zasyp amerykańskich chmiel, stąd w aromacie niezbyt wyraźne czy też z efektem \"wow\". W smaku już jest lepiej. Jest lekko kwaśne tzn. idealnie odwzorcowany owoc kiedy czarną porzeczkę zerwiemy z krzaka i zjemy (również daje ten lekki powiew kwaskowy), lecz nie przesadny. Również zachowany bardzo dobry smak, nturalnej czarnej porzeczki. Jest nienachalny a tym bardziej nie jest sztuczny. Jeśli chodzi o chmiele amerykańskich odmian. Są zdominowane przez pulpę, co nie znaczy, że negatywnie. Lekka goryczka na niskim poziomie jest smaczna i wyczuwalna. I to by było na tyle co dostarczyły chmiele do całej kompozycji, która moim zdaniem jest ciekawie i bardzo dobrze poukładana. Warta propozycja na degustację. Przyjemne odczucie. Polecam, również jako ciekawostkę!
Wysycenie: średnio/wysokie (ze wskazaniem na wyższe)
Warka do: 13.09.2019
Rob_Rock
Brodzisław
Aromat zdominowany przez owoc czarnej porzeczki. Jest słodko wbrew pozorom, przypomina mi to serek homogenizowany o smaku czarnej porzeczki.
W smaku dzieje się więcej. Kwaskowe z cierpkością porzeczki. Ale są słodkie nuty od-słodowe i owoców. Gładkość i pełnia od płatków owsianych na granicy wyczuwalności. Z czasem dochodzi gryczka chmielowa w nucie ziołowej. Poziom - symboliczny.
Bardzo pijalny, solidny owocowy kwach.
jover