Wąsosz Chmielakia
Wąsosz Chmielakia
Wąsosz Chmielakia
% alk. 5.7
Blg 13.0
IBU 40
5904730014717addbarcode

Piwo bezglutenowe w stylu Session India Pale Ale uwarzone przez Browar Wąsosz spod Częstochowy. Jest to pierwsze w Polsce piwo górnej fermentacji dla osób chorych na celiakię. Wąsosz Chmielakia jest dostępny w sprzedaży od marca 2016 roku.

Zdecydowana goryczka i bogaty aromat chmielu Citra wzmocniony dzięki dodatkowi trawy cytrynowej. Nowofalowe piwo wreszcie dostępne dla chorych na celiakię. Wyniki badań na obecność glutenu każdej partii zawsze publikujemy na stronie browarwasosz.pl

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane, bezglutenowe
Składniki: woda, słody (pilzneński, monachijski, karmelowy), chmiele (Tomahawk, Citra), drożdże Safale US-05, dodatki (trawa cytrynowa)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Dodał: piwosz92 - 2016-03-31 13:10:34

oceny Oceny

Użytkownicy 6,71 / ilość: 7
Goście 6,75 / ilość: 4
średnia 6,73/10 / ilość: 11

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar

2018-05-02 15:33:01
Piana w kolorze ecru. Głównie drobno-pęcherzykowa. Niezbyt obfita po nalaniu. Średnio opadająca. Ładny, wzorcowy lacing. Barwa przepiękna, zjawiskowa. Mianowicie głęboka odcień słonecznej pomarańczy - zmętniona. W aromacie klasycznie jak na ipe przystało: słodkie nuty landrynkowe, owocowe - cytrusowe, żywiczne dopełnienie. W smaku odczuć można dużo cytrusów z dobrym finiszem w postaci żywicznej goryczki pod styl. W tej warce nieco zalegającej.
Wysycenie: średnio-wysokie (ze wskazaniem raczej w stronę średniego)
Warka do: 03.05.2018r
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Thesloma
starstarstarstarstar

2018-02-25 00:23:54
Zapach : karmel , żywica i cytrusy

Smak : co do tego to miałem jak tutaj komentujący Stacher93 czyli z początku dość klasyczna IPA cytrusowa z przyjemną goryczką adekwatną do stylu , a potem wyszła po czasie dopiero ta słodycz tj. karmelowość , potem żywiczność i przez to stała się taka męcząca i to mi się nie spodobało .

Cieszę się , że browary powoli idą w stronę piw bezglunetowych , bo chcą pomóc ludziom którzy takich piw potrzebują i plus za to.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )
awatar
Shinodin
starstarstarstarstar

2016-12-21 23:50:04
Piana ładna, bielutka drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko opadająca, lacing całkiem ciekawy, utrzymujący się dłuższą chwilę. Barwa ciemniejsza pomarańczowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, delikatnie zmętnione. W zapachu zdecydowane nuty żywiczne oraz cytrusowe i egzotyczne klimaty, jest bardzo aromatycznie. W dominuje również żywica, cytrusowa goryczka jest bardzo przyjemna i orzeźwiająca, mocna kontra słodowa, słabsza kwaskowa, trawa cytrynowa zdecydowanie obecna, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta bardzo prosta, taka jakby...nie dzisiejsza, biała kolorystyka, w miarę dobrze opisana. Warka 30.01.2017. Nie zwracam uwagi na ten brak glutenu, oceniam to piwo wyłącznie pod względem stylu, a tutaj jest naprawdę nieźle. Aromatyczna, orzeźwiająca IPA, mocno cytrusowa i żywiczna. Gdyby nie to, że nie jest mój styl byłbym gotów dać więcej, a tak konkretna 7 z plusem będzie moją oceną. Wąsosz tym razem zaskoczył mnie pozytywnie, oby więcej takich niespodzianek. Nie spodziewałem się takiego konkretu, jedna z lepszych polskich IP jaką miałem okazję ostatnio degustować.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )
awatar
Stacher93
moderatorstarstarstarstarstar

2016-04-08 00:22:21
Warka: 30 / 01 / 2017

Barwa: Złota, bardzo delikatnie zamglona.

Piana: Wysoka na półtora centymetra po przelaniu piwa do szkła. Charakteryzuje się śnieżno-białą barwą i średnio-pęcherzykową budową. Piana szybko obniża się do poprzerywanego, dziurawego kożuszka z minimalnie grubszą obrączką. Ścianki przyozdabiają bogate i obfite falbany, które trwale i równo przykrywają szkło.

Aromat: W miarę intensywny, mieszanka nut karmelowych i lżejszych biszkoptowych, z cytrusami i słodkimi owocami tropikalnymi. Aromat jest dość prosty i bije od niego spora porcja słodyczy. Ciężko powiedzieć czy wspomniane nuty cytrusowe są bardziej intensywne niż karmelowo-słodowa podbudowa.

Smak: Podobnie jak w aromacie. Na początku czuć słodową słodycz z niemałą domieszką karmelu. Słodycz zostaje szybko przełamana przez przyjemne, orzeźwiające i kwaskowe akcenty cytrusowe, z naciskiem trawy cytrynowej i pojawiającą się na finiszu wyrazistą, grejpfrutową goryczką. Goryczka w tym piwie jest nietypowa, napędza ją dość spora kwasowość. Mimo 40 ibu, czuć ją bardzo mocno, ma grejpfrutowo-pestkowy profil. Po przełknięciu długo pozostaje w ustach. Przy końcu wspomniana cytrynowa kwasowość wydaje się nienaturalna, trochę koncentratowa jak zaprawa cytrynowa. Z każdym łykiem piwo jest cięższe i męczące, głównie przez nienaturalną kwaśność i posmak cytrynki.

Nasycenie: Średnio-niskie, może być.

Komentarz: PRzede wszystkim wielki ukłon w stronę Browaru Wąsosz za pierwsze butelkowane piwo w nowofalowym stylu dla osób chorych na Celiakię. Pinta wcześniej uwarzyła takie piwo, jednak dostępne było jedynie w krótkim czasie jako Pinta Miesiąca - Grudzień 2015. Początkowo Chmielakia smakowała jak wyrazista, mocno cytrusowa Session IPA. Zaskoczyła mnie bardzo zdecydowana i długa, grejpfrutowo-pestkowa goryczka. Z każdym łykiem narastało odczucie sztucznego, posmaku cytryny, kojarzącego się z syropem / zaprawą cytrynową. Wydaje mi się, że nie był to zamierzony cel. Moim zdaniem kolejna warka powinna właśnie zostać dopracowana, być może dodatek Trawy Cytrynowej potęguje te dziwne, nieprzyjemne odczucie. Nie licząc tego piwo bardzo w porządku. Osoby cierpiące na tą chorobę mogę być szczęśliwe, bo to piwo jest swoistym ewenementem.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 5, zapach: 6, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010