Piwo wytwarzane przez minibrowar Warzelnia Piwa w Bydgoszczy. Ze względu na konieczny bardzo długi okres leżakowania (nawet do 7 tygodni) należy do grupy tzw. piw sezonowych. Ponieważ jest piwem dość mocnym polecane jest i produkowane głównie jesienią i zimą. Koźlak to gatunek zwany w zachodniej Europie pod nazwą Bock i jest piwem ciemnym, o charakterystycznym kawowym zapachu i wyraźnie kawowo – słodkim smaku. Jest to piwo dla wytrawnych koneserów i nie każdy je lubi, ma jednak swoich zwolenników, również wśród Pań, doceniających słodkie nuty tego trunku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Brodzisław
Piwo refermentowane, ze specjalnej edycji.
Kolor ?zmętnionego bursztynu, nawet nie miedzi! Piana beżowa początkowo wywaliła obficie, drobnymi i średnimi bąbelkami, opadając, utworzyła minimalną warstwę na powierzchni.
W aromacie kawa zbożowa, ciemny chleb - raczej skórka chleba plus nuty winne i drożdżowe.
Smak lekko wytrawny. Ciemne nuty chlebowo-kawowe z lekkim kwaskiem na finiszu. Do tego winne nuty i to w zasadzie wszystko. Znikoma goryczka i leciutka alkoholowość pozostawia swój ślad na podniebieniu.
Piwo jest treściwe. Leżakowanie przez kilka miesięcy nie przyniosło większych efektów poza nutami utlenienia.
Brodzisław