![]() | SoupDog![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |

(2)

(154)

(0)

(3)

(0)

(169)
dodane piwa:
wystawione oceny:
Piwa oczekujące na ocenę:
Poszukiwane piwa:
Napisane komentarze:
o Kormoran Wiśnia w Piwie
Podobnie jak chyba większość użytkowników tego serwisu, nie jestem miłośnikiem piw smakowych. Ale wiśnia, podobnie jak wcześniej śliwka z Kormorana, zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Zapach jest dziwny, bo owocowo-słodowo-metaliczny, ale w smaku lekki kwasek i żywica. Nie mam pojęcia skąd ta żywica, ale jest. Kwasek w piwie nieco przypomina styl berliner weisse, chociaż - rzecz jasna - porównanie nie jest do końca uprawnione. Chyba wrócę do wisienki podczas upalnego lata.
o Budweiser Budvar Dark
Na początku w zapachu palone słody walczą z lekkim skunksem (zielona butelka), później więcej jest spalenizny. Piwo bez ciała, bez wyrazu, mocno wytrawne jak na dark lager (brakuje słodyczy). Wysokie wysycenie CO2, przez co piwo długo zalega w żołądku. Jest przy tym ciężkie, a to tylko koncernowy lager, który pije się w knajpie do posiłku. Wyjątkowo nieciekawe.
o Birra Moretti Ricetta Originale
Kolor jasnej słomki, pęcherzykowata piana zostawia drobny lacing. Zapach: lekki dms i skunks. Smak typowego eurolagera: dużo wody i gazu, niewiele słodu. Goryczka minimalna.
o Manufaktura Piwna Ale Ziółko
Po co dodawać amerykańskie chmiele, aby zrobić piwo w stylu APA, czyli z żywicznym (jałowcowym) smakiem i aromatem, skoro można do zwykłego ale'a dodać trochę jałowca i mieć to samo za niższą cenę? Do takiego wniosku doszli - jak widać i czuć - w Jabłonowie. Niby dobre, bo "ejl" w ogóle dobre jest, ale ten aromat jest niestety naciągany. Powinni byli podać nazwę tego zioła.
o Manufaktura Piwna Obi-Bock
Piana początkowo gruba na ok. 6 mm, później zmniejsza się do 2 mm i taka utrzymuje siędo końca. Delikatny lacing pojawia się po przechyleniu szklanki. Zapach na początku nieciekawy, trochę diacetylu. Kiedy piwo postoi w szklance, pojawia się aromat orzechowo-ziołowo-alkoholowy, ale alkohol jest delikatny. Dopiero później czuć go w głowie. Smak - lekki orzech i palony jęczmień oraz słodycz. Dziwnie dużo słodyczy, a prawie wcale goryczy. Coś między ciemnym, karmelowym lagerem i koźlakiem. Generalnie nie jest źle, jest to bez wątpienia koźlak, ale delikatny w smaku, mało wyrazisty, ma za mało goryczy, a za dużo wspomnianej słodyczy. Gdyby nie to, dałbym może 9 punktów.
Podobnie jak chyba większość użytkowników tego serwisu, nie jestem miłośnikiem piw smakowych. Ale wiśnia, podobnie jak wcześniej śliwka z Kormorana, zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Zapach jest dziwny, bo owocowo-słodowo-metaliczny, ale w smaku lekki kwasek i żywica. Nie mam pojęcia skąd ta żywica, ale jest. Kwasek w piwie nieco przypomina styl berliner weisse, chociaż - rzecz jasna - porównanie nie jest do końca uprawnione. Chyba wrócę do wisienki podczas upalnego lata.
o Budweiser Budvar Dark
Na początku w zapachu palone słody walczą z lekkim skunksem (zielona butelka), później więcej jest spalenizny. Piwo bez ciała, bez wyrazu, mocno wytrawne jak na dark lager (brakuje słodyczy). Wysokie wysycenie CO2, przez co piwo długo zalega w żołądku. Jest przy tym ciężkie, a to tylko koncernowy lager, który pije się w knajpie do posiłku. Wyjątkowo nieciekawe.
o Birra Moretti Ricetta Originale
Kolor jasnej słomki, pęcherzykowata piana zostawia drobny lacing. Zapach: lekki dms i skunks. Smak typowego eurolagera: dużo wody i gazu, niewiele słodu. Goryczka minimalna.
o Manufaktura Piwna Ale Ziółko
Po co dodawać amerykańskie chmiele, aby zrobić piwo w stylu APA, czyli z żywicznym (jałowcowym) smakiem i aromatem, skoro można do zwykłego ale'a dodać trochę jałowca i mieć to samo za niższą cenę? Do takiego wniosku doszli - jak widać i czuć - w Jabłonowie. Niby dobre, bo "ejl" w ogóle dobre jest, ale ten aromat jest niestety naciągany. Powinni byli podać nazwę tego zioła.
o Manufaktura Piwna Obi-Bock
Piana początkowo gruba na ok. 6 mm, później zmniejsza się do 2 mm i taka utrzymuje siędo końca. Delikatny lacing pojawia się po przechyleniu szklanki. Zapach na początku nieciekawy, trochę diacetylu. Kiedy piwo postoi w szklance, pojawia się aromat orzechowo-ziołowo-alkoholowy, ale alkohol jest delikatny. Dopiero później czuć go w głowie. Smak - lekki orzech i palony jęczmień oraz słodycz. Dziwnie dużo słodyczy, a prawie wcale goryczy. Coś między ciemnym, karmelowym lagerem i koźlakiem. Generalnie nie jest źle, jest to bez wątpienia koźlak, ale delikatny w smaku, mało wyrazisty, ma za mało goryczy, a za dużo wspomnianej słodyczy. Gdyby nie to, dałbym może 9 punktów.
zapach kwas mlekowy, chmielowy, wysycenie niskie+, w smaku średni kwas, cytrusy, tropiki, gładkie, gorycz niska, ogólnie dobre, wysoce pijalne, cena 8,89zł