Piwo w stylu Belgian Dark Ale uwarzone przez Browar Ursa Maior z miejscowości Uherce Mineralne (powiat leski, województwo podkarpackie). Jest to piwo nr 24 w ofercie tego browaru. Noc nad Otrytem pojawiła się w sprzedaży na początku lipca 2016 roku.
URSA NOC NAD OTRYTEM to ciemne piwo o przyjemnym, kawowo-karmelowym smaku i aromacie dopełnionym żywiczno-owocową nutą pochodzącą od chmielu oraz lekką, przyprawowo-ziołową goryczką pochodzącą od belgijskich szczepów drożdży.
Uwaga, spożycie NOCY może powodować teleportację na orbitę Otrytu. To jedno z najpiękniejszych i najdzikszych pasm bieszczadzkich. Zwane oazą gwiazd, idealne do podziwiania nocnego nieba, wolnego od sztucznego światła.
Piwo ciemne, górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
Rekomendowana temperatura serwowania: 10-12°C
Polecane kulinaria: w połączeniu z ciężkimi, sycącymi potrawami – smażonych i pieczonych mięs i warzyw, burgerów, pełne smaki. Idealne do żółtych serów typu gouda oraz dojrzewających typu cheddar. Genialnie pyszne z aromatycznym ciastem czekoladowym, lodami kawowymi i muffinkami.
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
MJK
Brodzisław
Aromat zdominowany jest przez ciemne słody: kawa, karmel, czekolada deserowa. Nad tym unosi się zapach przyprawowo-ziołowy (drożdżowy). Na pograniczu autosugestii wyczuwalny jest żywica od chmieli. Po ogrzaniu wyłazi likierowa alkoholowość.
W smaku uderza słodkość od ciemnych słodów z karmelkiem i kawą na czele. Goryczka niezbyt wysoka, ziołowa i palona, wyczuwalna jest też pikantność przyprawowa, zapewne od drożdży. W połączeniu z alkoholem, wysycenie pomiędzy średnim a wysokim daje efekt szczypania w język.