Ursa Maior Wataha
Ursa Maior Wataha
Ursa Maior Wataha
% alk. 7.2
Blg 18.0
5903111760144addbarcode
ulubione: 4

Uwarzone w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior. Jest to niewielki browar mieszczący się we wsi z województwa podkarpackiego - Uherce Mineralne. Ursa Maior to mikrobrowar, centrum sztuki, kreatywności i designu w Bieszczadach. Wszystkie przedsięwzięcia podejmowane w ramach Ursa Maior mają na celu pozytywne wsparcie dla ludzi i przyrody. Osiągają dodatnie, możliwie wysokie wyniki finansowe, ale nie są one celem samym w sobie. Marka Ursa Maior kojarzy się z wysoką jakością, wiedzą, innowacjami, nowymi technologiami, czerpaniem pozytywnych wzorców z kultury, przyrody, historii i biznesu oraz takim podejściem do człowieka, który go wzmacnia i rozwija. Marka stanowi odzwierciedlenie filozofii jej twórców: samoświadomość, pomysłowość, szacunek dla ludzi i przyrody oraz konkretne działanie. Budynek Centrum Ursa Maior powstał w Uhercach Mineralnych przy głównej drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku. Przestrzeń ponad 5000 metrów sześciennych zajęła trój-poziomowa sala koncertowa Ursa Hall, sklep z produktami regionalnymi i informacją turystyczną oraz Bieszczadzka Wytwórnia Piwa. Cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Część zysku będzie inwestowana w lokalne przedsięwzięcia, skupiające się na ochronie i promocji walorów Bieszczad. Ekipa browaru to: Agnieszka Łopata (Pani Piwowar), Andrzej Czech, Krzysztof Mecyk, Bronisław Miśko oraz pies Roy ;-)Do Watahy użyto unikalnej kompozycji siedmiu różnych odmian chmielu. Dzięki temu piwo uzyskało niepowtarzalny aromat z wyraźnymi akcentami dojrzałych pomarańczy i słodkich gruszek. Wataha została uwarzona ze słodu pale ale i monachijskiego z dodatkiem kilku rodzajów słodów specjalnych, które nadały piwu bardzo ciekawy, głęboki smak i aromat. Piwo o wysokim ekstrakcie i zawartości alkoholu, w stylu Strong Ale, jest przyjemnie rozgrzewające i idealne do degustacji w chłodne jesienne wieczory. Piwo, które zostało zainspirowane Bieszczadami, wilkami i najnowszym serialem produkcji HBO. Pasuje do bogatych, pikantnych potraw z grilla, pieczonych i smażonych warzyw oraz dojrzałych serów. Do wypróbowania z szarlotką, tartą owocową lub keksem. Rekomendowana temperatura serwowania:8-9°C. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane. Naturalnie nasycone CO2. Osad na dnie butelki jest cechą naturalną. Skład bez konkretów: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Dostępne w półlitrowej, brązowej, bezzwrotnej butelce, zamkniętej firmowym, czerwonym kapslem Ursa Maior. Oficjalna premiera piwa odbyła się 12 października 2014 roku, w tym samym dniu premierę miał pierwszy odcinek serialu Wataha.
Dodał: prodwin - 2014-10-15 12:34:33

oceny Oceny

Użytkownicy 6,97 / ilość: 29
Goście 7,71 / ilość: 21
średnia 7,28/10 / ilość: 50

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gość
awatar
Gość

2020-06-13 17:49:23
Mimo, że szanuję za fantastyczne miejsce, które stworzyli właściciele stworzyli Ursa to przerost ceny nad treścią. Za 12 zł dostajemy piwo, które góra warte jest połowę tej ceny. W pierwszych łykach smakuje jak mocny lager z koncerny, później po ogrzaniu zaczyna się coś dziać. Słody użyte w tym piwie co nieco wnoszą, chmiel niemal nie jest wyczuwalny. Ogólnie jeżeli w Bieszczadach pojawi się tańsza kraftowa konkurencja to Ursa ze swoimi wysokimi cenami cenami leży. Szkoda bo gdyby zmienili politykę to mogła by być druga Pinta z tym, że mniej nastawiona na IPA tylko bardziej na klimaty belgijskie lub inne oryginalne pomysły.
awatar
Elænis
starstarstarstarstar

2020-05-08 15:35:06
- Szyjka butelki: słód, czekolada i taki słodki chleb; świeży aromat.
- Piana: drobno- i średniopęcherzykowa, trwała; pozostawia lacing.
- Aromat: dalej słód, ale tym razem lekki aromat pomarańcz w czekoladzie.
- Barwa: bardzo ładny brąz.
- Nasycenie: średnie.
- Smak: taka chlebowa paloność; długa, subtelna, rozchodząca się po całych ustach goryczka; gorzka pomarańcz; piwo zimniejsze - bardziej ostre w smaku, zaś po ogrzaniu robi się słodsze i delikatniejsze.

Ocena: 8+/10.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 9 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2019-08-09 18:49:14
Słaby aromat. Przypalony karmel, nuta ziołowa. Smak również karmel, jest słodko, owoce suszone ale jakieś takie nijakie. Goryczka alkoholowa. Calkiem to nie mój styl.
awatar
Gość
awatar
Gość

2018-08-26 23:24:34
Piwo wstrętne, mdłe, pozbawione aromatu. Wg opisu aromat gruszek ? Ktoś bujał w obłokach...Po pierwszym łyku wyplułem. Resztę wylałem.
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010