Pszeniczne wytwarzane przez restauracyjny Browar Tumski w Płocku to piwo typu Hefeweizen. Posiada niepowtarzalny bukiet aromatyczno smakowy wraz z wysokim nasyceniem dwutlenkiem węgla wywołuje przyjemne, orzeźwiające wrażenie. Ten szlachetny trunek jest niezwykle specyficzny pod względem walorów organoleptycznych. Kombinacja czterech rodzajów słodu wraz z wyselekcjonowanymi szczepami szlachetnych drożdży piwowarskich zapewniają charakterystyczne posmaki takie jak cytrusowy, goździkowy oraz bananowy. Podczas Festiwalu Birofilia 2009 w Żywcu zdobyło dwukrotnie 3 miejsce: w kategorii "Pszeniczne Roku 2009" oraz "Pszeniczna Bomba 2009".
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
lucalinvail
Piję chyba inną wersję, bo moje ma 4,9% alkoholu. Jest wodniście - zaczyna się kwaskowo i orzeźwiająco, ale kończy zupełnie nijako. W posmaku wychodzi zboże i drożdże, goryczki brak. Warka do 10. 05. (lub 06. - ręcznie pisane, nie mogę się doczytać). Słabo, nawet jak na restauracyjny.
radolec75