Trzech Kumpli Blackcyl
Trzech Kumpli Blackcyl
Trzech Kumpli Blackcyl
Black IPA
% alk. 6.9
Blg 16.0
IBU 75
5905669479028


Black India Pale Ale z Browaru Lotnego - Trzech Kumpli. Browar ten istnieje od 2014 roku, został założony przez doświadczonego piwowara domowego Piotra Sosina, który oczywiście sam odpowiada za receptury i jakość piwa. Nazwa browaru może być myląca, ponieważ jest to jedno-osobowa inicjatywa. Początkowo warzono w browarze Wojkówka, w którym jednak nie było linii do butelkowania piw. Stąd przenosiny do browaru Trzy Korony z Nowego Sącza. Blackcyl jest pierwszym piwem, które uwarzono w Szczyrzyckim browarze Cystersów - Gryf. Początkowo piwa dostępne były jedynie w butelkach o pojemności 0,33l. Ostatnio porzucono ten pomysł i pojawiły się długo wyczekiwane, standardowe, pół-litrowe butelki.
Blackcyl to piwo w stylu Black India Pale Ale. Wspaniały amerykański chmiel gra w nim rolę pierwszoplanową wnosząc aromaty żywiczne, sosnowe, cytrusowe i ziołowe, które są subtelnie komplementowane czekoladową nutą pochodzącą z ciemnego słodu. W smaku solidna wytrawność i zdecydowana, lecz nienachalna gorycz oparte są na słodowym kręgosłupie i sporej alkoholowej mocy. Blakcyl to czarna IPA, która pozostała IPĄ. Po pierwsze – chmiel, po drugie – pijalność, po trzecie – moc. Tyle, że po prostu jest czarna. Złapiesz Blackcyla?
Piwo niefiltrowane, nieklarowane, pasteryzowane. Odpowiednie dla wegetarian. Unikać nasłonecznienia. Skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, ekstrakt słodowy; chmiele: Columbus, Cascade, Simcoe; drożdże.
Premiera piwa odbyła się na Beerweek Festival Kraków - 25 września 2015 roku.
Dodał: Gogo - 2015-12-08 18:24:46

Oceny

Użytkownicy 7,95 / ilość: 79
Goście 9,14 / ilość: 29
średnia 8,27/10 / ilość: 108

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny


Marianek

2018-07-17 20:16:29
Oko: czarne bez refleksów, piana beżowa gęsta, wysoka, niezbyt trwała, zostawia ślad na szkle.
Nos: z butelki na pierwszym planie chmiel: owoce cytrusowe słodkie czerwone oraz nuty leśne, iglaste, w tle kawa i czekolada, palone zboże. Ze szkła na pierwszym planie słody, a chmiel na drugim, trochę efektu ?kopyrowego słonecznika?.
Smak: gladkie, półwytrawne, niskie wysycenie. Najpierw silna podstawa slodowa, kwawa i czekolada nie do konca gorzkie, sporo cukrów resztkowych, zaraz jednak goryczka od palonych slodów i deliaktna kwaskowosć tłumią słodycz, a na finiszu i after zostaje goryczka chmielowa, bardzo dobra, niezalegająca, narastająca z czasem. Goryczka zaznaczona wyraźnie, ale deklarowane 75 IBU przy tym ekstrakcie nie robi wielkiego wrażenia. Udana black IPA, ale gopryczki mogło być więcej.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 9 )

Thesloma

2018-07-12 00:35:12
Zapach : sporo ostrych cytrusów jakby połączonych z goryczką wraz z nutami palonymi

Smak : jest naprawdę mocno goryczkowo tutaj , delikatnie miejscami daje się we znaki paloność wyraźnie.

Połączenie mocnej goryczki wraz z delikatnymi , łagodzącymi elementami paloności . Choć nie przepadam za tym stylem , przyznam nie żałuję że spróbowałem i jest to naprawdę dobre piwo i polecam spróbować nawet dla tych którzy nie przepadają za stylem 7+/10.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )

prisoner

2018-04-06 20:04:46
Aromat przyjemny dużo cytrusów, egzotyki w połączeniu z przypiekanym chlebkiem fajnie to pachnie. W smaku wytrwnie, dużo paloności, goryczka wyczuwalna też palona z nutkami ziołowymi. Smaczne, pijalne kolejne dobre piwko od Trzech Kumpli.
Oceny tego użytkownika: 7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )

oranjefan

2018-03-20 23:51:36
Sięgnąłem po to piwo ponownie po ponad 2 letniej przerwie. Piłem na festiwalu w Lublinie jego ulepszoną wersję o zest cytrusów i Blakcyl okazał się po raz kolejny zajebistym Black IPa. Jednym z najlepszych w kraju.

Pora na wersje butelkową, na spokojnie, w domowym zaciszu.

Aromat stylowy, i przede wszystkim - pozbawiony nut czekoladowych, palonych, kawowych.
Mamy do czynienia z intensywnymi nutami zywicznymi, leśnymi, sosnowymi. Kilka dni temu piłem Forrest IPA z Nepomucena i aromat był bardzo podobny z tą różnicą że tam do piwa zostąły dodane gałązki świerku i jodły. Tutaj to samo osiągnięto tylko z chmielu. Poza tym w tle nuty ciemnych ale nie palonych słodów - tj. opiekana skórka od chleba, opiekany karmel. Prym wiedzie jednak chmiel.
Po ogrzaniu się pojawiają się też nuty słodkich owoców tropikalnych.

W smaku w zasadzie powtórka z aromatu. Piwo jest wytrawne, lekko owocowe, ale przeważają nuty sosnowo żywiczne. Brak nut czekoladowych, kawowych, brak zbędnej słodowej pełni. Piwo jest goryczkowe i chmielowe. Goryczka - intensywna. Finish za to to z kolei posmaki lekko palone, kawowe. Na miejscu jak najbardziej. Uzupełniają całość.

Wciąż Blakcyl to jedno z najlepszych Black IPA w kraju. Czuć że to nie jest American Stout. Piwo mocno goryczkowe i mocno chmielowe zarówno w aromacie jak i smaku, dopełnione delikatnymi akcentami ciemnych słodów. Dużo nut sosnowych, żywicznych, wytrawność - to typowe cechy IPA. A wspomniane ciemne słody dodaja koloru i czynią piwo Black IPA. Wzór.
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 9, wygląd: 7 )
10 ( smak: 10, zapach: 10, wygląd: 10 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010