Milk Stout uwarzony przez Browar Tenczynek będący częścią BRJ - Browary Regionalne Jakubiak. Tenczynek to wieś leżąca w województwie małopolskim, w gminie Krzeszowice. Jest to czwarty browar po Ciechanie, Lwówku i Bojanie należący do Marka Jakubiaka. Już na początku XVII w. w Tenczynku istniał młyn, browar plebański, papiernia – zniszczona przez powódź w 1710 roku, ślusarnia, prochownia i warsztaty płatnerskie. Po najeździe Szwedów, kiedy po raz pierwszy spłonął Zamek Tenczyn (1655 rok), a w 1656 roku wieś, w latach 1655 - 1657 zbudowano w Tenczynku browar pański, gorzelnię, piekarnię, nowy młyn oraz nowy folwark wraz z modrzewiowym dworem zwanym później Dworem Sobieskiego, bowiem jak głosi historia król Jan III Sobieski zatrzymał się tutaj wracając spod Wiednia i kosztował tenczyńskich rarytasów. Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Tenczynku sięgają roku 1553. Milk Stout to trzecie piwo uwarzone przez ten browar, debiutanckimi piwami były Lager oraz Marcowe.
Piwo typu Stout pasteryzowane i niefiltrowane.
Składniki: woda; słody jęczmienne: - pilzneński, Caraaroma, Caramunich; słód czekoladowy żytni; słody pszeniczne: czekoladowy pszeniczny; chmiele: Magnum, Sybilla, Vic Secret; laktoza; drożdże Safale S-04.
Może zawierać naturalny osad drożdżowy.
Premiera piwa odbyła się 23 października 2015 roku.
Dodał:
Kaente - 2015-11-14 15:07:26
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
wujaniek
Bob
lesiobe