Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Qfever
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Tyris Flamaawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Tyris Flama

Najlepsza IPA jaką znalazłem w Hiszpanii. Wszystko tu gra, jest cytrusowo-żywiczny aromat i bardzo wciągający/złożony smak. Poważnym zaskoczeniem jest, że wszędzie w tym niepiwnym kraju podaje się IBU (nawet na koncerniakach). Za to duży plus!
2024-04-25 14:49:32
Zeta Beer Aeromanciaawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Zeta Beer Aeromancia

Dobra pszeniczna IPA o wysokiej pijalności i atrakcyjnym aromacie. Panowie ADMINI proszę zmienić na kraj pochodzenia Hiszpania, bo wyjątkowo źle mi się dodało. Dzięki!
2024-04-25 14:47:37
Jagiełło Chmielakawatar
Gość
Jagiełło Chmielak

Najlepsze polskie piwo jakie w życiu piłem ? Żywiec prosto z browaru (82), Okocim prosto. z butelki (aukcja koni w Janowie Podlaskim 87 ).Zagraniczne ? Posner Urguell (Wielkanoc 88)..
2024-04-25 14:40:52
Volfas Engelman 1410 Šviesusis awatar
SlepyOman
starstarstar
Volfas Engelman 1410 Šviesusis

romper i imperator lepszy w smaku a wincej procent
2024-04-25 14:31:52
Jagiełło Chmielakawatar
Gość
Jagiełło Chmielak

A wrocławski full ? ,,takiego piwa nie pił nawet król,,. Były i dużo gorsze, jak wałbrzyski Gwarek czy olsztyński Toporek, a najgorsze jakie wtedy wypiłem to było to z Ciechanowa, nazwy już nie pamiętam.
2024-04-25 14:24:04
Jagiełło Chmielakawatar
Gość
Jagiełło Chmielak

Nie wspomnieć o gdańskim Heweliuszu czy Kaperze, czy teź o lubelskiej Perle, czy zwierzynieckim Krysztale, to grzech...
2024-04-25 14:03:47
Desperados Jungle Birdawatar
Gość
Desperados Jungle Bird

Kto to ku de Felek pije?
2024-04-25 13:59:05
Jagiełło Chmielakawatar
Gość
Jagiełło Chmielak

Też mogę tylko powspominać najlepsze piwne lata w Polsce, ale też i wcześniej niż 85 były dobre piwa, ale fakt, w tych latach, które wymieniłeś mieliśmy najlepsze, może oprócz Czech piwo w Europie, Żywiec i Okocim, to oczywiste, ale i Leżajsk, i Warka, i Tyskie, i Lech, Połczyn, i wiele wiele innych. Moim zdaniem do piw czeskich nigdy nie dorastaliśmy, ale drugi plac w Europie też coś przecież znaczy.
2024-04-25 13:58:25
Miłosław Bezalkoholowe Pszeniczneawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Miłosław Bezalkoholowe Pszeniczne

Wyjątkowo pijalne i słodkie. Wygląda słabo, bo mętności brak, lecz piana jest dość okazała. W aromacie niewiele się dzieje. W smaku spore zaskoczenie, jestem na tak!
2024-04-25 13:16:37
Funky Fluid Express Yourselfawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Funky Fluid Express Yourself

Przyzwoity West Coast, pijalny, cytrusowy, może nieco winogrona. Goryczka, okej, ale mogłaby być wyższa.
2024-04-25 13:05:27
Halne Mocneawatar
Gość
Halne Mocne

Nazywa się mocne i ma 6,7 alko. Oprócz tego na denku ma trzy plamki, jedną zieloną i dwie brązowe, kiedyś, ktoś z obsługi sklepu powiedział, że plamka taka oznacza, że piwo wróciło do browaru po ponowną legalizację, dzisiaj akurat nie zerknąłem na denko puszki. Jaki smak w takim razie? Na pewno lepszy od tych wszystkich pseudo, tyskich, żywców i innych okocimiów.
2024-04-25 13:04:37
Nepomucen Crazy Lines #48 The Mood For Jokesawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Nepomucen Crazy Lines #48 The Mood For Jokes

Mega pijalne, dobrze nachmielone. Cytrusy, tropiki, żywica, goryczka króka ale wyczuwalna, finisz słodkawy.
2024-04-25 13:02:24
Barcelona Beer Company Cerdos Voladores Session IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Barcelona Beer Company Cerdos Voladores Session IPA

Pijalne, lekkie i dość aromatyczne jak na swoje parametry. Puszka 330ml w cenie 2,90 euro w Mercado Colon w Valencii. Polecam to miejsce, dużo dobrych IPA w przystępnych cenach, a poza tym 16 kranów.
2024-04-25 12:32:44
San Miguel Yakima Valley IPAawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
San Miguel Yakima Valley IPA

Całkiem niezła IPA wyprodukowana przez San Miguel. Czuć amerykański chmiel, jest nieźle również w smaku, gdzie dominują cytrusy.
2024-04-25 12:29:16
Brooklyn Pilsner 4,6%awatar
Gość
Brooklyn Pilsner 4,6%

Bark słów ...
Czyli nieźle cię porobiło :D
2024-04-25 09:25:45
Perła EPAawatar
Gość
Perła EPA

w lewiatanie gdzie? lublin? poznań? gdańsk? kraków?
2024-04-24 23:49:22
Perła EPAawatar
Gość
Perła EPA

Daje ziołem ta epa
2024-04-24 23:46:31
Bernard Bohemian Ale 16°awatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°

Spróbowałem ponownie po latach. Nadal dominuje alkohol. Czuć w piwie owoce, szczególnie w aromacie. Butelka piękna. Maksymalnie 6/10.
2024-04-24 22:50:33
Pinta Hazy Deliveryawatar
Gość
Pinta Hazy Delivery

wodniste? co ty bredzisz facet
2024-04-24 22:33:03
Pinta Hazy Deliveryawatar
Gość
Pinta Hazy Delivery

duży hype? gorsze wykonanie? nie pij wiecej wystarczy ci
2024-04-24 22:32:39
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.