Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Nook Faza Wstępnaawatar
Gość
Nook Faza Wstępna
c*****e xD
2020-02-22 01:04:36
Zakładowy Dyspozytorawatar
Gość
Zakładowy Dyspozytor
Nie lubie piw z soczkiem i przyprawami. To kupiłem przezprzypadek ale ale. Piwo dobre, ciemna ipa o raczej spalonym charaktererze. sporo tu wybrzmiewa. Wolę tuning chemielem ale tu rozumiem, że pomarańcz i kakao dodają po brzegach. Treściwe, ułożonone, ciekawe, znakomite. 8/10 bo wyżej to wybitne, czyli bez soczku ;)
2020-02-22 00:31:28
Łomża Pełne Wyboroweawatar
adki002
star
Łomża Pełne Wyborowe
Wyraźnie słodowe, goryczką znikoma. Przeciętne
2020-02-22 00:27:52
Pinta IIPPAAawatar
stresS
starstarstarstarstar
Pinta IIPPAA
Zapach się jakoś mocno nie wybija. Piana zbudowana z drobny pęcherzyków, zostaje leasing. Barwa coś między złotem, a bursztynem. Goryczka wyraźna, ale nie odrzuca. Moim ulubionym nie będzie, ale warte polecenia.
2020-02-21 23:29:47
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Rewelacyjne piwo. Kupiłem w warszawskim Carrefour za UWAGA 3,19. Cena/jakość powala na kolana. Przyjemnie goryczkowe, zero woni alkoholu, smakuje i zadziwia do ostatniego łyka. Nie uwieżę, że za te pieniądze nawet wyjątkowo surowy znawca piw będzie zawiedziony.
2020-02-21 23:18:08
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Pomylił się Pan i opisał wersję export. Widziałem dokładnie to piwo w sklepie, obok tego Pilsa, bardzo podobna etykieta.
2020-02-21 23:10:00
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)awatar
Gość
Łomża Radler Cytryna (dawniej Łomża Lemonowe)
Moim zdaniem, zarówno w smaku jak i zapachu piwo przypomina... wymiociny.
2020-02-21 23:07:31
Romper Premium Strongawatar
Gość
Romper Premium Strong
To piwo to j****e gówno i tak samo j***e od niego tylko cwele to piją j***c was
2020-02-21 23:02:04
Tradycynis Kokosowyawatar
Gość
Tradycynis Kokosowy
Po otwarciu czuć od razu woń kokosa.
Smakiem na początku nie przypomina piwa ale później czuć lekką goryczkę.
Dla fanów kokosa będzie w sam raz :D
Mogę śmiało powiedzieć ,że jedno z najlepszych piw jakie piłem.
Oczywiście jeśli chodzi o smakowe.
2020-02-21 22:59:23
Piwojad Czternastkaawatar
Bob
starstarstarstarstar
Piwojad Czternastka
Czegoś mi w tym piwie brakuje, chyba jak na pilsa ma zbyt małą goryczkę. Na plus daje wspaniałą karmelowość i nuty chmielowe. Piwo jak na pilsa jest średnio pijalne. Ogólnie bardziej przypomina dobrego lagera wiedeńskiego (z ciekawym aromatem chmielowym) niż pilsa.
2020-02-21 22:16:42
Žatec Premium awatar
jover
starstarstarstarstar
Žatec Premium
zapach słód, zioła, wysycenie średnie, słodowe, pełne chociaż na finiszu wydaje się lekko wodniste, gorycz niska+, krótka, ziołowa, ogólnie dobre, w życiu nie powiedziałbym że ty tylko 11, cena 10,90kc
2020-02-21 22:11:31
Wrężel Tropical Littleawatar
stresS
starstarstarstarstar
Wrężel Tropical Little
Kolorek głęboko bursztynowy, piana solidna po nalaniu z góry, drobne pęcherzyki. Jakiś tam leasing się pojawia. Pachnie dobrze, czuć cytrusy. W smaku już tak kolorowo nie jest, dla mnie goryczka zbyt nachalna, szczególnie na początku, dla innej osoby będzie to plus, dla mnie jest męczące i słabo pijalne. Przypomina mi trochę American IPE od Doctorów.
2020-02-21 22:09:08
AleBrowar & Himburgs BKK Herr Axolotl 2020 Nectarineawatar
Gość
AleBrowar & Himburgs BKK Herr Axolotl 2020 Nectarine
Barwa ok, nagazowanie ok, smak zakwasiłem się
2020-02-21 22:01:23
Komes Imperial IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Komes Imperial IPA
Mgiełka w złocie. Dwa palce leciutko żółtej piany z niezłym lacingiem.
Aromat owoców. Nieco przejrzałych. Niezbyt intensywny.
Wysycenie średnie do niskiego. Treściwość.
W smaku słodowość, owocowość. Niezła goryczka domyka całości.
Solidny kawał piwa. Chyba najbardziej pijalne z Komesów.
2020-02-21 21:29:09
Argus Gold Unpasteurizedawatar
Gość
Argus Gold Unpasteurized
Było dobre ;)
Czy będzie ponownie dostępne?
2020-02-21 21:23:25
Miłosław Sosnowe APAawatar
MakrelaPL
starstar
Miłosław Sosnowe APA
Bardzo dobre, orzeźwiające piwo. Przyjemne zarówno w smaku, jak i zapachu. Polecam.
2020-02-21 20:55:57
Kustosz Jasneawatar
MakrelaPL
starstar
Kustosz Jasne
Okropny smak, nie mniej paskudny zapach.
Cieszę się, że dane mi było spożyć te piwo- teraz wiem, że należy je omijać szerokim łukiem. Nie polecam.
Znajomy mówił mi, że kiedyś częstował nim podsklepowych "meneli"- odmówili.
2020-02-21 20:53:01
Bojan Ciachoawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Bojan Ciacho
bardzo smaczne piwko , polecam szczególnie do meczy naszej ekstraklasy- potrafi umilić oglądanie tych spektakli ;)
2020-02-21 20:45:24
Miłosław Blonde Aleawatar
Gość
Miłosław Blonde Ale
W zapachu wyraźne typowe belgijskie estry, przyjemne i można się spodziewać bardziej słodowego piwa, ale jednak w smaku jest wyrazista goryczka, dość wysoka ale w stylu. Podsumowanie świetny chmielowy belgijski blond.
2020-02-21 20:33:03
Waszczukowe Grażyna Sprężynaawatar
Gość
Waszczukowe Grażyna Sprężyna
Waszczukowe Grażyna Sprężyna Toffee Stout_19.06.2020

W aromacie może i jest delikatny zapach toffee, trochę kawy, trochę aromatów mlecznych(laktoza?). Smak karmelowo-toffi, nuta ciemnych słodów. Dość słodkie, goryczka minimalna, wodniste, nasycenie niskie. Niestety, nic ciekawego.
2020-02-21 20:15:14
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010