zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

11 marca 2007 roku, z okazji otwarcia Starego Browaru w Poznaniu, 10625 osób napiło się piwa z odlanego z brązu kufla, który mierzył ponad 5 metrów wysokości! Pojemność kufla to około 6000 litrów.

Najnowsze komentarze

Cieszyński Czeski Pilsawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Cieszyński Czeski Pils
Typowy klasyczny pils z wyraźna goryczką , jedno z lepszych piw z cieszyna. Jak przystało niestety na ten browar , cena wyssana z palca.
2019-06-20 23:50:48
Okocim 0,0%awatar
Gość
Okocim 0,0%
Nie umiem nazwac tego posmaku. Troche jakby ktos tam juz narzygal do srodka. Inni pisza ze smakuje jak Ludwik. Nie wiem jak smakuje Ludwik, ale nie watpie ze moze to byc cos podobnego. Zerzygany Ludwik z nutka miodu z uszu. Naprawde probowalem, ale nie dalem rady tego przelknac
2019-06-20 23:33:46
Pardubický Taxis Světlý Speciál 14°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pardubický Taxis Světlý Speciál 14°
Wygląd: kolor ciemny burszyn, klarowne, ładna piana i lacing
Zapach: słodowy, maślany, melanoidynowy, chmielowy - bardzo intensywny
Smak: Piwo na granicy marcowego a maibocka, z szalą przechylającą się jednak w stronę jaśnego koźlaka, bardzo słodowe, wyklejające, z nutami pszenicznymi, spieczony tost pszeniczny, melanoidynowość jak kajzerki, weki, jakaś nuta miodowa i karmelowa, do tego fajna aromatyczna chmielowość i delikatna goryczka, bardzo udane piwo.
2019-06-20 23:19:46
Desperados Mojitoawatar
Gość
Desperados Mojito
Piwo? Buehehehehe
2019-06-20 22:36:02
Grodzisk & Live Oak Grodziskie Imperialneawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Grodzisk & Live Oak Grodziskie Imperialne
Nie ma "problemów" z nalewaniem, tak jak w podstawowym Grodziskim. Barwa od miedzianej do jasnego biszkopta, mętne, piana zaskakująco niewielka i trwałości przeciętnej. A w aromacie czuć więcej treści i dymu. W smaku mocno dymione, wysycenie nie szczypie w język. Z tyłu czai się trochę kwasku i ziemistej goryczki, bardziej zaznaczonej niż w podstawce. Bardzo pijalne jak na 7%, wchodzi momentalnie.
2019-06-20 22:18:05
Chodovar Skalní Ležákawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Skalní Ležák
Wygląd: kolor miedziany, mętne, spora piana, choć niezbyt trwała, ładny lacing
Zapach: czerwone jabłko miesza się z aromatami korzennymi z żateckiego, po ostaniu w miejsce jabłka wchodzi miód
Smak: W smaku podobnie, dużo owoców , tylko czy ja ich oczekuję od czeskiego lagera? Na szczęście to nie tylko jabłko, ale i też śliwka, świeża. Trochę karmelu, a raczej tofii, miodu, wyraźna i fajna chmielowość (choć goryczki prawie nie posiada), jest tu wyraźna nuta orzechowa, jest też taka herbacianość i idąca z nią w parze cierpkość. Piwo raczej słodkawe, można by rzec, że w klimaciwe deserowym. Sporo się tu dzieje, ale za cholerę nie potrafię zrozumieć tego piwa, czym miało być. 6 to max, właśnie za bogactwo smaków, z drugiej strony on jest bogate, ale bez wyrazu, nie wiadomo czym miało być.
2019-06-20 22:05:24
Lancaster Bomberawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lancaster Bomber
Barwa jasna miedz , piana obfita , drobna i spoko lacing. Pachnie trochę inaczej niż zwykłe angliki , mało karmelu , bardziej daje tytoniem , jak określił kolega angielskim pubem. Mieszkał tam to mu wierzę. W smaku niska goryczka , mało gazu , mało karmelu , sesyjne , jedno z lepszych z tych piw z tego kartonu z Lidla. Ciekawe zdecydowanie i polecam :)
2019-06-20 21:20:54
Wychwood Hobgoblinawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Wychwood Hobgoblin
Barwa miedziana ,lekko zmętniona , delikatnie czerwonawa. Piana ładna , w miarę drobna , w miarę trwała i zostawia słaby lacing. W aromacie karmel , przypieczone nuty typowe dla ESB. Trochę tytoniowy i ziołowy. W smaku niska goryczka , lekkie , sesyjne , choć to jeden z mocniejszych piw w tym stylu. Niskie nagazowanie , piwo smaczne , choć były lepsze w tym kartonie z Lidla który teraz był. Niezły angol , choć wolałbym wyższą goryczkę i pod koniec picia było trochę męczące jednak. Nie najgorsze , nie najlepsze , raz na jakiś czas chętnie wypiję. Takie 6,5 na 10 zdecydowanie.
2019-06-20 21:14:06
Ringwood Razorbackawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Ringwood Razorback
Barwa czerwona , rubinowa. Piana biała , w miarę drobna i trwała. Zostawiła ładny lacing. W aromacie przypieczony karmel , toffi , tosty. a na drugim planie trochę owoców. W smaku niezła goryczka , niskie nagazowanie , jest karmel , podobnie jak w aromacie. Szybko znika , sesyjne , średnia pełnia. Piwo smaczne , klasyka gatunku. z delikatną maślaną nutą tostową na końcu. Dobre , lepsze niż poprzednik którego piłem. Warka do 31.01.2020
2019-06-20 21:06:38
Primator Pumpaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Primator Pumpa
Wygląd: lekkie zmętnienie, kolor słomka, ok piana i lacing
Zapach: ładny, multiwitaminowy, czuć nowofalowe chmiele, głównie manifestujące się owocami tropikalnymi, ale i jakimś geranium, winogronem.
Smak: West Coast Session Lager, fajna zagrywka marketingowa, bo to desitka muśnięta amerykańskimi chmielami, o ile te czuć było w zapachu, to w smaku już nie bardzo, szczerze powiedziawszy, to już by wolał, żeby je uczciwie nachmielili żateckim. Samo piwo wyjątkowo wodniste nawet jak na 10, tylko do gaszenia pragnienia.
2019-06-20 20:47:25
Żywiec Sesyjne IPAawatar
Gość
Żywiec Sesyjne IPA
To nie IPA.
To LIPA!
2019-06-20 20:47:25
Rockmill New Dimensionawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Rockmill New Dimension
Barwa bursztynowa, mętne. Piana gęsta i trwała. W zapachu owocowa bomba. W smaku bardzo owocowe, ale również wyraźnie cebulowe, co trochę przeszkadza. Goryczka niewielka. Alkohol niewyczuwalny. Nastawiłem się na nieco lepsze doznania. Warka 28.09.2019. Kupione w sklepie z kraftami za 12,20 zł.
2019-06-20 20:35:18
Żubrawatar
Gość
Żubr
Dla mnie śmierdzi denaturatem
2019-06-20 19:46:33
Lech Free 0,0% Granat i Acaiawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Granat i Acai
Barwa Jasno-Różowa Klarowne.

W Aromacie Dominuje Zdecydowanie Owoc Granatu Acai Nie Wyczuwam.

W Smaku Także Główną Rolę Gra Granat Delikatne Akcenty Brzeczkowe Acai Nie Wyczuwalna Poza Tym Jest Słodko Minimalna Kwaskowość Wysycenie Średnie w Kierunku Niskiego.

Ciekawy Bezalkoholowy Napój Piwny Efekt Orzeźwienia Taki Sobie Ale Da Się Wypić Bez Skrzywienia.
2019-06-20 19:44:58
Redd’s Jabłko i Trawa Cytrynowaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Redd’s Jabłko i Trawa Cytrynowa
Klarowne złoto. Piana trochę szamponowa.
Aromat jabłkowy. Nieco sztuczny.
Gazowany sok jabłkowy. Coś jak kiepski cydr. Trawy nie czuję. Mizerne jakieś elementy piwne.
2019-06-20 19:32:46
Heineken 0.0awatar
Gość
Heineken 0.0
Najlepsze piwo bezalkoholowe, i nawet jeśli mogę pić alkoholowe to i tak wybieram to bezalkoholowe. Po prostu najlepsze ????
2019-06-20 19:28:51
Lobkowicz Premium awatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Lobkowicz Premium
Super piwo .Polecam szczególnie Platana z tego browaru . Piwa treściwe zrównoważone i z dobrych składników ważone.
2019-06-20 19:16:48
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrutawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrut
Barwa Jasno-Słomkowa Zamglona.

Aromat Całkiem Niezły Grejpfrutowo-Cytrusowy.

W Smaku To Samo co w Aromacie Słodkie Ale Jest Też Przyjemna Kontra Kwaskowa
Wysycenie Średnie.

Przyjemny Radler Smakuje Mi Pomimo To Że Niezbyt Przepadam za Grejpfrutem.
2019-06-20 18:49:15
DAB Exportawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
DAB Export
Czyste złoto. Piana na 2 palce. Biała, stabilna.
Aromat słodowy.
Smak podobnie. Akcenty mineralne. Symboliczna goryczka.
Ujdzie w tłoku.
2019-06-20 17:33:37
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
Tak w Auchan też jest dostępny jak narazie.. Faxe 10% jest naprawdę ciekawy w smaku.. Nie to co inne piwa z podobnego segmentu

Osobiście polecam te piwo.
:)
2019-06-20 16:19:58
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010