zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najnowsze komentarze

Bernard Bohemian Ale 16°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, klarowne, śliczna piana, jak puch, ecru, ładny lacing
Zapach: owocowy (czerwone owoce), słodowy, chmielowy ? żatecki rzecz jasna
Smak: Piwo pełne, bardzo owocowe ( w smaku białe i czerwone owoce), lekko przyprawowe, alkohol dobrze ukryty, herbatniki, biszkopty, lekkie masełko. Jest już znacznie lepiej.
2019-03-26 00:21:48
Kormoran Krzepkieawatar
Gość
Kormoran Krzepkie
Piwo mocne bardzo smaczne jedno z lepszych piw mocnych
2019-03-26 00:09:47
Pinta Kwas Xyawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Pinta Kwas Xy
Mętne i jasne, właściwie pozbawione piany. W aromacie dominują tropikalne owoce. W smaku bardzo ciekawy miks kwasowości od zakwaszenia bakteriami i kwaskowatością owocową. Wytrawne, nisko wysycone, wysoko pijalnie. Bardzo udany kolejny kwas od Pinty.
2019-03-25 23:01:18
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°
Wygląd: kolor złocisty, jak nazwa wskazuje, ładna piana, lacing jak camo
Zapach: zapach chmielu, ewidentnie suszu, słodowy, herbatnikowy
Smak: piwo lekkie, choć na tle naszych koncerniaków to poezja pełni ;) ostre, pieprzne, może nawet trochę siarkowe, piwniczne, lekko słodowe, herbatnikowe, delikatnie chmielowe, ale goryczka nieznaczna. Całkiem ok., a jak na piwo za 3 zł to na tle naszych poezja ;)
2019-03-25 22:57:01
Funky Fluid Gonna Be Lateawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gonna Be Late
Aromat... Zaskakujący. I to niestety w złym tego słowa znaczeniu. West COAST IPA, takie chmiele, a tutaj co? Ewidentny, intensywny DMS - gotowane warzywa, ziemniaki, jakiś cebulowy aromat... Pod spodem czuć lekką karmelkowość i nuty żywiczne pochodzące od chmielu. Ale DMS przyćmił wszystko, totalnie wszystko.

Klarowne, ciemnozłote, z obfitą, gęstą, białą pianą ktora powoli opada i ładnie zdobi szkło. Piwo prezentuje się wzorcowo jak na styl. I to największy jego atut, bowiem smak...

Smak to powtórka z aromatu. Warzywo, łodygowa wysoka gorycz, średnie wysycenie. Posmaki iglasto sosnowe.

Ja pierdole, takiej kupy się nie spodziewałem... Nie wiem o co chodzi, ale takiego natężenia DMSu nie widziałem dawno. Chmielu garstka, piwo w ciekawym, mocno chmielowym stylu i tego w ogole nie czuć!
2019-03-25 22:44:56
Książęce Weizenawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Smak bananów, trochę ziół. W zapachu wyczuwalny chleb. Generalnie nuta pszeniczna mniejsza niż w innych, ale nie aż tak mocno. Niska goryczka i duża lekkość to atuty dla zwolenników tego typu piw.
2019-03-25 22:01:13
Żubrawatar
Gość
Żubr
obskurny
2019-03-25 21:52:00
Łomża Radler 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0%
Piana praktycznie żadna, biała, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa jaśniejsza słomkowa, przechodząca w biel, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nie do końca naturalne nuty grapefruitowe, brak akcentów piwnych, lekka landrynka. W smaku słodki ulepek o profilu grapefruitowym, czuć subtelne ryżowe akcenty pochodzące od piwa bezalkoholowego, zerowa goryczka, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Łomża, etykieta całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 04.10.2019. Kolejny radler 0% w postaci słodkiego ulepka, praktycznie bez efektu orzeźwienia. Nie czuć za mocno chemicznej landrynki i to w sumie jedyny plus, przeciętny bezalkoholowy radler zasługujący na przeciętną 5.
2019-03-25 21:41:02
Pilsweizer Grybówawatar
Gość
Pilsweizer Grybów
słuchajcie piłem PILSVAR Góralskie Krzepkie 15,1blg 7,6 % - Kurcze genialne, nie czuć stronga, goryczka wyrazista. Jeste wersja Góralskie ale ma 4,5 % , góralskie krzepkie ma 7,6% . Cena 4,5 zł a wrażenia :))))
2019-03-25 21:21:42
Gloger Gorzkie Żaleawatar
Student
starstarstarstar
Gloger Gorzkie Żale
Piwo rozczarowanie... Praktycznie niewysycone, piwo bursztynowe mentne. Aromat mizerny, amerykański chmiel, lekkie cytrusy... generalnie słabo. W smaku gorzkie i to tyle. W tej cenie można kupić dużo lepsze APA. Generalnie słabo
2019-03-25 20:48:33
Kormoran Krzepkieawatar
matiwi
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Nie jestem zwolennikiem mocnych piw za sprawą często słodkiego o chemicznego posmak. W przypadku tego Kormorana jest zupełnie inaczej. Ładny świeży zapach w połączeniu z miłym dla oka kolorem zachęca do degustacji. W smaku mocne, czuc procenty ale nie nachalnie. Słodkawy z znikoma goryczka. W połowie degustacji przypomniał mi się smak starej Warki Strong, która kiedyś bardzo lubiłem.
2019-03-25 20:34:56
Podborze Pilsawatar
Gość
Podborze Pils
Zapach jest okropny. I to nie tylko moja opinia...
2019-03-25 19:59:10
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Bardzo nie dobre !!!!
2019-03-25 19:46:27
Trzech Kumpli Tauraawatar
wilq.bb
starstarstar
Trzech Kumpli Taura
Zacznę od końca - super pijalne.
Zapach jak wspomniane zostało - mandarynka z cytrusem.
W smaku żywicy akurat nie czuję, ale kokosik jest w tle, po czasie.
Jak na 18,5 plato mega ułożone - bardzo przyjemnie. Jak dla mnie nowe smaki i to bardzo przyjemne....
2019-03-25 19:33:08
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
O widzę, że nie ja jeden, potwierdzam, po 9,2% syf nie da się pić
2019-03-25 19:28:16
Za Miastem Długi Weekendawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Za Miastem Długi Weekend
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu przede wszystkim nuty chmielowe i kwiatowe, mokra szmata w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponadto drożdżowe oraz drzewne akcenty, subtelna zbożowość i ziołowość, podbudowa słodowa. W smaku dominuje ziołowy aromat uzupełniany drzewnym i drożdżowym klimatem, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, kwiaty oraz owoce w tle, dobra treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Za Miastem, etykieta w białej kolorystyce z zielonym akcentem, graficznie minimalizm, w miarę dobrze opisana. Warka 28.06.2019. Solidny przedstawiciel stylu Bohemian Pilsner, całkiem aromatyczny, nie wychodzący poza przyjęte ramy. Ziołowa lekko zalegająca goryczka daje efekt orzeźwienia, słodowość natomiast wygładza piwo. Fajerwerków nie ma, ale jest niezła jakość za cenę do zniesienia, korelacyjnie mogę wystawić 6 z plusem.
2019-03-25 19:06:47
Warka Classicawatar
Gość
Warka Classic
numerem partii oczywiście warzone i rozlewane patrz po dacie przydatności :W:Browar Warka E:Browar Elbląg
L:Browar Leżajsk Z:Browar Żywiec teraz to piwo ma 5,2% obj. alkocholu co tylko wyszło mu na dobre pozdrowienia dla fanów tego złocistego trunku.
2019-03-25 18:58:31
Ciemne Okocimskieawatar
Gość
Ciemne Okocimskie
bardzo dobre piwo o
2019-03-25 18:04:45
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%
Piana praktycznie zerowa, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje pod żadną postacią, o lacingu można tylko pomarzyć. Barwa jaśniejsza czerwona, lub ciemniejsza różowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu pachnie jak Tymbark jabłko wiśnia, brak wyczuwalnych akcentów piwnych. W smaku również podobne do wcześniej wspomnianego napoju, słodkie wręcz ulepkowate czereśnia minimalnie przed jabłkiem, brak jakiejkolwiek goryczki, kontra kwaskowa jest iluzoryczna, piwa w tym napoju nie zaznamy, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej, która całkiem ładnie prezentuje się graficznie i jest logicznie opisana. Warka 15.02.2020. Zdecydowanie bardziej smakował mi nowy radler Okocimia z sycylijską pomarańczą... Ten natomiast jest zbyt słodki, landrynkowy, przez co efekt orzeźwienia jest praktycznie zerowy. Dosłownie jest to gazowana wersja Tymbarka Jabłko Wiśnia. Chyba nie o to chodzi w radlerze żeby zamulić swoją słodyczą... Mogę dać góra 5 z minusem.
2019-03-25 17:36:42
Tenczynek Fest Lagerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Piana nie do końca biała, z elementem beżu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, w miarę gęsta i puszysta, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, chlebowe i ciasteczkowe akcenty, lekki alkoholowy akcent, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku karmel na pierwszym planie fajne klimaty chlebowe połączone z biszkoptem, niestety ujawnia się mocniejsza alkoholowa woń, która zaburza pozytywne doznania smakowe, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nienajgorsza kontra kwaskowa, żelazne posmaki w tle, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Tenczynek, etykieta w biało-pomarańczowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, lecz bardzo ubogo opisana. Warka 07.06.2019. Pseudo marcowe piwo, jak na Tenczynka i fakt, że zakupiłem je za niecałe 2 złote jakość nie jest zła. Dość pełny w smaku lager z karmelową i chlebowa wstawką, efekt psuje wyczuwalna alkoholowość i subtelne doznanie żelaza. Za całokształt jestem w stanie dać 6 z minusem.
2019-03-25 17:26:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010