Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze

Strzelec Jasne Pełneawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Strzelec Jasne Pełne
G****o kurwione
2020-05-29 23:51:59
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
Bardzo przyzwoite piwo. Przy grillu porównaliśmy 4 koncerniaki, jedno od Artezana i Browarne z Ambera. Koncerniaki przegrały zdecydowanie więc po co przepłacać.
2020-05-29 23:50:53
Deer Bear Let’s Cook - Mango Goseawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Deer Bear Let’s Cook - Mango Gose
Piana praktycznie żadna, biała gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, następstwem czego brak lacingu. Barwa ciemniejsza pomarańczowa, jak gęsty sok owocowy, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu bardzo przyjemne nuty mango, pachnie bardzo przyjemnie tymże owocem wręcz soczkowo, nie czuję akcentów kwaskowych, ani piwnych. W smaku nadal dojrzałe mango, jest mega soczkowo, potem wchodzi lekki kwasek, finisz subtelnie słony, przymiotów piwnych nadal brak, wysoka treściwość, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Deer Bear, etykieta w zielonej kolorystyce, humorystycznie wykonana graficznie, niestety bardzo ubogo opisana, z opisu nie jestem nawet w stanie stwierdzić czy do produkcji został użyty chmiel. Warka 02.10.2021. Fani mango będą wniebowzięci. Ja jestem umiarkowanie pozytywnie nastawiony do tegoż wypustu browaru Deer Bear, na plus mega egzotyczny klimat mango i soczkowy profil, konkretny nie przesadzony kwasik i słony aftertaste, na minus trochę zbyt mocne odejście od tematu piwa. Suma sumarum, nie będę się mocno czepiał, mi smakowało, wystawiam 7.
2020-05-29 23:29:01
Nepomucen We Are Not Alone Here!awatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Nepomucen We Are Not Alone Here!
W aromacie jest słodko, owocowo z wyraźną nuta marakui, i ananasem, nie w pełni dojrzała brzoskwinią w tle. Leciutki tylko kwasik.

W smaku natomiast totalne przeciwieństwo tzn kwaskowo, półwytrawnie, lekko, pijalnie i orzeźwiająco a piwo ma 7% zawartości alkoholu. Średnio intensywna goryczka, sporo posmaków marakui.

Połączenie smaków sweet and sour w tym piwie zagrało dobrze. Piwo zdominowane przez dodatek marakui ale dzieki laktozie i ananasowi aromat jest słodki i mocno owocowy. W smaku zaś jest lekko, orzeźwiająco, owocowo i kwaskowo czego w aromacie nie było. Piwo sprawia wrażenie lekkiego, orzeźwiającego a ma przeciez 7% zawartości alkoholu.
No ciekawe piwo.
2020-05-29 23:09:37
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Dokładnie tak. Jak ktoś wspomina kopyrę, to już wiem że sam nawet warki w życiu nie uwarzył
2020-05-29 22:59:24
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Imbir z Miodemawatar
stresS
starstarstarstarstar
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Imbir z Miodem
Piana niska, drobna. Kolor jasny bursztyn. Zapach ciekawy, ale trochę sztuczny, bardzo cukierkowy. Piwo pijalne, czuć ogromną słodycz, niby nie jest uciążliwa po wzięciu łyka, ale po wypiciu połowy butelki robi się męczące, momentami czuć ostre zacięcie jak mniemam od imbiru, który swoją drogą uwielbiam.
2020-05-29 22:42:03
Lubuskie Witnicki Porterawatar
Gość
Lubuskie Witnicki Porter
Najlepsze piwo jakie kiedykolwiek piłam :) Jeżeli pije piwo to najchętniej właśnie to.
2020-05-29 22:35:04
Stern Extra Strongawatar
slukas_02
star
Stern Extra Strong
Jebło w banie dobrze. Zgadzam się z innymi komentarzami, zdrowo wy...rdala z kapci Polecam szczególnie koneserom
2020-05-29 22:22:29
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Genialna opinia, cyt."ogólnie piwo (...) Ogólnie, zwykle, piwo" ... Miszcz
2020-05-29 22:06:15
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Napij się lepiej Žateckiego i zostaw dobre piwo w spokoju...
2020-05-29 22:03:02
Miłosław Blonde Aleawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Miłosław Blonde Ale
Piana średnio pęcherzykowa z czasem zredukowana do obrączki, pozostawia nieznaczny lacing. Piow barwy złotej, klarowne ale mam wrażenie, że ze śladami mgiełki ale nie zbliża się do opalizacji - nie jest to po prostu klarowność lagerowa. Wysycenie średnie z czasem do niskiego, widać pracę drożdży. W zapachu dość złożone, dominują nuty winne, gdzieś w tle kwiaty, moja żona twierdzi, że wyczuła akcenty miodowe, no ja ich nie czuję za bardzo ;) Delikatnie zaznaczona pewna fenolowość - nuty przyprawowe - dzikie drożdże belgijskie? W smaku słodowość z wyraźną ale przyjemną nutą chmielu. Im dłużej pije się to piwo traci ono goryczkę i staje się bardziej wytrawne, winne, perfumowe. Jak już wspominałem, lubię ten styl więc i piwo oceniam na plus.
2020-05-29 21:55:11
Lwówek Jankesawatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
Lwówek Jankes
Kupiłem bo nie wiedziałem że zmienił się producent. W niczym nie przypomina wcześniejszej wersji tego piwa. Zapach i smak kompotu i to skwaśniałego. Faktycznie jakieś truskawki górują. Dałem 4 ale też zmieniam na 1. To piwo powinno być dodane do bazy ponownie i zbierać oceny od nowa bo z poprzednim nie ma nic wspólnego.
2020-05-29 21:41:41
Szpunt Daydream awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Szpunt Daydream
Piana biała drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nuty owocowe, cytrusy oraz lekka egzotyka, żywiczne klimaty, karmelowy akcent, nieznaczna soczkowość. W smaku owocowość z konkretną chwilę zalegającą goryczką, czuć żywicę oraz karmel, słabsza kontra kwaskowa, sporo ciała, minimum soczkowych woni, w tle ziołowy i zbożowy posmak, gładka faktura, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta z błyszczącymi elementami prezentuje się doprawdy ciekawie, dość ubogo i nie wyczerpująco opisana. Warka 18.05.2021. Solidna i nie oszukana NE IPA od Szpunta. Niczym nie zaskakująca, ale smaczna, treściwa i orzeźwiająca. Piło mi się je bardzo przyjemnie, taki kandydat na mocną 7.
2020-05-29 21:37:00
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Warka 17.03.2021

Aromat nie jest nazbyt intensywny ale czuć wyraźnie bukową wędzonkę. Jest oscypek, odrobina nut drewna, dymu wedzarniczego, kiełbaski.

Piwo o zaskakująco jasnej barwie jak na koźlaka choc chyba mieszczące sie w ramach stylu. Bursztynowe, klarowne, z niezbyt obfita pianą w kolorze przybrudzonej bieli, zbudowana z drobnych bąbelków. Ta jednak opada powoli, ładnie zdobi szkło.

Piwo jest pełne, treściwe, słodowo chlebowe, karmelkowe, a nawet takie troszkę krówkowe :) wedzonka mogla by byc bardziej wyczuwalna, dopełnia całość dopiero przy finishu. Goryczka też niespecjalnie wyczuwalna, troszkę jej brakuje.

Solidny wędzony koźlak, jednak potencjał nie w pełni wykorzystany przez browar Bojanowo. Ładny, wedzony aromat w typie oscypka, dymu, kiełbaski i charakterystycznie słodowo chlebowy smak, z nuta karmelu. Niestety właśnie w smaku za mało wedzonki i goryczki. Całość jest pełna, treściwa a przez brak w/w aspektów niestety troszkę męcząca, i za słodka.
2020-05-29 21:35:53
Bojan Koźlak Wędzonyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Bojan Koźlak Wędzony
Szerszy opis wkrótce i cos brak tego opisu wiec ja dodam z etykiety:
Koźlak to klasyczny styl piwa którego korzenie sięgają XIV wieku. Na recepturę piwa Bojan Koźlak składa się w znacznej mierze słód wędzony drewnem bukowym, co powoduje że piwo jest intensywnie aromatyczne.

Skład: woda, słód jeczmienny wedzony bukiem, monachijski jasny, wiedeński, pilzneński, karmelowy 50 EBC, słód pszeniczny, chmiel Spat Select, chmiel Hallertauer Tradition, drożdże.
2020-05-29 21:28:11
Pinta Atak Chmieluawatar
stresS
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu
Kolor głębokiego bursztynu, piana średnia z drobnymi oczkami. W zapachu jedyne co wyczuwam to tytułowy chmiel oraz jakąś karmelową nutę, może na końcu delikatne nuty owocowe. Co do smaku, to od samego początku uderza sroga gorycz, czuć ten chmiel opór, ale o dziwo tak goryczka szybko znika i nie jest muląca. Naprawdę jest bardzo zaskoczony. Może dwóch bym takich nie wypił, ale naprawdę nawet osoba nie lubiąca mocnego IBU da sobie z tym piwkiem radę. Ja kupiłem ze względu, że wielu uważa Atak Chmielu jako symbol kraftu w Polsce dlatego pomyślałem, że muszę je mieć swojej kolekcji i nawet jestem zadowolony.
2020-05-29 21:07:59
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkelawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel
Piana drobrnopęcherzykowa niezbyt obfita ale utrzymuje się do końca, aromat weizen i lekka karmelowość paloność. W smaku banan i goździk i lekka paloność. Naprawdę dobre, ale pszeniczne ciemne nie moja bajka. 7/10
2020-05-29 21:06:20
Pinta Pierwsza Pomocawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta Pierwsza Pomoc
Bardzo klarowne, złote. Piana super, ale chyba jej o wiele za dużo.
W zapachu chmiel ze słodem.
I tak smakuje. Słodowo i goryczkowo. Zwykłe porządne piwo.
2020-05-29 21:04:33
Szlakiem Bytów Vermont IPAawatar
Gość
Szlakiem Bytów Vermont IPA
Lekki aromat mango w tle delikatne cytrusy i ananas. Piana ok choć szybko opadła do cienkiej warstwy. Kolor pomarańczowy do złotego z lekkim zmętnieniem. Jak dla mnie nasycenie trochę za niskie choć początkowo mocno szczypie w język. Goryczka nie za wysoka. W smaku bez szału, zdecydowanie nie jest "juicy"
Warto spróbować przy okazji
2020-05-29 20:53:52
Doctor Brew Experimental Vermont IPAawatar
Gość
Doctor Brew Experimental Vermont IPA
Po otwarciu butelki aromatu brak. Piana szczątkowa, zniknęła po pierwszym łyku. W smaku lekkie mango, żywica i potężna dawka nafty. Mega zalegająca, nieprzyjemna goryczka. Poszło do zlewu
2020-05-29 20:46:51
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010