Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Berliner Kindl Bock Hellawatar
Gość
Berliner Kindl Bock Hell
Bardzo smaczne piwko tylko szkoda że bez pianki
2019-12-14 10:03:31
EB Premium (nowe) 2015awatar
Gość
EB Premium (nowe) 2015
Obecnie jedno z najsmaczniejszych piw w swoim przedziale cenowym.... Miało lekką,, zniżkę formy,, ale znów jest OK.... Osobiście piję tylko EB butelkowe o ile mam w zasięgu...
Niestety nie wszędzie jest...
Polecam i daje 5,5 do 6
2019-12-14 09:15:28
Golem No Visaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Golem No Visa
Brunatne. Bez prześwitów.
Obfita, jasno brązowa piana. Drobne i średnio oczka. Stabilna. Koronkuje.
W aromacie kawa, cytrusy, paloność.
Gładkie, pełne, nie przegazowane.
Troszeczkę czekolady, więcej kawy. Nie za słodko.
Całkiem spora paloność dobrze łączy się z cytrusową goryczką.
Konkretny, zbalansowany smak. Gdzie fani stylu znajdą sporo dla siebie.
Nawet odrobinkę słodyczy. Ale przede wszystkim paloność.
2019-12-14 06:43:26
Wojak Jasny Pełny 5%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 5%
Tani i dobry
2019-12-13 23:57:33
Deer Bear Jackie Chunawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Deer Bear Jackie Chun
W aromacie jak i smaku brzoskwioniowe Danio. Tzn czuć mleczność, soczystosc owoców tropikalnych a całość jest słodka, gładka, lekka w odbiorze. Leciutko jogurtowe piwo jak kolwiek by to nie zabrzmialo ale takie budzi wlasnie skojarzenia. Nie wiem jak pachnie guava ale jest to cos pomiędzy brzoskwinia, mango a mirabelka. Piwo bardzo gładkie, lekkie no i jak na milkshake ipa slodkie z lekko kontrujaca całość goryczka. Soczek w postaci piwa tak bym to określił. Jedno z lepszych piw od dear beer jakir mialem okazje pic do tej pory. Wszystko fajnie sie komponuje, całość jest przyjemna i przystepna. Czuc dodatek owoców oraz laktozy. Bardzo dobre
2019-12-13 23:47:48
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pilsawatar
Gość
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pils
Pracownia piwa chyba kibicuje Cracovii bo w przeciwnym razie nie wypuścili by tak okropnego, śmierdzącego piwa.
2019-12-13 23:13:00
Funky Fluid Everydayawatar
stresS
starstarstarstarstar
Funky Fluid Everyday
Zapach mógłby być bardziej intensywny, wygląd mi odpowiada bo kocham taką jasno żółtą barwę i delikatną piankę. W smaku w porządku, chociaż zawsze może być lepiej. Podsumowując - bardzo solidne piwko.
2019-12-13 23:02:57
Komes Porter Bałtyckiawatar
Ekterion
starstarstar
Komes Porter Bałtycki
Mocno nasycona piana, która znika równie szybko jak sie pojawia. W kolorze ciemnej czekolady. Czuć wyraźnie słody palone, lekko wytrawne, dymione. Dobrze ułożone i posiadające ciało. Alkohol znakomicie ukryty. W kolejnych łykach słabo wyczuwalne nuty śliwki, piernika, nagazowane.
2019-12-13 22:33:27
Pinta Mini Maxi IPAawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi IPA
Piwo bezalkoholowe browaru Pinta w stylistycznej etykiecie. Faktycznie smakuje dobrze, tak jak piwo z alkoholem, tylko pozbawione skutków alkoholu. Styl IPA dobrze wyszczuwany, mocno goryczkowa, chmielowa. Średnio nasycone gazem o chmielowym zapachu.
2019-12-13 22:18:57
Konstancin IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Konstancin IPA
Drugie podejście po ponad roku. Cena w Żabie 7,60 zł. Przesada. Kupiłem, bo w ofercie sklepu nie było niczego ciekawszego. Dobry reprezentant gatunku ze wstrętną etykietą.
2019-12-13 22:11:39
Brok Samborawatar
inkub1986
star
Brok Sambor
Pierwsze pół puszki jakoś wchodzi, ale później pijesz Sambora na siłę, jakby zamienił się magicznie w szczyny. Pachnie dość zachęcająco, ale smakuje z każdym następnym łykiem coraz mniej.
2019-12-13 21:59:33
Nepomucen Pelicanawatar
jover
starstarstarstarstar
Nepomucen Pelican
zapach banan, owoce, wysycenie średnie+, w smaku słodkie owoce, banan, fajna kwasowość, pełne, gładkie, soczkowe, gorycz niska, ogólnie bardzo dobre, duży plus za porządną kontrę kwasowa, cena 6,99zł
2019-12-13 21:52:10
Solipiwko Baltic Abyssawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Solipiwko Baltic Abyss
Piana beżowa, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty palone, kawowe oraz czekoladowe klimaty, beczkowe akcenty whisky, pojawia się doza wytrawności, w tle wanilia i lukrecja, subtelna wiśnia z kokosem. W smaku nuty whisky uwydatniają się jeszcze bardziej i długo utrzymują się na podniebieniu, beczkowy klimat, kawa i gorzka czekolada na miejscu, świetnie zamaskowany alkohol jedynie delikatnie rozgrzewający przełyk, gęsta i oleista faktura, dużo porterowego ciała, goryczka adekwatna do stylu, ciekawa kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Butelka dostępna w eleganckim tekturowym opakowaniu, świetnie wykonana graficznie, w miarę i wyczerpująco opisana. Warka 07.12.2019. Leżakowane około dwóch lat, degustowane parę dni po terminie przydatności. Bardzo ułożony imperialny bałtycki porter, alkohol zupełnie niewyczuwalny, jest natomiast uczucie przyjemnego rozgrzania przełyku. Beczkowe nuty whisky z elementem wędzonki dobrze komponują się z gorzką czekoladą, kawą i palonością tego stylu. Pełny i treściwy wyrób, dobry materiał na leżak, co tu się rozpisywać... Na zimowy wieczór do powolnej degustacji, z ogrzewaniem ujawnia kolejne aromaty. 8 z dużym plusem ode mnie i obowiązek dodania do ulubionych.
2019-12-13 21:23:01
Komes Barley Wineawatar
Ekterion
starstarstar
Komes Barley Wine
Piękna, bursztynowo -miedziana barwa. Mocno nasycona piana. Zapach sera camembert, słodów, nieco coca coli. Słodkie, czuć niestety alkohol, goryczkę. Mocne jak siekiera i mało pijalne. Mocne, słodkie barley wine, niestety nie wyczuwam tu za wiele.
2019-12-13 21:20:58
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miódawatar
Luxeer
starstar
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Miodowy ale nienarzucający się smak, piana doskonała, bardzo fajne i orzeźwiające piwo godne polecenia
2019-12-13 21:19:34
Brok Samborawatar
Gość
Brok Sambor
Dodam jeszcze że dziś pierwszy raz pije broka w kuflu. Ma piękny kolor a piana opada delikatnie zostawiając poswiate na szklance. To piwko to fantastyczna sprawa
2019-12-13 20:49:07
Golem Little Blue Penguinawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Golem Little Blue Penguin
Banger
2019-12-13 20:33:57
Podróże Kormorana American IPAawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Podróże Kormorana American IPA
Kormoran obniżył ostatnio loty czego to piwo jest wyraźnym dowodem .
2019-12-13 20:09:47
Perlenbacher 0.0%awatar
KrzychuPiwko
starstarstarstar
Perlenbacher 0.0%
Jak na bezalkoholowe da się wypić, ale lekko kwiatowe i jakiś nieprzyjemny aromat, lekka goryczka ale coś tam jest. 3+/10
2019-12-13 20:02:44
Gościszewo Gwiazdor Świąteczne Jasne Aleawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Gościszewo Gwiazdor Świąteczne Jasne Ale
Bardzo dobre jakościowo . Lubię chmiel nawet w nadmiarze może dlatego taka wysoka ocena . Nie ma się do czego doczepić . Najlepsze ALE jakie piłem w tym roku .Kupione w lidlu za 5,99 i moim zdaniem jak najbardziej warte tej ceny . Jeszcze jeden plus za doskonale ukryty alkohol .
2019-12-13 19:45:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010