Ilość piw w katalogu

10207

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze


Gość
Palm Amber Ale
Faktycznie bursztynowe. Klarowne. Biała, na dwa palce piana, całkiem ok. Super lacing.
Przyjemny, klasyczny, chmielowy aromat.
Smakuje ok. Słodowo, fenolowo, chmielowo. Goryczka mała, ale charakterna. Europejska. Przyjemne piwo.
2018-09-23 10:29:14

GrubyDzolo
Komes Poczwórny Bursztynowy
Chyba jedno z gorszych piw komesa. Mocno czuć alkoholem, który jednak nie rozgrzewa jak w przypadku barley wine. W smaku wyczułem jakieś orzechy. Piwo dosyć słodkie jednak z mocną goryczką która trochę nie pasuje. Piana śrenio pechęrzykowa szybko opadająca, nie pozostawia leasingu. Piwo zbyt mocno wysycone i źle ułożone. Za tą cene są lepsze piwa, to nie przydło mi zupełnie do gustu.
2018-09-23 09:21:51

Gość
Staropramen Ležák 12°
tak niestety teraz pijemy to lecz ja piłem to piwo za komuny w pradze, kiedy u nas było zero /we wrocku/ piwa tam piwiarnie u nas nic jakieś piwiarnie do 18-tej
2018-09-23 01:50:27

Gość
Lech Pils
w poznaniu popularne dla mnie kiepskie w zapachu, jak wszystkie piwa robione z erzatu chmielowego
2018-09-23 01:31:34

Gość
Lech Premium
woda jest podstawą piwa oczywiście inne składniki ale to robi smak żywiec do lat powiedzmy 2000 robil świetne piwa a teraz ..bla ale przejął heineken czy pijesz to po co
2018-09-23 01:24:54

seba1970
Doctor Brew Experimental Double IPA
troche zbyt slodkie goryczka jest choc na 99 ibu to raczej chyba nie moim zdaniem troche za geste i za slodkie i za malo gorzkie jak na double ipa. ale fajne piwo dobre w smaku polecam powinno byc mocniejsze i bardziej wytrawne ale nie szkoda kasy generalnie
2018-09-23 01:23:31

Gość
Lech Premium
nie piję tych piw , bo znam wodę - pochodzi z podłej Warty
2018-09-23 01:19:32

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
PIWO OKOCIM Z LAT ZROBILISCIE NA 2 TYGODNIE I CO ZERO JA Z PRZYJEMNOŚCIA PIJĘ miłoslaw lub ponoc słabe bojanowo
2018-09-23 01:12:11

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
TRZY SKLADNIKI OPISUJE TO GOŚĆ NIECH PRZYJEDZIE DO MNIE TO DOSTANIE.. JA MU DAM PIWO NP Z MIŁOSLAWIA LUB Z CZARNKOWA LECHA NIE DAM BO TU MIESZKAM ALE TO JEST PIWO SŁABE I NIGDY NIE PIJĘ TAK SAMO ŻUBRA/U NAS TO PIJĄ ROBOTNICY I LUDZIE Z UKRAINY
2018-09-23 00:59:32

Gość
Okocim Jasne Okocimskie
TAK CO WY MYŚLICIE, MNIE I INNYCH OSZUKACIE ROBICIE BREJE , JAK HARNAŚ DLA CHOŁLOTY, TO PIWO JEST PO PROSTU ROBIONE DLA MAS PRZEZ 5-6 DNI PRACOWAŁEM W LATACH 70- TYCH WE WROCKU I WIEM CO ROBICIE W CHOŁDZIE POWINNIŚCIE ZROBIĆ PIWO DOBRE ALE ZA 3 ZŁ LUB WIĘCEJ
2018-09-23 00:50:10

Gość
Braniewo Jasne Pełne
POLECAM BEZ TZW REKLAMY SA W SIECI LEWIATANU SMACZNE BEZ KWASU I PRZYJEMNE W ZAPACHU
2018-09-23 00:14:28

nietzsche
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
Browar Kasztelan wszedł w skład Carlsberga w 2002 i dopiero wtedy zaczęto tam warzyć piwo marki Kasztelan, więc innego pić nie mogłeś ;)
2018-09-22 23:50:39

Gość
Żywiec Jasne Pełne
to piwo było fajne do końca komuny potem spadek piłem 20 lat teraz tylko miłosław sami piszą,że nie ma chmielu lecz ta bryja z puszek
2018-09-22 23:48:38

seba1970
Manufaktura Piwna Piwo na miodzie wielokwiatowym z imbirem
paskudztwo . paskudztwo.. nie kupujcie tego bo nie warto zapach jest naprawde paskudny smak nieco lepszy ale generalnie dms i cukier paskudztwo i to za prawie 5 zlp skandal
2018-09-22 23:42:09

nietzsche
Rockmill Juicy Symphony
Wygląd: kolor bursztynowy, zamglone, ładna, piana, niezbyt obfita, za to puszek, jakiś punktowy lacing.
Zapach: Piekny zapach, trochę się bałem, bo termin do 15.10, a wciąż intensywny, bardzo cytrusowy (słodkie cytrusy: mandarynka, klementynka, pomarańcza), owoce tropikalne, lekka cebula zaraz po otwarciu, ale po odleżeniu nie ma po niej śladu, taka pieprzność i przyprawowość (ziele angielskie, gałka muszkatułowa)
Smak: pełne, wyklejające, puszyste, gładkie, alkohol doskonale ukryty, lekka goryczka grejpfrutowa i w smaku czuć też grejpfruta obo słodkich cytrusów, jest też lekka zielostość, żywiczność, jest też coś dziwnego, coś a?la olej roślinny, nie odbieram tego jako wady, a jako coś dziwnego właśnie, owoce tropikalne z ananasem na przedzie, ale jest tu też sporo swojskich owoców: gruszka, jabłko, bardzo soczyste piwo jak na swoją moc, jest też przyprawowość, o której wspominałem przy zapachu. Bardzo dobre.
2018-09-22 23:35:42

Gość
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
tak samo kiedyś było z żywcem tradycyjnym, lud kupuje ale jest na pewno zrobiony z pólproduktów - polecam Miłosław ale też czuję ,że kompinują
2018-09-22 23:31:47

Gość
Kasztelan Niepasteryzowane Świeże
no niestety jeżeli puszka kosztuje 1,50 to jest ble
2018-09-22 23:29:27

MateoKrk_
Bytów Upalony Walo
Barwa Ciemno Brunatna z Rubinowymi Refleksami Pod Światło.

W Aromacie Palone Słody Karmel Kawa Gorzka Czekolada Lekka Metaliczność Aromat Średnio Intensywny Całkiem Przyjemny.

W Smaku Delikatnie Wodniste Lekko Kwaskowe Czuć Wyraźną Paloność Kawę Delikatny Karmel Słodycz Minimalna Podobnie Jak i Goryczka Wysycenie Średnio-Niskie.

Niezłe Ciemne Piwerko z Serii Blok Ekipa Wypada Zdecydowanie Najlepiej.
2018-09-22 23:09:32

Gość
Książęce Ciemne Łagodne
Piwo dobre ale niestety za mało alkoholu i goryczki
2018-09-22 22:53:15

Gość
Tenczynek Lager 2018
Po odkapslowaniu oblało mnie pianą. Wystarczy, by omijać ich "piwa" szerokim łukiem. Niestety w naszym kraju każdy "dziad" bierze się za warzenie niby piwa...
2018-09-22 22:42:10
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010