Ilość piw w katalogu

10737

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Konrad Vratislavicky Lezak 11awatar
Gość
Konrad Vratislavicky Lezak 11
Wg. mnie najlepsze piwo ostatnich lat. Smakuje jak z czasów sprzed wynalezienia nowoczesnej chemii żywnościowej. Doskonałe "po robocie" do tego niezbyt mocne, wiec można się raczyć. Na szczęście w okolicy mam sklep, który ma go na stanie. Poza sporadycznym pszenicznym Primatorem, niczego innego nie pijam.
2018-11-14 10:52:12
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Już nie musisz naganiać, transakcja doszła do skutku. Sprzedane żywcowi XD
2018-11-14 10:24:40
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
100% racji, już nigdy nie kupię tego oszukanego pilsa.
2018-11-14 10:13:59
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
hyba ty
2018-11-14 09:08:58
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
gejem jesteś?
2018-11-14 08:41:34
Żywiec Bezalkoholoweawatar
Gość
Żywiec Bezalkoholowe
Bardzo bardzo wielka szkoda tylko już nie ma na rynku bo to co go zastąpiło 0% nadaje się do wylania do zlewu przykro mi to mówić ale to nie jest tylko moja opinia lecz również moich znajomych a także sprzedawcy mówią że tamto piwo rozchodziło się jak świeże bułeczki teraz kupujemy wszyscy Heinekena to wrócicie do tego piwa 0 5
2018-11-14 08:27:49
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Ma zdecydowaną goryczkę chmielu. Jest pyszne. Jeśli ktoś jest miłośnikiem piwka dla szczawików typu Perła lub Carlsberg czyli nijakiego w smaku to Trybunał nie pomakuje.
2018-11-14 06:57:58
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Nie wiem co niektórzy widzą w tym piwie :-/
2018-11-14 06:11:43
Racoviaawatar
Gość
Racovia
jebie patologia
2018-11-13 23:53:36
Sowie Jasne Pełneawatar
Gość
Sowie Jasne Pełne
Żal czytać te oceny. Polactwo bzdury wypisuje, bo naród zawistny i bez klasy. Piwa Sowie nabyłem w górach, piłem już w domu. Wybitnie smaczne, wyraziste, nie męczące, " głaszczą" przełyk i kubki smakowe. Po bursztynowym każde czeskie piwo smakowało nijak. Zaznaczam, że pilem piwa w ponad 70 krajach na świecie, Sowie jest w ścisłej czołówce. Gratuluję i życzę szerszej dostępności.
2018-11-13 23:41:49
Pinta Dożynkiawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Dożynki
Wygląd: kolor miedziany, mętne, ładna piana, może niezbyt obfita ale mega drobna, , ecru, trwała
Zapach: Pachnie jak Saison, owocowo, swojsko owocowo, owoce białe i czerwone, swojskie owoce, może w tle jakieś tropikalne, a nawet nie, chyba raczej bardzo mandarynkowo, poza tym tak trochę chmielowo-nieniecko, oczywiście słodowo w opór, z jakimiś wyraźnymi nutami miodowymi, karmelowym , biszkoptowymi a nawet powidłowymi, spodziewałem się czegoś zbożowego, ale źle nie jest.
Smak: Mega pełne, słodkie, wyklejające, lekka goryczka, alkoholowa, samo piwo jest również delikatnie alkoholowe, a ponieważ w smaku chmiel nie gra dużej roli, więc spokojnie można wrzucić na leżak. W smaku jest również saisonowate, może z tą różnicą, że przewaga jest jednak czerwonych owoców nad białymi (ale wydaje mi się, że Saisonator z Trzech Kumpli taki właśnie był), lekki karmel, biszkopty, herbatniki, drożdżówki, powidło, nuta miodowa, chmielowo podobnie, czuć jakby jakieś Hallertauera, którego nie użyto, może Żateckiego, taka chmielowa korzenność, przejrzałe mandarynki i ananas, lekkie żywice. Parafrazując Gombrowicza, zachwyca mnie, choć nie powinno ;) Niesamowicie gładkie, naprawdę fajnie ułożone, nic sobie nie wchodzi w drogę, bogactwo smaków, które układają się właściwie na pięciolinii, jedynie czego się można przyczepić to alkoholowość, ale ta jest znośna.
2018-11-13 23:06:26
Gloger Piernikowa Chata awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Gloger Piernikowa Chata
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu wyraźne nuty korzenne, przyprawy, goździki, imbir, cynamon, kardamon itp... subtelny karmel, podbudowa słodowa. W smaku jest podobnie przyprawy korzenne na pierwszym planie, piwo jest lekkie, mało treściwe, dość wodniste, goryczka iluzoryczna, słabsza kontra kwaskowa, goździki oraz przyprawy dodatkowo karmel, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Gloger, etykieta graficznie wykonana przyjemnie dla oka, znośnie opisana. Warka 17.06.2019. Kolejny wypust od białostockiego browaru, którego nie jestem wielkim fanem. I tym razem się to potwierdziło, lekkie piwo górnej fermentacji z dodatkiem przypraw korzennych, szumnie nazwane Winter Ale, nie zachwyca. Nie jest to typowe zimowe, rozgrzewające piwo, a mało treściwy Ale z posmakiem goździków i imbiru. Ciężko będzie znaleźć entuzjastów na ten wyrób, ode mnie przeciętne 5.
2018-11-13 22:34:43
Schneider Weisse Tap 6 Aventinusawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Schneider Weisse Tap 6 Aventinus
W aromacie - wyraźne owocowe, słodkie nuty banana, leciutki goździk oraz zbożowo chlebowa, przypiekana słodowość. Lekki karmel, suszone owoce w tle.

Pół-wytrawne, z niezbyt wyczuwalną pełnią i ciałem. Mocno nasycone. W smaku nuty banana, słodowość, opiekane akcenty przy finishu i zbożowo słodowy aftertaste. Wyraźna goryczka, lekko wyczuwalny alkohol.

Bardzo udane piwo w stylu koźlaka pszenicznego. Idealnie łączy cechy obu stylów, Bananowo owocowy aromat i smak, lekkie nuty goździkowo drożdżowe, wytrawność, a przy tym charakterystyczne nuty chlebowe, opiekane, słodowe charakterystyczne dla koźlaka. Średnio intensywna goryczka, leciutko wyczuwalny alkohol, ale całość pięknie zbalansowana i tworząca spójną harmonijną całość.
2018-11-13 22:26:53
Van Pur Strongawatar
Gość
Van Pur Strong
Pyszne piwo najlepsze jakie piłem, lubie pić od czasu do czasu a nawet częściej niż rzadziej. Naprawdę pyszne i z goryczką.
2018-11-13 22:02:37
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPA
A teraz czytam, że tu jeszcze mango i marakuję dodano XD
2018-11-13 22:00:46
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Birbant Fruity DDH Imperial Citra IPA
Wygląd: kolor wręcz pomarańczowawy, jest tak mętne, piana niezbyt obfita
Zapach: Bieda panie, po pierwsze pachnie jak sztampowa polska AIPA, karmelem i trochę cytrusami, starym suszem, owocami tropikalnymi, żywicą, po drugie zapach jest tak mizerny (a to świeżutkie piwo), że niejedna APA z przeciętnego browaru, który nigdy nie uwarzył ponadśredniego piwa, pachnie bardziej intensywnie chmielowo
Smak: Niestety potwierdza to co niósł aromat, piwo karmelowe, w dodatku potwornie alkoholowe, pełnia jak w zwykłej AIPA, karmel + cytrusy i żywice, gdyby nie to, że jest tak alkoholowe, to smakowałoby jak najzwyklejsza AIPA, i to taka spod znaku Złotego Łanu XD Ono może i jest podwójnie chmielone na zimno, ale zastanawiam się czym ;) Nie tylko nie ma startu do jakiegokolwiek polskiego DDH, ale są najzwyklejsze AIPA (nie mam tu bynajmniej na myśli np. Juicy Delight, tylko jakichś totalnych średniaków), które przy tym piwie są bombą chmilową, a przynajmniej nie dają tak karmelem. DDH to takie odkrycie tego półrocza, ale chyba trzeba jednak uważnie patrzeć, kto je warzy.
2018-11-13 21:59:17
Steam Brew Imperial Stoutawatar
Gość
Steam Brew Imperial Stout
ciemne mocne piwo o porterowym smaku ,dla smakoszy tego gatunku choc mimo ze nim nie jestem , to nawet obleci bo nie czuc % których jest dosc duzo
2018-11-13 21:46:49
Jan Olbracht Rzemieślniczy Imperial Stoutawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Rzemieślniczy Imperial Stout
Kolor ciemno-brązowy w padający w czerń, nieprzenikniony. Piana beżowa z drobnych ziarenek, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat średnio-intensywny, palonych nut kawowy, czekolady, trochę słodkiego likieru i wanilii.
W smaku lekko wytrwanie. Ciemne i palone nuty słodów: kawa, czekolada, skórka chleba z kwaskiem na finiszu. Osłody dodaje wanilia. Na finiszu czuć lekka kakao i trochę nut drewnianych.
Goryczka to efekt pikantności i alkoholowości. Efekt szczypania w język i podniebienie podbija dość wysokie wysycenie jak na RIS-a.
Brakuje tu ciała, piwo wydaje się lekko puste.
2018-11-13 21:45:45
Brokreacja The Blogger 2017awatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Brokreacja The Blogger 2017
Jasno beżowa piana o drobnej i średniej strukturze. Lacing zaznaczony w postaci ładnej, wyraźnej obręczy. Barwa brunatna - zmętniona. W aromacie lekka wędzonka, nuty torfowe, następnie suszone owoce i lekki akcent karmelu (oczywiście charakter whysky bardzo wyrazisty). W smaku konkretne wuuuf ! Daje w palnik mocą. Wyraźne nuty kawowe, kakao, gdzieś w tle na dalszym planie przebija się lekki akcent owocowy. "Tłusta" struktura smakowa ogólna na podobieństwo wina - lekka kontra kwaskowa.
Wysycenie: średnie
Warka do: 13.11.2018.

2018-11-13 21:42:51
Amber Naturalnyawatar
Gość
Amber Naturalny
Te z biedronki to jakiś niewypał bliski końca terminu przydatności do spozycia
2018-11-13 21:38:35
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010