zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Książ Książęcy Specjaławatar
Gość
Książ Książęcy Specjał
Moje ulubione jak jestem w Głuszycy. Jest po co przyjeżdżać dla tego smaku. Jarek z Nowej Soli
2019-01-17 18:39:24
Patronus Weissbier Alkoholfreiawatar
GLINREY
starstarstarstarstar
Patronus Weissbier Alkoholfrei
Brzeczka, ale jak się naleje trochę soku z cytryny to da się pić xd
2019-01-17 17:17:13
Węgrzce Wielke Ziemniaczaneawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Węgrzce Wielke Ziemniaczane
Aromat typowo lagerowy, słodowy, lekko ziemisty a w smaku wytrawnie, lekko kwaskowe, cytrusy można wyczuc, ziemniak tu juz wyczuwalny bardziej, goryczka ziemista, korzenna, ziemniaczana. Ciekawostka piwna do zapoznania się i zapomnienia.
2019-01-17 16:58:57
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Ekstra piwo moje ulubione
2019-01-17 16:44:58
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
Całkiem niezłe, jak za tą cenę to już w ogóle. Co lepsze, po wypiciu wieczorem trzech sztuk, następnego dnia nie było kaca, czego nie można powiedzieć o niektórych innych mocnych piwach które spożywałem. Zobaczymy jak będzie, gdy zwiększę dawkę.
2019-01-17 14:43:06
Tenczynek Fest Lagerawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Barwa lekko zmętniona herbaciana. Taka mocna , porządnie zaparzona , piana biała , nawet trwała i zostawia jako taki lacing. W aromacie jest już słabiej. Trochę słodu , lagerowo. Gdy się porównuje do Marcowego z Tenczynka to jest słabsze. Mało tu aromatu a smak jest płaski. Średnie nasycenie , niska goryczka , jednowymiarowe , nudne. Cena powyżej 4 zł też jest przesadzona. Niestety za drogie , pite wcześniej z tego samego browaru Świeże jest lepsze i tańsze bo za 3 zł. Średnie piwo w zawyżonej cenie. Warka 07.06.2019
2019-01-17 11:01:16
AleBrowar Single Hop IPA Amarilloawatar
Gość
AleBrowar Single Hop IPA Amarillo
jak na polskie warunki i możliwośći te piwo jest bardzo dobre brakuje tylko świeżego chmielu z USA.KONCENTRAT TEŻ JEST DOBRY.
2019-01-17 10:25:57
Dębowe Dojrzałe Mocneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Dębowe Dojrzałe Mocne
Mój wujek całe życie pił okocimia mocnego a teraz przerzucił się na dębowe
2019-01-17 09:47:48
Żywiec Jasne Pełneawatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Czasem złe przechowywanie (w słońcu na paletach) lub tani transport (plandeka zamiast chłodni do tego kierowca kręci pauze a na naczepie 70stC) i wytrąca się znikoma ilość alkoholi wyższych które powodują okropny ból bańki i ogólne rozbicie.
2019-01-17 09:44:39
Książ Czarny Specjaławatar
PiVoVar
starstarstarstarstar
Książ Czarny Specjał
Wypiłem trzy. Zasnołem i obudziłem się z potwornym bólem głowy. W całym pokoju czuć było smrodem tego piwa. Do wieczora byłem rozbity. Coś strasznego. Nigdy więcej. Lepiej wziąść 0,7 dobrej wódki i z kolegą spokojnie wypić.
2019-01-17 09:41:48
Nałęczowskie Jasneawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Nałęczowskie Jasne
Dobre piwo jasne. Lekko goryczkowe jak to piwo jasne powinno być. Piana obfita, ale szybko stabilizuje się.
2019-01-17 08:48:26
Śląskie Mocneawatar
Gość
Śląskie Mocne
Moje ulubione piwko do opalania lufy w bramie dzięki Ewelina pozdrawiam
2019-01-17 06:42:46
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane
Ja nie czuje żelaza w zapachu. Ale ja nie jestem znawca tak jak Ty zapewne. Mi smakuje
2019-01-17 05:47:20
Warka Jasne Pełneawatar
Gość
Warka Jasne Pełne
Dlaczego to piwo taki ma smak? Mi nie smakuje.
2019-01-17 05:37:45
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
A ja bardzo lubię taterkę, proszę się z niej nie śmiać, że niedobra :(. Możę Wy się nie znacie a TATRA JEST SUPER.
2019-01-17 00:26:18
ReCraft Milkołak (dawny Reden)awatar
paka1285
starstarstarstarstar
ReCraft Milkołak (dawny Reden)
Generalnie spoko, w stylu. Jedyne do czego można się przyczepić to przegazowanie. Wysycenie tak duże, że gdybym nie pił go słodzonego do ok. 5 stopni to na pewno by wyjebało w sufit.
2019-01-16 23:17:07
Miłosław Witbierawatar
paka1285
starstarstarstarstar
Miłosław Witbier
Szału nie ma. W tej cenie można kupić o wiele lepszego Weizena np. Stephans Brau z Kaufa. Raczej nie polecam tego piwa.
2019-01-16 23:12:40
Manufaktura Piwna Belfastawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Belfast
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, w miarę klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, palone aromaty, kawowe oraz czekoladowe akcenty, subtelne suszone owoce, ciasteczka, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, deserowe, karmel dominuje na podniebieniu, przyjemny palony aftertaste, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, ciasteczka i biszkopty, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Jabłonowo, etykieta w beżowej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, choć ubogo opisana. Warka 23.05.2019. Jak na polskie warunki i prawie że koncernowy charakter to nie jest tragicznie. Wiadomo, trochę za dużo słodyczy, którą nieznacznie wynagradza subtelna paloność, w tle ciasteczka i czekolada dodają ciut więcej doznań smakowych. Podsumowując mogę dać 6 z plusem gdyż na tyle pozwala pijalność, nieco zbyt mdłe jak na mój gust.
2019-01-16 22:25:27
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Niestety masz rację, przeczytałem etykietkę na ich stronie (bo sam bym tego nie kupił, tfu) no i oprócz wzmacniacza mocy w postaci syropu glukozowego tam jest też syrop glukozowo-fruktozowy który tak jak mówisz dosładza i przy okazji nam SZKODZI...
2019-01-16 21:26:13
Amber Złote Lwyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Piana naprawdę ładna, biała drobnoziarnista, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła , duży plus za nią. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, zbożowe aromaty, subtelna kwiatowość oraz owocowość, drożdżowe akcenty. W smaku słodowość zdecydowanie dominuje na podniebieniu, po ogrzaniu wyczuwalna minimalnie alkoholowa woń, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, zboże w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa. Nowa etykieta, elegancko wykonana graficznie, podoba mi się ten styl, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 07.06.2019. Jasny, pełny lager o półkę lepszy niż nasze rodzime koncernówki, jednak tylko o półkę gdyż oprócz udanej słodowości i jakiejś tam goryczki piwo nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Dający się wypić lager bez większych wad, o tak opisałbym to piwo. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6.
2019-01-16 21:01:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Tajemnica smaku najlepszych piw, czyli jak uwarzyć sukces browaru


Podróżując po świecie zdarza nam się trafić do miejsc, gdzie piwa smakują jak nigdy wcześniej. Zaskakują wyjątkowym  posmakiem chmielu, goryczką oraz naturalnością. Gdzie leży sekret? Jakie czynniki wpływają na osiągnięcie tak oryginalnego i doskonałego smaku? Okazuje się, że nie jest to tylko kwestia składników…

Śrutownik, zacieranie, brzeczka…

Śmiało można powiedzieć, że jednym z najważniejszych elementów wpływających na jakość piwa jest proces warzenia. Ale jak tak naprawdę powinien on wyglądać w przypadku prawdziwego browaru restauracyjnego?  Standardowo dzieli się go na kilka etapów. Cała historia rozpoczyna się od wsypania przez piwowara słodu do śrutownika, który przenoszony jest do warzelni za pomocą przenośnika mechanicznego. Następnie przygotowana śruta słodowa podlega  zacieraniu, czyli łączeniu się z wodą o optymalnej temperaturze  i objętości. Dzięki temu zabiegowi ze słodu wyciągnięty zostaje ekstrakt, czyli tzw. brzeczka piwna. Zacier trafia do kadzi filtracyjnej, gdzie jego części stałe (łuska nasienna) tworzą złoże przez które zostaje on przefiltrowany, dzięki czemu uzyskujemy klarowną brzeczkę.  Kolejno następuje proces gotowania w temperaturze około 100°C. Dzięki burzliwemu procesowi gotowania brzeczka zagęszcza się przez częściowe odparowanie wody, usunięte zostają także lotne substancje, które mogły by nadać gotowemu piwu niekorzystnych aromatów.
 
fot. Dawid Dobroń
Podczas gotowania dodawany jest chmiel, którego związki ulegają rozpuszczeniu w brzeczce, nadając goryczkę oraz chmielowy aromat. Gotowanie służy także wysterylizowaniu brzeczki oraz pogłębia nieco barwę. Kolejnym krokiem jest przepompowanie brzeczki do kadzi osadowej, w której następuje oddzielenie osadów gorących z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Za pomocą wody lodowej ochładza się brzeczkę do początkowej temperatury 7-17°C. Podczas przepływu do tanków fermentacyjnych brzeczka jest napowietrzana oraz dodawane są drożdże. Fermentacja zajmuje od 4-12 dni. Ostatni etap to dojrzewanie. Rozpoczyna się przekierowaniem piwa do zbiorników leżakowych, gdzie przebywa ono - w zależności od gatunku - od 3-10 tygodni w temperaturze 0-1°C. Opisany proces stosowany jest przez najlepsze browary w Polsce, np. krakowski Browar Lubicz. - Dokładnie tak wygląda u nas proces warzenia piwa. Co ważne rozdzielony został proces fermentacji od procesu leżakowania, dzięki czemu uzyskujemy najlepsze smakowo piwo. Poza tym piwo podawane jest bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do baru – mówi Łukasz Klimasiński, współtwórca Browaru Lubicz. Ponadto, do produkcji piw górnej fermentacji, które lubią fermentować i leżakować w wyższej temperaturze mamy specjalne tanki, dzięki czemu nasze piwo pszeniczne lub APA są tak treściwe w smaku. Mamy też doskonałego głównego piwowara Krzysztofa Ozdarskiego, który dba o wszystkie procesy zachodzące przy produkcji piwa.

Piwowar piwowarowi nierówny


fot. Dawid Dobroń
Kolejną tajemnicą wybitnego piwa jest oczywiście zatrudnienie wyszkolonego piwowara, który wykonuje swoją pracę z wielką pasją – w końcu tworzenie piwa to sztuka łączenia smaków. Przydaje się więc również pewna kulinarna wyobraźnia. Przed rozpoczęciem całego procesu trzeba zadać sobie wiele pytań: Jaki smak chcę osiągnąć? Jakich składników użyć, aby to się stało? W jakich proporcjach? Nasuwa się więc kolejna cecha dobrego piwowara – analityczne myślenie oraz planowanie. Bez tego tak naprawdę ciężko określić finalny efekt, który przecież chcemy uzyskać jak najlepszy. Doza odwagi jest również nieodłącznym elementem – aby stworzyć nowy, unikalny smak trzeba próbować, dodawać, odejmować, jednym słowem eksperymentować. Nie możemy również zapominać o wysokiej higienie pracy piwowara. Jedna niedoczyszczona część sprzętu może zepsuć smak piwa, a co za tym idzie oczekiwany przez nas końcowy efekt. Oczywiście ważna jest też ogromna wiedza. Na świecie istnieje kilkadziesiąt styli warzenia piwa, a do każdego z nich używane są specyficzne składniki w różnych proporcjach, dlatego też piwowar powinien mieć dostęp do jak największej ilości produktów. - W naszym browarze wykorzystujemy aż 14 rodzajów słodów,13 rodzajów chmieli oraz drożdże odpowiednie do każdego stylu piwa. Oprócz najczęściej wykorzystywanych słodów typu pilzneńskiego czy pszenicznego posiadamy słody typu Pale Ale, monachijski, 2 rodzaje karmelowych, zakwaszający czy orkiszowy. Ponadto 7 rodzajów chmieli amerykańskich 3 rodzaje polskich i 3 niemieckie chmiele – dodaje Łukasz Klimasiński, mówiąc o szerokim asortymencie Browaru Lubicz.

Słód, słód i jeszcze raz słód

Nie ukrywajmy, że to jakiej jakości składniki zakupimy do warzenia piwa ma bardzo duży wpływ na efekt smakowy jaki otrzymamy. Najważniejszym elementem używanym przy warzeniu piwa jest słód, dlatego warto poświęcić na jego wybór więcej czasu.  Parametrów weryfikujących jakość słodu jest kilkanaście, ale szczególną na pewno trzeba poświęcić kilku. Zacznijmy od barwy. Tutaj w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać użyjemy wybranego przez nas odpowiednio zabarwionego słodu. Należy pamiętać, że zawartość wody w suszonym słodzie nie powinna przekraczać 5% inaczej zacznie on tracić swój aromat i może zacząć pleśnieć. Celem uzyskania odpowiednio wysokich wydajności warzelni używany słód powinien mieć wysoką  ekstraktywność powyżej 81%.

W browarze Lubicz używany jest słód ze Słodowni Ireks w Kulmabach. Jest to nasz zaufany dostawca, który dostarcza wszystkie stosowane w naszym browarze słody.  Słody dostarczane są  wraz z  analizami.
Na ich podstawie doświadczony piwowar dobrać może kompozycję idealną do otrzymania zaplanowanego efektu.

fot. Dawid Dobroń
Jednak, aby uwarzyć sukces browaru połączyć trzeba ze sobą wszystkie trzy elementy. Warto również zainwestować w jakość składników oraz wyszkolonych pracowników, a na co dzień poszukiwać nowych inspiracji i dążyć do osiągnięcia doskonałości. 

Aleksandra Pudlik
wykonanie choruzy.pl © 2010