Nitro Beans - Nitro Cold Brew Stout Brazylia Samambaia Yellow Bourbon - w kooperacji z najlepszą palarnią kawy Hard Beans Coffee Roasters!
Do 30 hektolitrów Oatmeal Milk Stouta (15 Plato, 5,6% alk. obj. ) dodaliśmy 500 litrów Nitro Cold Brew z ziaren Brazylii Samambaia Yellow Bourbon wypalonych przez Hard Beans Coffee Roasters. By nie rozwadniać zbyt mocno piwa zdecydowaliśmy wspólnie z Krzysztofem - głównym roasterem HB - o przygotowaniu Cold Brew o mocy 2,6% TDS za pomocą 5 Hardtanków - autorskiego sprzętu Hard Beansa. Do produkcji użyte zostały 83 kg świeżo palonej kawy, a czas maceracji trwał 45 minut na 1 batch. By uzyskać planowaną ilość załoga Hard Beansa przygotowała 67 batchy.
[opis z oficjalnego facebooka Browaru Szpunt]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Yrrahpl
edd665
zbieraczek
Piana niska, beżowa, drobnopęcherzykowa.
Barwa ciemny brąz.
Zapach głównie kawowy, nuty czekoladowe i toffi.
Smak: wysycenie niskie, wydaje się być raczej lekkie i pijalne, nawet lekko wodniste jednakże kawa dopełnia całość; naprawdę spora ilość kawy tutaj trafiła, bardzo fajne połączenie z cold brew, chociaż trzeba przyznać, że strona kawowa bierze górę, są nuty kwaskowe, cytrusowe, mleczna czekolada, troszkę toffi, bardzo mało nut palonych i bardzo delikatna tytoniowość. Specyficzne, ale bardzo ciekawe i przyjemne, bardzo dobry mix, jestem ciekawy wersji imperialnej.
oranjefan
Bardzo dobre, fani ciemnych piw i fani kawy będą usatysfakcjonowani.