Piwo żytnie z dodatkiem ostrej papryczki chilli to kolejna propozycja od Browaru Szałpiw z Poznania.
Składniki: woda, słód Pilzneński, słód żytni, słód karmelowy, chmiel: Marynka, papryczki chili, drożdże.
Piwo bursztynowe górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Sugerowana temperatura podawania 9-12°C.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Dodał:
Gogo - 2016-03-26 19:48:44
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Gość
Gogo
Aromat piwa głównie żytni, przyjemny. Kolor mocno zmętniony, fajny dla oka. Smak na samym początku typowy dla niemieckich piw żytnich, przyjemny i orzeźwiający, ale później wchodzi paląca ostrość od chili.
Zastanawiam się czy jeszcze kiedykolwiek sięgnę po jakieś piwo z tym dodatkiem, męczę się niemiłosiernie pijąc takie piwa. Jeśli chodzi o ostre piwa to z Szajbą i Grand Imperial Porter Chilli z Ambera męczyłem się najbardziej, \"5\" nie do końca mi podpasowała ale ostrość była do zniesienia, najlepiej wspominam Citrinitas z Kraftwerku.
Myślę, że piwo zasługuje na wyższą ocenę, ale jak na mój gust nie dam więcej niż 6- piwo jest zbyt ostre.
Gość
Gogo