Kejter (czyli w gwarze poznańskiej "pies") jest piwem w stylu American Amber Ale: podczas warzenia użyto chmieli Chinook, El Dorado i Citra. W efekcie powstało bursztynowe piwo górnej fermentacji, bardzo aromatyczne o zdecydowanej, owocowej goryczce. Kolor jest bursztynowy, a górę zdobi beżowa piana. Charakterystyczny aromat amerykańskich chmieli dominuje. Podobnie w smaku wyczuwalne są przede wszystkim cytrusowo-sosnowe nuty. Wysycenie jest stonowane. Piwo niepasteryzowane.
Dodał:
jando - 2013-12-19 11:38:39
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Rembik
Borsuk77
Wygląd - świetny kolor miedziany, lekko mętne, wysycenie co najwyżej średnie, marna piana niestety.
Aromat - na początku dominują nuty maślane, do tego palony słód, mocna goryczka oraz zwyczajna słodowość. Z czasem picia niestety w zapachu nuty maślane przykrywają niemal wszystko - nie są nachalne, ale jest ich zbyt wiele. Tak czy inaczej - wiele się dzieje.
Smak - Intensywna goryczka z cytrusowymi naleciałościami i nutą żywiczną dobrze współgra z lekko palonymi słodami. Dobrze się pije.
Reasumując - Dobre czy nawet dobre z plusem piwo, które jednak ma wadę, czyli zbyt wyraźne w aromacie nuty maślane. Co dziwne, i co cieszy, już w smaku owe nuty zmalały niemal do zera. Jako że jednak i za odczucia smakowe odpowiada zmysł powonienia, to nie mogę dać więcej niż 8 / 10.
Bartekn
Bartekwts
https: / / youtu.be / sCdSttYEDvc Facebook Piwo Tok (bloger)
http: / / piwotok.blogspot.com /