Piwo niebutelkowane, dystrybuowane tylko jako lane w kegach. Kroužkovaný lub kroužkový ležák, czyli piwo, do którego przed rozlaniem dodaje się odrobinę fermentującej brzeczki tzw. kroužky, kiedyś była to forma refermentacji, która chroniła piwo przed zepsuciem.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: dziwny, wędzono-kiszonkowy, tzn. delikatnie, nie odpychająco, jak zepsute piwo, jest też chmielowe, lekko biszkoptowe z nutą świeżego ciasta.
Smak: Pełne i gładkie jak na 11, a jedną już dzisiaj piłem i była wodą, ma fajny maślankowy posmak, taki bardziej rodem z piw niemieckich, ale i nutę czeską, czyli herbatnikową. Jest tu coś całkowicie nieczeskiego, czyli taka młodość piwa, a'la Krausen ze Schlenkerli czy coś co mają regionalne niemieckie Landbiery/Kellerbiery, czyli jest nieułozone, lekko owocoe, drożdżowe, z nutami ciasta, ale fajna chmielowość (klasyczna czeska), spora goryczka - najbardziej goryczkowe piwo dzisiaj, jeżeli Springl z primatora miał 33 IBU to to powinno mieć z 50 ;)