Stu Mostów WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged
Stu Mostów WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged
Stu Mostów WRCLW Rye RIS Bourbon Barrel Aged
% alk. 10.2
Blg 23.0
IBU 62
5905279213401addbarcode

Piwo w stylu Rye Russian Imperial Stout uwarzone przez Browar Stu Mostów z Wrocławia. Jest to edycja limitowana piwa WRCLW Rye RIS leżakowana w beczkach po bourbonie. Jest to szóste piwo z serii WRCLW.

Jego premiera odbyła się 1 kwietnia 2016 roku.

Leżakowanie w beczkach po mocnych alkoholach jest silnie rozwijającym się trendem zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i ostatnio w Polsce. Leżakowanie Rye RIS’a w beczce pozwala na uzyskanie bardzo kompleksowych aromatów i smaków. W czasie leżakowania piwa w beczce zachodzi cała gama przemian fizyko-chemicznych, ale głównym celem jest dostarczenie do piwa nut waniliowych, lekko karmelowych, a także samego aromatu drewna dębowego. Dodatkowo piwo nabiera cech alkoholu, który był wcześniej w tej beczce przechowywany, w tym przypadku jest to amerykański Bourbon. Końcowo piwo nieco się zatęża, bo woda odparowuje z beczki szybciej niż pozostałe związki, dodatkowo delikatnie się utlenia co intensyfikuje aromaty suszonych śliwek i wiśni. Russian Imperial Stout to styl dla poszukujących nowych doznań. Piwo wybitnie degustacyjne. Warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Wyraźne akcenty słodowe – kawowe, czekoladowe, karmelowe wraz aksamitnością słodu żytniego, ze sporą mocą kojarzą się z belgijskimi pralinami. Piwo jest nieprzejrzyście ciemne, do warzenia używa się zadziwiającą ilość składników – dużą ilość słodów, które muszą nadać bardzo wysoki ekstrakt, sporą dawkę chmielu, równoważącą pełny i słodowy smak, charakterystyczne jest także długie fermentowanie i leżakowanie – tak aby niespiesznie dojrzało i zharmonizowało swój bogaty bukiet. Browar Stu Mostów prezentuje ten klasyczny styl w nieco odnowionej aranżacji – z dodatkiem słodu żytniego, który zwiększa treściowość, podwyższa nieco gęstość tego piwa, dzięki czemu wydłuża cieszenie się niesamowitym smakiem i aromatem. Intensywność doznań obejmują nuty czekoladowe i kawowe, które z subtelnym dodatkiem akcentów karmelowych wraz ze sporą ilością alkoholu kojarzą się z najlepszymi pralinami. Aromaty suszonej śliwki to wynik długiego leżakowania piwa, gdzie nabiera szlachetnych cech. Mimo tych intensywnych doznań WRCLW Rye RIS jest bardzo harmonijny i aksamitny. Wyśmienite piwo do degustacji w chłodniejsze zimowe wieczory. Zapraszamy na pierwszy łyk! Tego typu piwem najlepiej delektować się ze szkła kumulującego aromaty, takiego jak Snifter lub Sensoric. Koniecznie należy je pić w nieco podwyższonej temperaturze, tak aby poczuć całą paletę smaków i aromatów. Ciekawym pomysłem jest rozpoczęcie degustacji w temperaturze 10-12 C i stopniowe ogrzewanie szklanki w dłoniach tak, aby osiągnąć 16-18 stopni. W trakcie można ocenić jak aromaty się zmieniają – często mówimy o tym, że piwo się „otwiera”, czyli ukazuje coraz to inne aromaty, które dopiero w wyższej temperaturze stają się intensywniejsze. (opis producenta)

Skład: woda; słody: Pilzneński, Żytni, Karmelowy 400 EBC, Monachijski, Pszeniczny, Czekoladowy, Barwiący; dodatki: cukier; chmiele: Magnum, Tettnanger; drożdże.
Piwo ciemne, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,33l.
Dodał: piwosz92 - 2016-04-05 19:23:40

oceny Oceny

Użytkownicy 7,8 / ilość: 5
Goście 9,5 / ilość: 2
średnia 8,29/10 / ilość: 7

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Shinodin
starstarstarstarstar

2019-04-06 22:05:14
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, lecz dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty czekoladowe i kawowe, suszone owoce, palone akcenty, beczkowe klimaty, wanilia i lukrecja, lekki kokos? W smaku przede wszystkim słodkie, karmelowe, czekolada deserowa i kawa na drugim planie, beczkowo-waniliowy finisz, oleista i gęsta faktura, palone muśnięcie, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, dobrze zamaskowany alkohol delikatnie tylko rozgrzewa przełyk, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Stu Mostów, etykieta w białej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 04.04.2019. Leżakowane około roku, degustowane dwa dni po terminie przydatności. Ułożony pod względem alkoholu RIS. Nie tak dawno piłem podstawową wersję i ta leżakowana w beczkach po bourbonie różni się jedynie beczkowo-waniliowym finiszem i dozą wytrawności. Żytnich akcentów nadal nie jestem w stanie wyczuć, natomiast karmelowa słodycz nadal przytłacza i obniża pijalność tegoż trunku. Za podstawę dałem 7, tutaj jestem w stanie dodać jedynie plusika za te nieznaczne beczkowe niuanse pozostające na podniebieniu.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2019-04-05 20:09:09
Nawet kupione po terminie smakowało zbyt alkoholowo. Nie jest to najgorszy RIS, ale spodziewał bym się czegoś większego.
awatar
Brodzisław
starstarstarstarstar

2017-11-02 22:39:35
Kolor czarny, nieprzenikniony. Piana beżowa z drobnych i średnich pęcherzyków, tworzyła spor dziury opadając do minimalnej warstwy na powierzchni.
Aromat złożony. Najpierw ciemne i palone słody z kawą, czekoladą (gorzką) na czele. Następnie wchodzi nuta drewniana, waniliowa, bourbonowa, praliny i marcepan. Trochę nut alkoholowych - likierowych oraz szczypta chmielu "u góry".
W smaku jest wytrawnie: gorzka czekolada i kawa plus kakao dominują, uzupełnia je nuta waniliowa i drewniana plus bourbon. Goryczka palona, chmielowa oraz ?alkoholowa. Ten ostatni ujawnia się jako likier i praliny i poprzez efekt rozgrzewania. Wysycenie niskie.
Piwo nie jest zbyt gęste, na co wskazuje zresztą ekstrakt. Pijalność średnia.
Warto piwo poleżakować, bo alkohol psuje bukiet smakowy oraz drażni po ogrzaniu w trakcie degustacji. Aromat już teraz jest fajny.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 7, zapach: 9, wygląd: 9 )
awatar
Stacher93
moderatorstarstarstarstarstar

2016-05-04 14:45:38
Bardzo ucieszyłem się, gdy zobaczyłem to piwo na półce w moim sklepie z piwem. Czytałem wcześniej recenzje i były one bardzo dobre. Zwykły Rye RIS był niezły, ale niczego nie urywał. Bourbon BBA to już zdecydowanie wyższa liga. Piwo bardziej ułożone, kompletne w smaku i aromacie. Niczego mu nie brakowało. Chętnie napiłbym się tego piwa jeszcze raz. Zdecydowanie nadaje się do bardzo powolnego delektowania się, Jedno z najlepszych piw z tego browaru jak dla mnie, chociaż wielu pozycji nie miałem okazji spróbować. Leżakowanie zapewne wpłynęłoby jeszcze lepiej na to piwo. Niestety zniknęło w trybie natychmiastowym ze sklepu, co mnie wcale nie dziwi. Powoli przekonuje się do RISów, co raz częściej sięgam po przedstawicieli tego stylu.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010