Piwo uwarzone przez Browar Stu Mostów we Wrocławiu.
WRCLW Roggenbier to nieco ciemniejszy i mocniejszy przedstawiciel klasycznego piwa górnej fermentacji gdzie ponad połowę zasypu stanowi słód żytni. Tego typu słód co prawda utrudnia proces filtracji, ale nadaje przyjemne uczucie zwiększonej lepkości, wzmagające doznania smakowe, a jest tu ich całkiem sporo. Słody karmelowe i monachijskie nadają wyraźną pełnie, wzmaganą przez nuty bananowe i goździkowe produkowane w czasie fermentacji przez specjalne dobrane szczepy drożdży.
Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód żytni, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj siÄ™.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Aure
tam
Gość
Nie potrafię powiedzieć czy jest w stylu. Aromat słodowo przyprawowy, banan z gozdzikiem. W smaku trochę słodko, gładko i przyprawowo, jest żyto. Nie brakuje ciała.
Ogólnie jest pijalne.
Gandalfino
Mocno mętne, pomarańczowe. Piana żółtawa, drobniutka. Trzyma się szkła.
Aromat słodowo przyprawowy.
Faktura odrobinę kisielowata. Treściwość. Przyprawowość.
Delikatną słodycz kontruje coś na kształt białego pieprzu, ziemistości. Jest piwo mocno słodowe.
Odrobinę przypomina koźlaka.
Solidne piwo w stylu nie często spotykanym.