Stu Mostów WRCLW Coffee & Cascara Imperial Stout Nitro
Stu Mostów WRCLW Coffee & Cascara Imperial Stout Nitro
Stu Mostów WRCLW Coffee & Cascara Imperial Stout Nitro
% alk. 11.0
Blg 30.0
IBU 60
brak koduaddbarcode

Nadszedł czas, by świat skosztował naszej nowej premiery, WRCLW Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO, która jest wariacją na temat najmocniejszego i najgęstszego piwa Browaru Stu Mostów. Czarne, nieprzejrzyste, warzone z największą ilością ciemnych i palonych słodów, połączone z dużą ilością cascary oraz świeżo palonej i mielonej kawy przygotowanej przez Etno Cafe. Wypełnione po brzegi aromatami świeżo zaparzonego espresso, czekoladowymi i karmelowymi. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla. Niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne.

Imperial Stout to jeden z najpotężniejszych stylów piwa na świecie. Przymiotnik „Imperialny” odnosi się do nadzwyczajnego ekstraktu i mocy piwa – co prawda zakres jest dość szeroki, ale to właśnie te wysoce ekstraktywne, ekstremalne wersje tego stylu przyprawiają o szybsze bicie serca każdego miłośnika piwa. Bo nie jest to piwo codzienne, a każda warka takiego „mocarza” w browarze to wielkie wydarzenie. Wersje leżakowane z kawą i cascarą to nie lada gratka. Połącznie kawy i cascary w piwie daje dużo większą złożoność i kompleksowość aromatów owocowych.

Cascara to skórka owoców kawowca, która bardzo długo była odpadem poprodukcyjnym przy produkcji kawy. Niesłusznie jej nie doceniano. Już wiele lat temu napar ze skórek przygotowywali farmerzy z Jemenu i Etiopii. Aktualnie trendy w żywieniu dążą do generowania tzw. „zero waste”, czyli jak najmniejszej ilości odpadów w przemyśle żywnościowym. Okazało się, że cascara świetnie nadaje się do zaparzenia zarówno w formie herbaty, jak i cold brew. Korzystając z dostępności cascary, którą nadal niełatwo jest zdobyć, stworzyliśmy nasze piwo WRCLW Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO.

Na tydzień przed rozlewem do gotowego piwa trafiła wyśmienita kawa od wrocławskiej palarni Etno Cafe. Kawa nietuzinkowa, bo prosto z Brazylii, zbierana na wysokości 1150-1350m n. p. m. Tym razem oprócz kawy postanowiliśmy wykorzystać również cascarę. Nadaje ona przyjemnych aromatów czerwonych owoców tytoniu i marcepanu. Dzięki połączeniu doświadczenia piwowarów Browaru Stu Mostów oraz specjalistów kawowych Etno Cafe wybraliśmy, spośród wielu kombinacji, najlepiej pasujące do piwa proporcje obu składników. WRCLW Coffee and Cascara Imperial Stout NITRO to mix składający się w 40% z brazylijskiej intensywnej kawy Yellow Bourbon, o aromacie m. in. migdałów i masła orzechowego, oraz w 60% z cascary, czyli okrywy owocowo-nasiennej kawy, o nutach czerwonej porzeczki, migdałów i tytoniu. Łącznie użyliśmy 8 kg grubo zmielonej jak do Cold Brew kawy, 10 kg cascary i wyekstrahowaliśmy cenne składniki przy użyciu HopGuna, dla zachowania maksimum świeżości i smaku. Efekt? Niebywałe połączenie ciemnego piwa z cascarą i kawą prosto ze stolicy Dolnego Śląska – WRCLW.
Dodał: nietzsche - 2019-06-24 12:23:29

oceny Oceny

Użytkownicy 9 / ilość: 1
Goście 0 / ilość: 0
średnia 9/10 / ilość: 1

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Na razie brak komentarzy. Twój może być pierwszy.
awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010