Stu Mostów WRCLW Cherry Baltic Porter NITRO
Stu Mostów WRCLW Cherry Baltic Porter NITRO
Stu Mostów WRCLW Cherry Baltic Porter NITRO
% alk. 9.0
Blg 25.0
IBU 40
brak koduaddbarcode

W Browarze Stu Mostów warzyliśmy już portera bałtyckiego, ale zawsze poza granicami naszego kraju. Pora na kolejną odsłonę, tym razem w naszym browarze! WRCLW Cherry Baltic Porter NITRO to piwo ciemne, dolnej fermentacji, wyjątkowo długo fermentowane i leżakowane – bo właśnie takie portery bałtyckie są najlepsze. Z solidną podbudową słodową, delikatnym aromatem ciemnych słodów – podobnym do wafli w czekoladzie. Czysty w profilu, pełny, słodkawy, ze zbalansowaną goryczką. Dzięki nasycaniu azotem jest niezwykle aksamitny w teksturze, z piękną, drobnopęcherzykową jasnobeżową pianą.

Styl Porter Bałtycki, jak sama nazwa wskazuje, wykształcił się w rejonach basenu Morza Bałtyckiego w XIX wieku, jako odpowiedź na wyspiarskiego Imperialnego Stouta. W przeciwieństwie do niego, ma intensywniejszą podbudowę słodową, bardziej zharmonizowany bukiet, ale przede wszystkim jest długo fermentowanym i leżakowanym piwem dolnej fermentacji. W zasadzie, jest to ciemna wersja koźlaka (Bock). Ma mniej agresywne nuty palone, jest słodsze, rozgrzewające i pomimo wysokiej mocy – przyjemne w degustacji.

Wyjątkowości piwu nadaje dodatek świeżo przetartych owoców wiśni, które zapewniają mu niezwykle bogaty i złożony smak. Po bardzo długim leżakowaniu piwa nadszedł czas na nadanie ostatecznego sznytu. Przed samym rozlewem piwo zmieszaliśmy z pulpą wiśniową. Postawiliśmy na ten owoc, ponieważ idealnie komponuje się z tęgością i chlebowo-karmelowym profilem piwa bazowego. Użyliśmy owoców w formie puree, co zbudowało fantastyczną fakturę trunku i odczucie w ustach.

To piwo jest szczególne również pod względem nasycania azotem – ma dużą gęstość. Fakt ten powoduje, że efekt kaskadowy odbywa się niczym w spowolnionym tempie – przez wysoką gęstość i lepkość pęcherzyki tworzą i unoszą się dużo wolniej. Dlatego po nalaniu, lepiej odczekać nieco dłużej, aby dać czas pęcherzykom azotu do działania. Nie będzie to czas stracony – ten proces jest bardzo efektowny!

Składniki:
Słody: monachijski, pilzneński, karmelowy 100-130 EBC, carafa specjal III, słód barwiący
Chmiel:
Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE)
Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
Drożdże: dolnej fermentacji W34/70
Dodał: nietzsche - 2019-06-22 18:53:42

oceny Oceny

Użytkownicy 7,67 / ilość: 3
Goście 0 / ilość: 0
średnia 7,67/10 / ilość: 3

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Na razie brak komentarzy. Twój może być pierwszy.
awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010