Piwo uwarzone w kooperacji przez Browar Stu Mostów z Wrocławia z amerykańskim browarem Pizza Boy Brewing. Jest to piąte piwo z serii ART+.
ART+5, Imperial Apricote IPA, owoc pierwszej polsko-amerykańskiej kolaboracji. Wraz z browarem z Pensylwanii – Pizza Boy Brewing, uwarzyliśmy mocne piwo górnej fermentacji. Wysoki ekstrakt, jasna barwa i ogromne uderzenie amerykańskiego chmielu, to wszystko w raczej wytrawnej wersji, infuzowanej puree morelowym wraz z chmielem Falconer’s Flight.
Piwo jasne, górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody (Pilzneński, Carapils®), chmiele (goryczkowe: Chinook, Columbus, Magnum; aromatyczny: Citra; chmielone na zimno: Falconer’s Flight®, Chinook), drożdże górnej fermentacji (US-05)
Zalecana temperatura serwowania: 10-13⁰C
Zalecane szkło: Sensoric, Snifter, IPA Glass
Polecane potrawy: grillowana jagnięcina, stek lub żeberka BBQ;
sery: pieczony pleśniowy ser kozi, Fiore Sardo/Pecorino;
desery: sorbet morelowy, strudel morelowy, owocowa tarta
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
prisoner
Gogo
Marianek
Nos: amerykańskie chmiele: iglasty las na pierwszym planie i owoce cytrusowe oraz lekko morele, ale także słodycz karmelowa.
Smak: silna podstawa słodowa, w tym niestety karmel. Z czasem wzrasta goryczka typu zioła i herbatka. Goryczka nie zalega, ale nie jest dostatecznie silna, gdyż podstawa słodowa jest za mocna. Morele słabo wyczuwalne.
Aromat ulatnia się szybko. Goryczka i nuty amerykańskie przytłumione silną słodka podstawą słodową i po ogrzaniu alkohol wychodzi.
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że Imperial IPA to trudny styl i raczej nie zachwyca. Silna podstawa słodowa i mimo deklarowanej dużej goryczki nie daje oczekiwanych odczuć.
gregvip