Stu Mostów & Pinta ART+13 Bread and Pumpkin Ale
Stu Mostów & Pinta ART+13 Bread and Pumpkin Ale
Stu Mostów & Pinta ART+13 Bread and Pumpkin Ale
% alk. 5.6
Blg 14.5
IBU 20
5905279213586addbarcode

Uwarzone w kooperacji przez Browar Stu Mostów i Browar Pinta.
Dyniowo-chlebowa kolaboracja tej jesieni! Ze specami od „dyniowej roboty” uwarzyliśmy Pumpkin Ale z dodatkiem czerstwego pieczywa z Conceptu Stu Mostów – mieszanka wszystkich naszych wypieków, zarówno chleba pszennego czy żytniego, bułek oraz piwnych precli. Nadały niepowtarzalny, zbożowo-chlebowy smak. Upieczoną dynie Hokkaido podzieliliśmy na 3 części – dwie z nich trafiły do kotła zaciernego podczas warzenia piwa ART+13, natomiast trzecią część dodaliśmy nowatorsko – w czasie leżakowania piwa, dla zintensyfikowania dyniowego charakteru piwa. Wszystko uwieńczą prawdziwie jesienne, rozgrzewające przyprawy – cynamon, świeżo starty imbir, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa.
Historia Pumpkin Ale jest dużo dłuższa niż ta którą rysuj dzisiejsze browarzy rzemieślnicze. Dynia jako rdzenna roślina w Ameryce Północnej, była zdecydowanie łatwiej dostępna od jęczmienia. Stosowaną ją niemal do wszystkiego – również do piwa. Z początku (a pierwsze doniesienia są 1643 roku) faktycznie piwo warzono tam tylko z dyni, ale niska zawartość cukrów w dyni powoduje, że piwo tego typu nie jest trwałe, ani też zbytnio aromatyczne. Piwa dyniowe powróciły w XIX i XX wieku, ale jako piwo jęczmienne, z dodatkiem dyni i – co chyba najważniejsze – przypraw korzennych. Dodatek ten powoduje, że piwo pachnie bardziej jak ciasto dyniowe, aniżeli sama dynia.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]
Dodał: Barcelonismo - 2017-11-24 09:39:46

oceny Oceny

Użytkownicy 7,2 / ilość: 10
Goście 7 / ilość: 1
średnia7,18 / ilość: 11

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar

2018-03-16 15:47:57
Barwa Ciemno-Bursztynowa Klarowne i Przejrzyste w Aromacie Na Pierwszym Planie Dynia z Przyprawami Głównie Cynamon Imbir Goździki Ziele Angielskie Oraz Piernik w Smaku Bardzo Lekkie i Przyjemne Dyniowe Klimaty Połączone z Cynamonem i Goździkami Są Też Nuty Skórki Chlebowej i Piernikowe Akcenty Goryczka Niska Przyjemny Pumpkin Ale Na Deszczowe Bądź Też Zimowe Wieczory.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 8, wygląd: 7 )
awatar
Thesloma
starstarstarstarstar

2017-12-12 18:18:13
Zapach : zdecydowanie dyniowy , jest trochę tego chleba raczej żytniego ale delikatnie , cynamon i goździki

smak : raczej przyprawowo cynamon z początku , potem dopiero dobija się delikatnie dynia

Dobre , klimatyczne piwo , o wiele lepsze niż inne które piłem z dynią.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 5 )
awatar
szab12
starstarstarstarstar

2017-11-29 19:13:51
Intrygujące piwo. Lekko kwaśny posmak, potem przechodzi w słodycz. Dynia wyczuwalna
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 9 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.