Uwarzone w kooperacji przez Browar Stu Mostów i Browar Pinta.
Dyniowo-chlebowa kolaboracja tej jesieni! Ze specami od „dyniowej roboty” uwarzyliśmy Pumpkin Ale z dodatkiem czerstwego pieczywa z Conceptu Stu Mostów – mieszanka wszystkich naszych wypieków, zarówno chleba pszennego czy żytniego, bułek oraz piwnych precli. Nadały niepowtarzalny, zbożowo-chlebowy smak. Upieczoną dynie Hokkaido podzieliliśmy na 3 części – dwie z nich trafiły do kotła zaciernego podczas warzenia piwa ART+13, natomiast trzecią część dodaliśmy nowatorsko – w czasie leżakowania piwa, dla zintensyfikowania dyniowego charakteru piwa. Wszystko uwieńczą prawdziwie jesienne, rozgrzewające przyprawy – cynamon, świeżo starty imbir, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa.
Historia Pumpkin Ale jest dużo dłuższa niż ta którą rysuj dzisiejsze browarzy rzemieślnicze. Dynia jako rdzenna roślina w Ameryce Północnej, była zdecydowanie łatwiej dostępna od jęczmienia. Stosowaną ją niemal do wszystkiego – również do piwa. Z początku (a pierwsze doniesienia są 1643 roku) faktycznie piwo warzono tam tylko z dyni, ale niska zawartość cukrów w dyni powoduje, że piwo tego typu nie jest trwałe, ani też zbytnio aromatyczne. Piwa dyniowe powróciły w XIX i XX wieku, ale jako piwo jęczmienne, z dodatkiem dyni i – co chyba najważniejsze – przypraw korzennych. Dodatek ten powoduje, że piwo pachnie bardziej jak ciasto dyniowe, aniżeli sama dynia.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
MateoKrk_
Thesloma
smak : raczej przyprawowo cynamon z początku , potem dopiero dobija się delikatnie dynia
Dobre , klimatyczne piwo , o wiele lepsze niż inne które piłem z dynią.
szab12