W najnowszej DIPA uwarzonej we współpracy z ekipą Browaru Nepomucen, Browar Stu Mostów postawił na możliwie jak najprostszy zasyp i chmielenie odmianami Citra, Galaxy oraz Columbus. Główną rolę odgrywają w nim jednak drożdże kveik pochodzące z norweskiego miasta Stranda i zachwycające swoim intensywnie owocowym aromatem. Weźcie pierwszy łyk i dajcie się mu porwać!
Widoczny na etykiecie pierścień wykorzystywany jest do suszenia i przechowywania kultur drożdży kveik. Obręcz zbudowana była tradycyjnie z nawleczonych na siebie drewnianych bloków, które zanurzano w gęstwie drożdżowej i następnie wieszano w suchym miejscu do wyschnięcia. Tak wysuszone drożdże przechowywane były w dobrej kondycji przez miesiące, a nawet lata. W 2015 roku z takiego właśnie „nośnika” odnowiono kulturę kveik po 25 latach uśpienia, dzięki czemu możemy cieszyć się dziś smakiem piw fermentowanych z jej wykorzystaniem
Dodał:
JP2137 - 2021-02-07 17:44:33
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
zbieraczek
Barwa mętno-opalizująca, złocista.
Zapach owocowo-soczysty, kveiki robią swoją robotę, brzoskwinia, mango, słodki melon.
Smak: wysycenie średnie+, goryczka niska+, raczej krótka, może minimalnie zalegająca; sporo owoców, głównie tak jak w zapachu, do tego cytrusy, trochę cytryny, zest, lekka cierpkość na końcu. Co do alko mam wrażenie że w późniejszym etapie lekko zaczyna dawać o sobie znać to 8%.