Smoked Whisky Stout warzony z dużym udziałem słodu wędzonego dymem z torfu. Ciekawa pozycja zwłaszcza dla wielbicieli dymionych whisky z wyspy Islay.
Składniki: woda; słody: Pilzneński, Whisky, Palony; chmiele: Magnum, Sybilla, Hallertauer Tradition; drożdże: górnej fermentacji S-04.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
michalekm91
Piana: Mało intensywna, szybko schodząca, znikomy lacing. Ładny, ciemnobeżowy kolor.
Aromat: palona kawa, wędzarnia (wędzona szynka), w tle szlachetny alkohol (whisky), który szybko przechodzi w ostry alkohol gorzelniczy, nuta spalonych kabli, kwas chlebowy, niewielki, ale pasujący do aromatu diacetyl
Smak: pustawe, wodniste, paloność, kawa parzona, bardzo gorzka czekolada, dobrze ułożony alkohol, nieco rozgrzewający na końcu. Niezbyt intensywna kontra chmielowa.
Wrażenie w ustach: Gładkie, nisko nasycone, brak uczucia ściągania
Goryczka: Głównie pochodząca z palonych słodów; w tle i posmaku niska goryczka chmielowa
Ogólna ocena: Dobry stout, nieco wodnisty, ale bardzo dobrze ułożony i aromatyczny. Aromat długo unosi się w powietrzu - głównie wędzonka i kawa.
Borsuk77
Jacelinho
nietzsche
Gość