Porter leżakujący 180 dni głęboko w piwnicach Browaru Staropolskiego.
"Porter jest trunkiem wybornym i zdrowym, który w roku 1730 warzyć zaczęto; przed tą epoką używane były trzy tylko style piwa w Anglii, zwane: Ale, Beer i Twopenny, które zwykle mieszano, dolewaiąc po połowie dwóch gatunków z liczby trzech wyżey wzmiankowanych..."
"...Gdy zaś weszło późniey w zwyczay mieszać wszystkie te trzy gatunki, z czego niemały wynikał zachód dla szynkarzów, którzy do iedney kwarty z trzech beczek utaczać musieli trunku, piwowar Harwed powziął myśl przyrządzić trunek taki, któryby łączył, w sobie własności wszystkich trzech gatunków piwa dotąd używanych, co tez szczęśliwie mu się udało..."
"Dokładna nauka warzenia piwa" Karol Wilhelm Schmidt
Skład: woda; słody: Monachijski, Jasny Pilzneński, Karmelowy ciemny, Karmelowy jasny, Barwiący; chmiele goryczkowe: Magnum, Sybilla; chmiel aromatyczny: Hallertauer Tradition.
Piwo ciemne, pasteryzowane.
Dodał:
Fester - 2016-10-19 17:54:48
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Nieprzyjżysty. Piana okej, lancing słaby.
Zapach mleczna czekolada, lekka wiśnia, lody waniliowe?
Smak. Gładkie ułożone alkohol ukryty. Lekko ciepło w przełyku ale bez nut spirytusowych. Jak na moc to ktoś solidnie pracował na zmianie.
Mocne ciało jak na parametry. Nie powiem że płasko bo w tle są nuty pieczywne, przeważają jednak i dominują nuty czekolada, wiśnia, taka czekoladka z wiśnia i alko ;), kawa lekko i to już w tle po chwili.
Nie jest to mistrzowskie piwo. Brakuje mu gładkości, rozmach jak na pełnokrwistego bałtyka też nie jest pełny ale z 22 zrobili 9,7 - to i tak sie udało.
Przy pierwszej okazji kupię z 4 i wrzucę przynajmniej na rok gdzieś gdzie zapomnę. Ostatnio tak znalazłem 4-o pak porteru co leżakuje już 7 lat. Polecam kitranie porteru
Gość
kurp
Novy80
Aromat kawowy z czekoladą dla uzupełnienia. po nalaniu wysoka beżowa piana i napój mocno ciemnobrązowy. W smaku kawa i czekolada ale w bardziej wytrawnym wydaniu dominuje. Ciekawy smak, szczególnie dla fana tego gatunku czyli mnie.
nietzsche