Porter leżakujący 180 dni głęboko w piwnicach Browaru Staropolskiego.
"Porter jest trunkiem wybornym i zdrowym, który w roku 1730 warzyć zaczęto; przed tą epoką używane były trzy tylko style piwa w Anglii, zwane: Ale, Beer i Twopenny, które zwykle mieszano, dolewaiąc po połowie dwóch gatunków z liczby trzech wyżey wzmiankowanych..."
"...Gdy zaś weszło późniey w zwyczay mieszać wszystkie te trzy gatunki, z czego niemały wynikał zachód dla szynkarzów, którzy do iedney kwarty z trzech beczek utaczać musieli trunku, piwowar Harwed powziął myśl przyrządzić trunek taki, któryby łączył, w sobie własności wszystkich trzech gatunków piwa dotąd używanych, co tez szczęśliwie mu się udało..."
"Dokładna nauka warzenia piwa" Karol Wilhelm Schmidt
Skład: woda; słody: Monachijski, Jasny Pilzneński, Karmelowy ciemny, Karmelowy jasny, Barwiący; chmiele goryczkowe: Magnum, Sybilla; chmiel aromatyczny: Hallertauer Tradition.
Piwo ciemne, pasteryzowane.
Dodał:
Fester - 2016-10-19 17:54:48
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Lukasz
Student
Gandalfino
W aromacie czekolada, kawa i wiśnia. Pachnie nieco słodko.
Smakuje bardzo podobnie jak pachnie. Oprócz słodyczy, bo jest lekko wytrawny. Wysycony w sam raz.
Obecne lekkie nutki alkoholowe. Rozgrzewa.
Daleko w tle jakby sos sojowy. Ale główne smaki to gorzka czekolada, wiśnia. Kwaskowa kawa i trochę paloności.
Solidny porter z potencjałem na leżak.