Schwarzbier z browaru Störtebeker Braumanufaktur był zwycięzcą w swojej kategorii na European Beer Star 2010 i 2011 roku. Jest to Schwarzbier dolnej fermentacji. Prażone trzy słody dają piwu ciemną barwę, smak i aromat kawy, oraz gorzkiej czekolady. Co ciekawe producent podje temperaturę serwowania 16°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Kolor ciemny, kawa, tu za pianę nie pochwalę, ładna na początku, ale szybko znika, tak, że po paru minutach nie ma po niej śladu, lacingu nie stwierdzono.
Smak: trochę wodniste, ma taki specyficzny posmak ciasta, przede wszystkim jest słodowe, są słody palone i jakby wędzone, wyraźna nuta dymna, piwo wytrawne z posmakiem słodkich owoców (na pierwszym planie wciąż truskawka :o ), lekko słona przyprawowość z nutą jakiegoś orzecha.
Goryczka tak naprawdę słabawa, że ledwo można ją wyczuć ? chmielu też nie wyczuwam. Etykieta mówi o ?Kaffee Und Bitterschokolade? ? no naprawdę, choćbym nie wiem jak się zmuszał, to nie ma tu ich ani grama.
Obok Schwarzbiera to nie stało, to raczej Dunkel, może smaczniejszy od większości Dunkli.
Gogo
ArMagh
Slainte