Störtebeker Stark-Bier
Störtebeker Stark-Bier
Störtebeker Stark-Bier
% alk. 7.5
Blg 18.0
brak koduaddbarcode

Historyczne piwo, którego pierwsze receptury odleziono już z 1350 roku w północnej części Niemiec. Niemiecki styl Starkbier ma oryginalną zawartość brzeczki w wysokości 18% i powyżej. Wielokrotnie nagradzany Störtebeker Stark-bier zapracował na swe miano ze względu na głęboki czarny kolor, delikatną cierpkość i charakterystyczny aromat ciemnej czekolady i kawy. Z 7,5% obj. alkoholu kultywuje północnoniemiecką tradycję regionalną. Jest to naturalne mocne piwo dolnej fermentacji o brzeczce 18%. Zalecana temperatura serwowania 20°C.
Pod niemiecką nazwą Starkbier ukrywają się najczęściej koźlaki, ale piwu Störtebeker Stark-bier najbliżej jednak do polskiego porteru bałtyckiego, ze względu na swój wyjątkowo ciemny i palony charakter, choć sporo tu nut melanoidynowych.

Składniki: woda; słody: Karmelowe, Palone, Ciemne brązowe; chmiel: Smaragd; drożdże.
Dodał: nietzsche - 2017-03-13 21:33:19

oceny Oceny

Użytkownicy 8 / ilość: 1
Goście 5 / ilość: 2
średnia 6/10 / ilość: 3

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Na razie brak komentarzy. Twój może być pierwszy.
awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010