Scaldis Ambree to aromatyczne piwo górnej fermentacji o bardzo wysokiej zawartości alkoholu, produkowane wg. receptury opracowanej w 1933 roku. Swój smak zawdzięcza specyficznej odmianie drożdży i słodowi karmelowemu. Cztery do sześciu tygodni leżakowania nadaje mu bursztynowy kolor i charakterystyczną konsystencję. Posiada puszystą i dość trwałą pianę. Łączy w sobie cechy piw takich jak Samichlaus i Belzebuth, z typowymi belgijskimi ale. W zapachu wyraźnie wyczuwalny jest alkohol. Niemal na równi z nim, znajdują się aromaty karmelu, słodu, chmielu i owoców (morele, marakuja). W smaku alkohol współgra z wytrawnym posmakiem, chmielowo-drożdżowym. Mocno rozgrzewające.
Dodał:
admin - 2011-09-08 08:39:31
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny