Niemiecki Pils warzony przez Staatsbrauerei Rothaus AG, z miasta Grafenhausen, z regionu Badenia-Wirtembergia. Browar istnieje od roku 1791 i w stu procentach należy do państwa związkowego Badenii-Wirtembergii. Jest to jeden z najlepiej prosperujących regionalnych browarów w całych Niemczech. Jest to flagowe piwo tego browaru, dzięki znakomicie dobranym składnikom Rothaus Pils może śmiało konkurować z najlepszymi niemieckimi piwami, uwarzonymi w tym stylu. Do uwarzenia użyto najlepszych, rodzimych słodów jęczmiennych, aromatycznych odmian chmielu z regionów Tettnang i Hallertau oraz wody pozyskanej z siedmiu źródeł wypływających na wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Warzone starannie według Bawarskiego Prawa Czystości Piwa z 1516 roku - Reinheitsgebot. Skład podany na kontr-etykiecie: Woda, słody jęczmienne, chmiele. Piwo dostępne w brązowych butelkach o pojemności 0,5l.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
Gość
Gość
Stacher93
Piana: Śnieżnobiała, początkowo drobnopęcherzykowa. W błyskawicznym tempie drobne pęcherze zamieniają się w bardzo grube, nierówne i pękate bomble, które pękają. Z ponad trzech centymetrów wysokości zostaje pół centymetra. Kołderka, która pozostała jest skąpa, przęświtująca i podziurawiona, składa się z średnich pęcherzyków. Finalnie zostaje niepełna obwódka z pustym środkiem. Na szkle osadzają się rzadkie wyspy, łączące się w pasy. Ślady są grube, nierówne i średnio-trwałe.
Aromat: Dość delikatny, słodowy, trochę słodki z lekką nutą przypominającą siano. Test z nadgarstkiem wykazał delikatną metaliczność.
Smak: Również niezbyt wyrazisty, aczkolwiek nie ma uczucia wodnistości. Słodowość, plus trochę akcentów zbożowych. Przyjemna, nieprzesadzona słodycz z przełamującą ją, wyraźną jak na pilsa, późną goryczką o ziołowo-trawiastym profilu. Piwo jest pijalne i ułożone w smaku.
Nasycenie: Średnio-wysokie, może być.
Komentarz: Solidny niemieckie pils o łagodnym smaku i przyzwoitej goryczce. Drugie moje piwo z tego browaru, ciężko do czegokolwiek się przyczepić. Piwo to przyniósł mi kolega wraz z Alpinbacherem Pilsem, Rothaus zdecydowanie lepszy. Chętnie spróbowałbym marcowego i pszenicznego z tego browaru, trzymają poziom więc mogłoby być ciekawie.