Czeskie piwo z browaru Pivovar Maly Rohozec. Do jego produkcji użyto trzech podstawowych surowców: wody, słodu i chmielu. To właśnie wybór owych surowców ma decydujący wpływ na definitywną jakość gotowego piwa. Woda używana w browarze pochodzi z własnych studni, zasilanych źródłami z Doliny Vazoveckiej. Słód typu pilzeńskiego, używany w browarze pochodzi wyłącznie z Czech, kupowany jest w okolicznych słodowniach, chmiel to sławna na całym świecie odmiana żatecka, zapewniająca piwu z Rohozca charakterystyczną delikatną goryczkę. Piwo ponad to jest dobrze wysycone i posiada długo utrzymującą się pianę.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
ArdianK
Gość
Basileus81
nietzsche
Zapach: Karmel, biszkopty, czerwone owoce, raczej świeże, nuta korzenna od żateckiego
Smak: to nie jest jakieś mega pełne piwo jak na czeską 13, może dlatego, że odfermentowano ją do 6% czyli dosyć mocno, niewiele cukrów resztkowych zostało, to co tu trochę oszukuje to diacetyl, taka maślaność, która je zaokrągla i też w smaku powoduje, że ten karmel wydaje się być trochę bardziej tofi, jest paloność, kawa zbożowa, której w zapachu nie wyczułem, jest wyraźna goryczka, po części taka popiołowa, świeże, czerwone owoce jagodowe, jakiś herbatnik.