Rockmill & Bytów Imperial Porter T
Rockmill & Bytów Imperial Porter T
Rockmill & Bytów Imperial Porter T
5905669632898addbarcode
ulubione: 1

Uwarzone w kooperacji przez Browar Rockmill i Bytów Browar Kaszubski.
Imperial Porter T Coffee & Almonds. Baza piwa pozostaje ta sama. Dodatkami jakich użyliśmy tuż przed rozlewem są: specjalnie przygotowana kawa oraz migdały. Całość układa nam się w czekoladowo-kawowy deser z migdałowym aromatem, który idealnie wkomponował się w charakter Imperial Porteru.
[opis producenta, fb]
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-04 10:30:44

oceny Oceny

Użytkownicy 8,67 / ilość: 3
Goście 0 / ilość: 0
średnia 8,67/10 / ilość: 3

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Shinodin
starstarstarstarstar

2020-03-22 17:52:09
Piana praktycznie żadna, beżowa, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, następstwem czego brak lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty palone, przyjemne kawowe oraz czekoladowe klimaty, jest i migdał, który przypomina mi nieco marcepanową woń, orzechy i prażoność, pachnie trochę jak cukierek kukułka. W smaku migdał zdecydowanie dominuje na podniebieniu, jest wyraźny i utrzymuje się przez jakiś czas na kubkach smakowych, dobrej jakości kawa, czekolada deserowa i przyjemny kwaskowy finisz o profilu lekko wiśniowym, jest karmel, sporo paloności mniej prażonych posmaków, gęsta i oleista faktura, dobrze zamaskowany alkohol jedynie delikatnie rozgrzewający przełyk, goryczka adekwatna do stylu marcepan i jaskółka to moje główne skojarzenia, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w ciemnej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 22.03.2020. Leżakowane prawie 2 lata, degustowane w dzień daty spożycia. Bardzo ułożony porter. Pełny i głęboki w smaku. Ekstrakt z migdałów zdaje egzamin przez co dostajemy kawowo-marcepanowe ciastko z nadzieniem z kukułki. Warto zaznaczyć, że czuć tutaj dobrą jakościowo kawę i ciekawy, przełamujący kwaskowy finisz. Zdecydowanie lepsze od wersji podstawowej i tej z dodatkiem wanilii, tak na 8 z plusem.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 8 )
awatar
Marianek
starstarstarstarstar

2018-11-11 17:30:21
igdałów. Chmiele bd.
Oko: czerń z refleksami rubinowymi. Piana ciemnobeżowa, gęsta, trwała, zostawia silny ślad na szkle.
Nos: W aromacie sporo olejku migdałowego i typowe dla Batyckiego Porteru nuty: kawa, czekolada, skórka pumpernikla. Trochę za dużo migdałów. Z butelki aromat bardziej zbalansowany.
Smak: W smaku lepiej - silniejsza podstawa słodowa plus posmak migdałów oraz przyjemna kwaskowość na finiszu (wiśnia).
Piwo w ustach gęste, gładkie, wręcz oleiste, niskie wysycenie, jedynie brakuje palonej goryczki na finiszu.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 9 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2018-06-24 05:35:15
Wygląd typowo porterowy. Piana obfitsza niż zazwyczaj. Stabilna, sztywna. Obłapia pasjami szkło.
Aromat obłędny ? kawa i migdały. Dalej trochę czekolady i czerwonych owoców. Marcepan.
W smaku praliny i migdał. Ogólnie słodko. Akcenty amaretto. Posmak kwaskowy ? wiśnia i kawa plus trochę palonej goryczki. Migdał jest łącznikiem pomiędzy fazą słodką i kwaśno ? gorzką, gdzie podświadomie łączymy go z wiśnią, co kojarzy się z efektem pestki. Dużo się dzieje w tym piwie. Można by napisać elaborat. Albo doktorat ;) Dzięki niskiemu wysyceniu jest odczucie gładkości i aksamitu. Oleiste. Alkohol ukryty. Zaskakujący porter. Nietuzinkowy.
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010