Rochefort Trappistes 10
Rochefort Trappistes 10
Rochefort Trappistes 10
% alk. 11.3
IBU 27
5412858000104addbarcode
ulubione: 4
cena: 15 zł

Wszystkie piwa Rochefort są piwami ciemnymi, górnej fermentacji. Warzeniem piwa zajmuje się 5 z 20 mnichów opactwa Notre Dame de Saint Remy w Rochefort. Niektórzy uważają Rochefort Trappistes 10 za najlepsze piwo na świecie. Mimo dużej zawartości alkoholu, znakomicie łączy siłę, charakter, miękkość, łagodność i całe mnóstwo aromatów. W smaku czuć wyraźną nutę figową z dodatkiem miodu, rodzynki, śliwki i czarną porzeczkę.
Dostępne w butelce o pojemności 330 ml.
Dodał: deserapan - 2011-11-17 09:34:00

oceny Oceny

Użytkownicy 8,38 / ilość: 32
Goście 8,95 / ilość: 22
średnia 8,61/10 / ilość: 54

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
nietzsche
starstarstarstarstar

2020-03-12 01:01:35
Wygląd: barwa Golema pitego przed chwilą, brunatny, ciemny miedziany, niewielka piana i lacing
Zapach: intensywny, drażniący nozdża, przyprawowość w typie ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, pieprzu, jakiś anyż, suszone czerwone owoce, powidło, odrobina kawy zbożowej, melasy, karmelu, orzechów
Smak: Piłem niedawno 6 i 8 i nie zachwyciły mnie aż tak, a nie sądzę, żeby ono było tak rewelacyjne, tylko takim wydaje się na tle Golema, któremu muszę obiżyć ocenę, bo wydaje się przy nim alkoholowym pustakiem. Piwo w terminie, do września 2022. Jest wodniste, tak jak Golem, ale akurat przy tym stylu nie oczekuję pełni i ona nie jest wpisana w jego definicję, a jednak sporo się tu dzieje. Tych ponad 11% nie czuć. Jak na piwo, które formalnie nie jest ciemne, to rewelacyjna mleczna czekolada, jest odrobina kawy zbożówej, powideł, karmelu a raczej toffi, orzechów, czerwonych i czarnych owoców suszonych (i owoc róży i aronia), melasa, delikatna melanoidynowość, ciasteczkowość, do tego bardzo intensywna i agresywna ostra przyprawowość: goździk, pieprz, ziele angielskie, nuta sherry, malagi, rodzynki. Na tle Golema to smak mega rozbudowany i długi, Pomimo, że niezbyt pełne to jednak jest to piwo do delektowania się, sączenia. Jest świetnie ułożone.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )
awatar
David_Haye
starstarstarstarstar

2020-03-04 22:16:08
Słaby aromat. Lekka karmelowość. Piana niska, drobnopęcherzykowa. Jasnobrązowe, z refleksami rubinowymi, klarowne. Po przelaniu do szkła aromat dalej nie zachwyca. Lekki karmel, lekka owocowość. Piwo jest fajnie musujące. Ewidentnie wytrawne. Super ciało. Konsystencja prawie jak syrop. Karmel, nuty chlebowe. Jest delikatnie wyczuwalny alkohol, ale w taki sposób, że czuć, że piwo ma konkretny woltaż. Nuty Sherry/Porto. Piwo do powolnej degustacji. Po ogrzaniu mocniej wychodzą nuty chlebowe. Przyjemne, ale ja wolę wyklejające quadruple. Jest też lekka przyprawowość. Piwo ikona belgijskiego piwowarstwa, dobre, ale dla mnie bez jakiegoś wielkiego zachwytu.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 5, wygląd: 6 )
awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar

2019-08-26 06:38:21
Róż wpadający już w czerwień. Mętne. Piana ogromna, beżowa, o zbitej strukturze. Dziurawi się i redukuje bardzo powoli. Znacząc szkło.
W aromacie brzoskwinie, rodzynki, melasa, ciasto nasączane rumem.
Dobrze nasycone. O puszystej fakturze. W smaku jest słodko, ale bez przesady. Są też owoce: brzoskwinia, morela. Rodzynki, melasa, biszkopt. Delikatna skórkowa goryczka.
Jedno z lepszych belgijskich piw. I czołówka cudów od trapistów.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 9 )
awatar
Mr._Porter
starstarstarstar

2018-10-13 17:24:52
Przede wszystkim piękny zapach. Daktyle, wiśnie, rodzynki i palony karmel. Piana niezbyt trwała. W smaku dzieje się dużo mniej, jest karmel, trochę suszonych owoców.Trzeba jednak oddać, że piwo jest dobrze ułożone, alkohol kompletnie niewyczuwalny.
Klasyk który trzeba spróbować.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 8, zapach: 10, wygląd: 8 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010