Warzone przez niemiecki Brauerei Rittmayer, z miasta Hallendorf. Smokey George to jak sama nazwa wskazuje Rauchbier, przy którego warzeniu użyto identycznego słodu, jaki jest używany przy produkcji szkockiej Single Malt Whisky. Jest to słód jęczmienny suszony nad torfem. Barwa miedziana, wydaje się w miarę klarowna. Piana w kolorze łamanej bieli, około centymetrowa z drobnymi i średnimi pęcherzykami. Szybko się dziurawi i pozostaje w postaci wianuszka, nie ozdabia szkła. Zapach bardzo intensywny, silnie wędzony, kojarzący się z wędzoną szynką, do tego wyczuć można torfową popielatość oraz lekki słód. Podobnie w smaku wędzonka w dość specyficznym mięsnym wymiarze. Możliwa do wyłapania przyjemna, lekka słodowość oraz podkreślenie głębi smaku w postaci słodko-goryczkowego finiszu. Wysycenie średnie. Z pewnością jest to piwo wytrawne, treściwe ale i przez to dosyć ciężkie.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Gość
Bock
jakub_kubek