zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite
ReCraft BioWar
ReCraft BioWar
ReCraft BioWar
% alk. 4.8
Blg 12.0
brak koduaddbarcode


Piwo w stylu Polish Ale uwarzone przez Browar ReCraft (dawny Reden), które powstało we współpracy ze studentami z Uniwersytetu Śląskiego, którzy prowadzą Projekt BioWar. Wynikiem przeprowadzonych prac są wyizolowane drożdże, których użyliśmy do uwarzenia piwa w naszym browarze.

Premiera piwa odbyła się w piątek 7 października 2016 roku w pubie Kontynuacja w Katowicach.
Dodał: Barcelonismo - 2016-10-13 18:14:10

oceny Oceny

Użytkownicy 8 / ilość: 2
Goście 8,36 / ilość: 11
średnia 8,31/10 / ilość: 13

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Borsuk77
starstarstarstarstar

2017-04-07 02:26:27
I tak jak przedmówca (przed oceniacz), mam wrażenie, że to piwo to jakiś witbier - pierwsze wrażenie po przelaniu do szklanki. Wit to górna fermentacja, niby więc się zgadza. A co dalej? Piana wysoka i dość trwała, wysycenie średnie. Zapach - tutaj nuty piw pszenicznych, jak banany, łączą się z chmielami przypominającymi ni to Wyspy Brytyjskie, ni to nową falę - żywicznie z nutką cytrusów - zaciekawiły mnie mniej znane polskie chmiele użyte w tym piwie (Oktawia i Puławski), warte uwagi, by jesienią uwarzyć jakieś piwo z nimi. Smak - tutaj już mało witbiera, dominuje bardzo przyjemna chmielowa goryczka (limonka, grejpfrut, zioła i pieprz), do tego lekka słodowa kontra.

Reasumując - im dłuższa degustacja, tym bardziej piwo odbiera od stylu, który sugerowałby wygląd. Wydaje się, że nazwanie tego piwa polskim APA byłoby bardziej adekwatne niż wiele mówiące Polish Ale, nawet jeśli wygląda jak wit i do tego termin "ale" jest bardziej pojemny, choć też sporadycznie nazywa się tak piwa z dużą dozą słodów pszenicznych. Niby nie do końca w stylu, ale naprawdę przyzwoity trunek (ekstrakt i zawartość alkoholu to dolne granice dla APA, nie wiem jak producent-rzemieślnik określa IBU, ale pewnie też jest w widełkach). A może swoista "hybrydowatość" wynika właśnie z użycia, jak to napisano, wyizolowanych drożdży - ni to klasyczne czy nowofalowe ale, ni pszenica, czyli jak odnoga S-33.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )
awatar
Ravnarr
starstarstarstarstar

2016-11-20 17:44:46
Nie do końca rozumiem ideę stojącą za nazwaniem tego piwa Polish Ale. To po prostu wariacja na temat witbira. Są nuty cytrusowe, są delikatne banany. Czy specjalne, nowo stworzone drożdże mają tu jakieś wyczuwalne znaczenie? Może dla wytrawnych birofilów i smakoszy tak - dla mnie nie wniosły nic szczególnego. Piwo jest ładne, mętne, przypomina witbira, piana jest gęsta, sztywna, bielutka z żółtymi przebłyskami. Bardzo pijalne, bardzo orzeźwiające.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010