Profesja Szabrownik
Profesja Szabrownik
Profesja Szabrownik
% alk. 5.7
Blg 12.0
brak koduaddbarcode

Uwarzone przez Browar Profesja.
Szabrownik... to połączenie brzeczki słodowej oraz soku jabłkowego tworzące tworzące hybrydę piwa i cydru. W aromacie dominują noty owocowe pochodzące z tłoczonego na zimno soku jabłkowego, polskiego chmielu Oktawia oraz fermentacji dzikimi drożdżami z rodziny Brettanomyces. Podobnie jak w aromacie, w smaku wyczuwalny jest dodatek soku z jabłek i pochodząca od niego kwaśność oraz delikatna taniniczna cierpkość. Całość kontrowana jest podbudową słodową oraz pełnią pochodzącą od słodów i płatków owsianych. Na finiszu wyczuwalna jest goryczka pochodząca od chmieli i tanin.
Uwarzone wspólnie z Owocową Manufakturą z Krosnowic.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (Pilzneński, Melanoidynowy, Dextrynowy), słód pszeniczny (Pszeniczny Jasny), dodatki (płatki owsiane, sok z jabłek: Idared, Pepina Ribstona, Golden Delicious, Szara Reneta), chmiele (Puławski, Oktawia), drożdże (San Diego Super, Brettanomyces Bruxellensis Trois).
Polecana temperatura serwowania to 12-16°C.
Dodał: Barcelonismo - 2018-12-11 09:26:33

oceny Oceny

Użytkownicy 6,33 / ilość: 6
Goście 9 / ilość: 1
średnia6,71 / ilość: 7

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Na razie brak komentarzy. Twój może być pierwszy.
awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Aure
starstarstarstarstar

2019-04-20 13:36:33
Wygląda przystojnie, piana ładnie się osadza, brak osadu, kolor ciemnego miodu.

Zakupiłem dwie butelki w pobliskim sklepie, gdzie leżały całe zgrzewki pełne Szabrowników przecenionych z 8,5 pln na mniej niż 4 pln. Sugerowany termin spożycia do końca miesiąca (niespełna dwa tygodnie), ale nie wydaje mi się, by jakiekolwiek zepsucie wdarło się do butelek. Problemem nie zdają się niepotrzebne smaki, tylko brak smaków ogólnie.

Od strony zapachu nie jest tragicznie. Sok jabłkowy, trochę kwaśności, w skład ponoć wchodzą płatki owsiane i jestem w stanie sobie je wyobrazić. Ale zarówno po wypiciu wersji schłodzonej, jak i w temperaturze pokojowej, nie zauważam żadnej złoności, żadnych ciekawych smaków poza delikatną sugestią cydrowego posmaku - tej interesującej cierpkości, bez sztucznej słodyczy. Długo nie piłem calvadosa czy szlachetnych cydrów, ale zastanawiam się, czy to nie z tym mam skojarzenia.

Ale nie mamy tu ani słodyczy, ani kwaśności, ani wyrazistych jabłek, ani mocnych chmieli. Jak na skład obejmujący cztery słody, cztery gatunki jabłek, dwa chmiele i cztery typy drożdzy (?!), nie rozumiem, jak mogło powstać coś tak mdłego.

Nie dziwi mnie, że ten napój piwny jest tak dużym niewypałem i schodzi za mniż niż pół swojej oryginalnej ceny. Chwalę odważny pomysł i jestem w stanie sobie wyobrazić, jaki był zamysł twórców, ale coś nie styknęło.
oceny Oceny użytkownika:
5 ( smak: 5, zapach: 6, wygląd: 8 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.