Kolejne piwo z Wrocławskiego Browaru Rzemieślniczego Profesja. Jest to niewielki browar, który powstał w 2015 roku. Pomysł założenia browaru wyszedł od dwóch znajomych: Karola Sadłowskiego i Tomasza Szydłowskiego, którzy zaprosili do współpracy doświadczonych piwowarów domowych: Przemysława Leszczyńskiego oraz Michała Grefa. Rzeźnik . . . mimo krwawego koloru jest piwem idealnym na lato nie tylko dla smakoszy. Jest to nasza wersja Red Ale przefermentowana dzikimi drożdżami oraz bakteriami kwasu mlekowego z dodatkiem niewielkiej ilości amerykańskich chmieli. Cała kompozycja tworzy lekko kwaśny i orzeźwiający charakter. Skład: woda, słody (Pale Ale, Monachijski, Red X), chmiele (Sybilla, Willamette, Centennial), drożdże (Brettanomyces Claussenii), bakterie (Lactobacillus Brevis). Sour Red Ale, piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Polecana temperatura serwowania piwa zapisana na etykiecie to przedział 8-12°C. Piwo to miało swoją premierę na początku sierpnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gogo
Bartekwts
Stacher93
Piana: Jasno-kremowa, niezbyt okazała. Ma około półtora centymetra wysokości, składa się z drobnych oraz średnich pęcherzyków, które szybko pękają. Po chwili pozostaje poprzerywana, prześwitująca kołderka z niewielkimi zgrubieniami przy ściankach.W takim stanie piana trzyma się do ostatniego łyka. Na szkle utrzymują się drobne kropki i paski, jest to pozostałość po pierwotnym równym, cienkim ale nietrwałym koronkowaniu.
Aromat: Całkiem wyraźny, słodki i mocno owocowy. Lekkie podłoże słodowe a następnie mieszanka dojrzałych owoców tropikalnych z lekką nutą czerwonych owoców: truskawek, wiśni, malin, porzeczek. Gdzieś w oddali pojawia się subtelny powiew karmelu. Aromat jest dobrze ułożony, poszczególne nuty płynnie się ze sobą łączą i współgrają.
Smak: Pierwsze wrażenie to ponowna słodowo-owocowa słodkość. Natychmiast przełamuje ją przyjemna, orzeźwiająca kwaskowość. Tym razem najmocniej czuć maliny i właśnie z tymi owocami kojarzy się cała kwaśność, której w tym piwie nie brakuje. Jest też tępy, zawiesionowo-drożdżowy posmak, który sprawia wrażenie jakby drobinki, które powodują zmętnienie osiadały przy każdym łyku na języku i podniebieniu. Całość jest lekka, pijalna i mocno orzeźwiająca. Goryczka w piwie nie występuje. Dominuje kwaskowość, ale nie jest ona męcząca i przesadzona. Idealnie dobrana do pijalnego i orzeźwiającego piwa na lato.
Nasycenie: Średnie, drobne i mocno musujące. Pasuje do kwaskowego piwa.
Komentarz: Druga z ciekawostek uwarzonych przez Profesję i zakupionych wczoraj przeze mnie. Piwo orzeźwiające, kwaskowe i lekkie. Niczego innego się nie spodziewałem. W aromacie przyjemne połączenie owoców tropikalnych z czerwonymi. W smaku dominuje malinowy, kwaśny posmak z tłem drożdżowym. Przyzwoite i ciekawe, tak samo jak Alchemik wypity wczoraj. Z pewnością sięgnę po kolejne piwa z tego browaru bo trzymają poziom. Być może następnym razem skuszę się na Witbiera, dawno nie piłem dobrego przedstawiciela tego stylu. Rzeźnik może spokojnie konkurować z Kwasami Pinty.