Profesja Pirat Rum Barrel Aged
Profesja Pirat Rum Barrel Aged
Profesja Pirat Rum Barrel Aged
% alk. 11.5
Blg 24.0
brak koduaddbarcode


Uwarzone przez Browar Profesja.
Piwo w stylu Imperialny Porter Bałtycki. Jest to wersja leżakowana w beczce po rumie.
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Polecana temperatura serwowania to 8-14°C.
Dodał: Barcelonismo - 2018-11-02 10:00:04

oceny Oceny

Użytkownicy 7,5 / ilość: 2
Goście 0 / ilość: 0
średnia 7,5/10 / ilość: 2

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Marianek
starstarstarstarstar

2018-12-06 17:32:40
Ekstrakt 24 blg. Alkohol 11,5%. Słody: Monachijski Jasny, Monachijski Ciemny, Pilzneński, Aromatic, Czekoladowy Jasny, Caramel Pils, Brown, Czekoladowy Ciemny, Carafa Specjal III. Chmiele: Iunga, Hallertauer Tradition. Dodatki: płatki pszenne, cukier.
Oko: barwa czarna z rubinowymi przebłyskami. Piana jasnobrązowa, niska, znika szybko i redukuje się do delikatnego krążka.
Nos: silny i zdecydowany aromat typowy dla stylu: chlebowy (skórka przypieczona chleba), czekolada, dalej czerwone owoce, a od beczki nieco kokosu oraz miła woń dobrego alkoholu. Ogólnie aromat bardzo dobry.
Smak: gładkie, ciało niezbyt gęste, trunek w kierunku wytrawnym. Pralinka z czekolady nie do końca gorzkiej, nieco karmelu, kokosu, czerwonych owoców, dalej przechodzi w coraz bardziej wytrawne klimaty dębiny, tanin, gorzkiej czekolady. Finisz lekko alkoholowy, ale przyjemny z nieznaczną goryczką. Zostaje także lekki posmak kwaskowy. Doznania niezbyt intensywne. Alkohol nie do końca ułożony, po pewnym czasie szczypie w język choć delikatnie i grzeje przyjemnie gardło.
Ogólnie piwo dobre z mankamentami, nie do końca wykorzystany potencjał beczki po rumie. Aromat lepszy od smaku.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 7, zapach: 9, wygląd: 7 )
awatar
Shinodin
starstarstarstarstar

2018-11-05 12:35:41
Piana beżowa drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, lecz momentalnie dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu mocne nuty czekoladowe oraz kawowe, wytrawne aromaty, suszone owoce i oczywiście beczka z naciskiem na kokosowe klimaty pochodzące od rumu, nieznaczna paloność. W smaku kokos wysuwa się na pierwszy plan, piwo jest przyjemnie kwaskowe, rozgrzewa przełyk, goryczka adekwatna do stylu, kawa i czekolada obecne przy każdym kolejnym łyku, dobrze zamaskowany alkohol, pojawiają się suszone owoce, paloność oraz karmel, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Degustowane na warszawskim festiwalu piwa prosto z nalewaka nie ocenię więc kapsla ani etykiety, nie podam również warki piwa. Nie jestem fanem rumu i towarzyszącego mu kokosa, dlatego piwa rum BA wypijam z nieco mniejszym entuzjazmem niż pozostałe leżaki. Nie sposób nie docenić kolejnego udanego wyrobu Profesji, szkoda że obyło się bez leżakowania u mnie na półce i lekkiego ułożenia piwa...7 z dużym plusem to moja ostateczna ocena wytrawny i złożony imperialny bałtycki porter.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010