zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite
Profesja Kominiarz
Profesja Kominiarz
Profesja Kominiarz
% alk. 6.6
Blg 16.0
IBU 81
5904730658034addbarcode
ulubione: 2

Kolejna Profesja, tym razem Kominiarz - piwo w stylu American Extra Stout. Profesja to niewielki browar, który powstał w 2015 roku. Pomysł założenia browaru wyszedł od dwóch znajomych: Karola Sadłowskiego i Tomasza Szydłowskiego, którzy zaprosili do współpracy doświadczonych piwowarów domowych: Przemysława Leszczyńskiego oraz Michała Grefa. Browar powstał w starych zabudowaniach Zakładów Jedwabiu Wiskozowego, które znajdują się na przedmieściach Wrocławia. Wrocławski browar rzemieślniczy Profesja przedstawia: American Extra Stout - Kominiarz. Kominiarz … to amerykańska wersja wyspiarskiego Foreign Extra Stout. Jest to piwo o umiarkowanym aromacie palonym z delikatną nutą kawy i gorzkiej czekolady. Piwo posiada mocną podbudowę słodową skontrowaną solidną goryczką pochodzącą od amerykańskich i brytyjskich chmieli. Można powiedzieć, że to „mocniejszy” brat Smolarza. Składniki: woda, słód: Pale Ale, Monachijski, Caramel Light, Carafa Special I, Czekoladowy, Black Czekoladowy żytni; dodatki: płatki owsiane, płatki jęczmienne; chmiele: Summit, Admiral; drożdże: Ringwood Ale. Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane oraz niefiltrowane. Polecana temperatura serwowania piwa to przedział 10-14°C. Piwo dostępne jest w bezzwrotnych, brązowych butelkach o pojemności 0,5l, zamkniętych białym, gołym kapslem. Premiera piwa odbyła się 15 stycznia 2016 roku.
Dodał: Kaente - 2016-02-05 12:47:40

oceny Oceny

Użytkownicy 7,4 / ilość: 15
Goście 6,57 / ilość: 7
średnia 7,14/10 / ilość: 22

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar

2019-05-24 16:12:16
Brunatne, bez prześwitu. Piana brązowa, trwała. Mocno łapie szkło.
W aromacie kawa, gorzka czekolada, leciutki alkohol. Deserowo.
Gładkie. Niski gaz.
W smaku gorzka czekolada, kawa, owoce ? raczej czerwone. Lekki kwasek. Alkoholu nie wyczuwam.
Goryczka i paloność w posmaku sugerują nawet kakao. Takie gorzkie. Z małą ilością, albo i nawet bez mleka.
Porządny FES. Idealnie w pół drogi pomiędzy deserem a pijalnością.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 9 )
awatar
prisoner
starstarstarstarstar

2017-12-17 19:56:12
Piwo dobrze ułożone o głębokim aromacie palonych słodów, kawy, gorzkiej czekolady,ale i lekkie nuty kwiatowe wyczuwalne zapewne od chmielu Styrian Wolf. W smaku jest gładkie, aksamitne i lekko nagazowane co trochę drażni. Dominuje tu również palony słódi mocna aromatyczna dobrej jakości kawa. Goryczka wyczuwalna ale raczej niewielka o takim palono - żywicznym posmaku.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 7 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2017-12-01 22:19:06
Po prosty dobre.
awatar
Bob
starstarstarstarstar

2017-11-26 01:01:18
Świetny FES, zapach kapitalny, mocno owocowy z akcentami FES-owymi (czekolada, kawa, palony słód). W smaku owoce dają o sobie mocno znać, poza tym mocno wyczuwalna, bardzo przyjemna czekolada i lekka kawa. Goryczka wyczuwalna, choć szybko opadająca (i dobrze). Piwo rewelacja, choć do takiego Dybuka trochę mu brakuję :)
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 9, wygląd: 10 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010