Kolejne ciekawe piwo z tego browaru, tym razem Islay Rye IPA. Browar Profesja z Wrocławia. Browar ten powstał w roku 2015, mieści się on w starych zabudowaniach Zakładów Jedwabiu Wiskozowego, na obrzeżach Wrocławia. Pomysł założenia browaru wyszedł od dwóch znajomych: Karola Sadłowskiego i Tomasza Szydłowskiego, którzy zaprosili do współpracy doświadczonych piwowarów domowych: Przemysława Leszczyńskiego oraz Michała Grefa Bimbrownik... to piwo o bardzo złożonym charakterze. W aromacie wyczuwalne są nuty słodowe oraz chmielowe, przez które przebija się wyraźna nuta torfowa. W smaku wyczuwalna jest lekka kwaskowatość pochodząca od żyta, która również pozostawia uczucie lekkiej śliskości. Nienachalna goryczka dobrze balansuje całość tego złożonego trunku.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (Pilzneński, Monachijski, Wędzony torfem, Caramel Pils, Aromatic, Special X), słód żytni, chmiele (Iunga [PL], Sybilla [PL], East Kent Goldings [GB], Epic [UK]), drożdże (San Diego Super)
Zalecana temperatura serwowania 10-14°C
Dostępne w bezzwrotnych, brązowych butelkach o pojemności 330 ml, zamkniętych czarnym, gołym kapslem.
www.browarprofesja.pl
Piwo miało premierę na Festiwalu Piwa Beer Geek Madness 4 we Wrocławiu w 2016 roku.
Dodał:
risik - 2016-04-24 15:50:34
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
tleix
Marianek
Nos: bardzo ładny aromat torfowy na pierwszym planie (spalone kable, bandaże), ale nie jest to nachalne. Do tego czuć podstawę słodową.
Smak: zbalansowane, bo oprócz na pierwszym planie torfu, są słody i lekka goryczka się odkłada, jest także lekka kwaskowość od żyta. Niestety, nie ma akcentów IPA. Podczas degustacji z ?kija? na BeerGoszcz wydawało się bardziej zróżnicowane, a z butelki wyszło inaczej.
Gogo