Jesteś w

Czy wiesz, że...

Pierwszym piwem które leżakowało w drewnianej beczce było prawdopodobnie Goose Island’s Bourbon County Stout. W 1992 piwowar browaru postanowił wypełnić sześć drewnianych beczek po Bourbonie piwem. Do tej pory BCBS, który leżakuje sto dni w beczkach po Bourbonie Jack Daniels, jest jednym z lepiej sprzedających się piw w USA.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Fester
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Staropolski BestBir Piwo Bez Soku Męski Lagerawatar
Gość
Staropolski BestBir Piwo Bez Soku Męski Lager
Bardzo dobre piwo, żadnych wyczuwalnych wad, dobry balans słodu i chmielu, pomimo 6,1 % bardzo lekkie piwo
2022-01-26 17:47:33
Brokreacja All Beers Matter - Belgian Blonde Ale awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Brokreacja All Beers Matter - Belgian Blonde Ale
Złoto lekko za mgłą. Piana potężna. Przełamana bladym odcieniem żółtego. Bardzo drobne bąbelki. Nie zanika szybko. Aromat słodowy, słodki, chlebowy. Akcenty kwiatowe.
Podobnież w smaku. Dochodzi trochę owocowości. Jak na mój gust goryczka zbyt niska. Właściwie prawie jej nie ma.
Poza tym ok. Piwo daje jakieś tam wyobrażenie o stylu, ale zdaje mi się że beldżiany z Belgii są trochę bardziej goryczkowe i alkoholowe.
2022-01-26 17:46:57
Błonie Porter Bałtycki Moja Checzawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Błonie Porter Bałtycki Moja Checz
Zachęcony przez Redigafka, otworzyłem jedną z dwóch flaszek tego porteru bałtyckiego. Niestety, moja butelka kosztowała 6 zeta a nie 2 (fuksiarz z Ciebie). Warka do 01.04.2022, czyli dalej kontynuują warzenie tego piwa.
Wygląd typowo porterowy, z brunatnymi refleksami. W aromacie wszystko co oczekuje się po tym stylu piwa. W smaku gorzka czekolada, kawa, odrobinę paloności, no i bardzo wyraźna skórka od chleba. Przychylam się do wersji że jest to Pumpernikiel. Jest też ciut słodyczy, ale skontrowane całkiem sporą goryczką. Moim zdaniem do ideału jeszcze trochę brakuje... ale to faktycznie bardzo dobry Bałtyk z perfekcyjnie ukrytym alkoholem. Ja na coś takiego mówię El Classico.
2022-01-26 17:18:54
Szantowe mocne 7,2%awatar
Redigafek
starstarstarstar
Szantowe mocne 7,2%
Dostałem za friko do spróbowania więc się wypowiem.
Jeśli rodakom to piwo smakuje to nie jest prawdą, że nie znają się na piwie. Po prostu wtłoczono im reklamą i tym mantrycznym "ja nie lubię chmielu".
Bo prawda jest take że przeciętnęmu Januszowi nigdy nawet nie umożliwiono poznania chmielu. że nieomal niechmielone, nieco kwaśnawe piwo za 1,99 ma smakować poprostu źle. Otóż nie musi. Wystarczyłoby zrobic neutralną bazę i skromnie, więc tanio acz umiejętnie dochmielić i w końcu k..wa zrobić piwo dla wszystkich. Tak. Dla wszystkich. Bo ja w Dino nie muszę za każdym razem kupować Witnickiego Porteru czy czy Amberowej edycji doppio Kożlaka. Mogę kupić też jasne piwo
Ale nie. Siedzi tak u góry jakiś stary zgred
Arcydziaders - superspecjalista od piw dla gawiedzi, który zakąszając kiełbą i waląc 25 gram 40% przedestylowanego wina z żyta, do końca świata i jeden dzień dłużej będzie warzył takie ...no, nijakie takie.
Bo to piwo to jest nieomal bezzapachowe.
Smak jest udawanie pełny, no może nie robust ale taki niby krzepki. Jest kwaśnawo-jabłkowy zahaczający o jabcoka.
Powtórzę. Wystarczy wybrać jakiś fajny ale nowofalowy, aromatyczny i goryczkowy chmiel Hallertau, El Dorado czy Sorachi Ace) sypnąć go delikatniej. Z 2 zyla zrobić nawet te 2,5. I by się sprzedawało. A tak sprzedajecie siuśki bo Wy: browarniczy troglodyci zmieniliście już cegły 2G na 5G ale wciąż wiecie lepiej jakie piwo jest teraz trendy.
Pomimo, iż od waszego rocznika przeleciał juz z tuzin pokoleń.
Szejm on you madafakas!
2022-01-26 16:22:46
Porter WArmiński Oak Woodawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Porter WArmiński Oak Wood
Chciałbym piać z zachwytu na tym piwem,ale niestety.Rozpieścił nas rynek Porterów,więc oczekujemy wiele.Ten ma dobry wygląd.Kremowa,średnio pęcherzykowa piana,raczej spokojnie opada z centymetrową koronką.Piwo wściekle brązowe,nieprzejrzyste.W aromacie ciemna gorzka czekolada.Praliny,lekko palone.Wszystko delikatne i jakby nieśmiałe. Smak lekko kwaskowy,mocno czekoladowy,palony.Aromaty wanilii i cynamonu,wyczuwalne.Wysycone trochę za dużo,ale pije się dobrze.Lekko opiekana francuska dębina słabo wyczuwalna.Oczekiwałem więcej.
2022-01-26 15:48:17
Za Miastem Cicha Nocawatar
Gość
Za Miastem Cicha Noc
Pełny w smaku, aromatyczny, z piękną trwałą pianą i stylową barwą. Kolejne świetne piwo z Browaru Za Miastem.
2022-01-26 14:26:13
Piwny Bączekawatar
Gość
Piwny Bączek
Szybkie małe w sam raz na trasę żeby szybko wypić za kółkiem na wakacje z dziećmi także małe brzdące podpijaja pianę
2022-01-26 14:01:59
Funky Fluid Triple Idahoawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Funky Fluid Triple Idaho
Piana biała,drobnoziarnista, elegancko gęsta i puszysta, wysoka na około półtora centymetra, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu wyraźne nuty żywiczne, cytrusy, zielona cebulka, czarna herbata, gronowość, raczej wytrawny charakter. W smaku gładkie, puszyste, czarna herbata całkiem mocno osiada na podniebieniu, goryczka zalegająca albedowa, woltaż zupełnie niewyczuwalny, przez co pijalność stoi na konkretnym poziomie, słabsza kontra kwaskowa, wytrawny profil, ale z udaną podbudową słodową oraz żywicą, wysycenie na średnim poziomie. Degustowane w wersji puszkowej, barwna oprawa graficzna, dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 05.01.2023. Triple Neipa na wyłącznie jednym chmielu? Brzmi nudnie, ale nic z tych rzeczy, bardzo aromatyczny wyrób, żywica, owoce oraz czarna herbata dają radę. Może mogłoby być ciut bardziej soczyste, ale to niuans. Konkretne piwo, brawo Funky Fluid, chmiel Idaho 7 wskakuje u mnie do Top 5. Mocna 8, dodaję do ulubionych, warto zakupić, polecam!
2022-01-26 13:40:58
Rockmill Illusion Bourbon Barrel Agedawatar
Redigafek
starstarstarstar
Rockmill Illusion Bourbon Barrel Aged
Tego Risa BBA z dodatkami i terminem do 01.03 2021 kupowałem natenczas w wyprzedaży po 7 zyla, bo w czasie Covidu wiele browarów nie miało gdzie sprzedawać również swoich sztosów. Pomimo tego, że piwo było po terminie zdawało się wciąż nieułożone. Jakby też zgaszone w zapachu i smaku. Jednak o dziwo pite po kilku miesiącach nabrało jędrności, której próżno było szukać w marcu 2021.
Nuty burbonowe, wanilii i kokosa wyraźne. Risowość obecna choć nieco przysłonięta dodatkami. Piwo specyficzne, zdecydowanie pochłonięte przez amerykańską whiskey. Jednak ta dominanta jest atrakcyjna i piwo daje wrażenie sycącego i stylowego. Zresztą za te pijendze?
Chętnie powrócę do jakiegoś nowego wypustu w przyszłości.
Za ten wypust zwłaszcza w kontekście dzisiejszej formy
9/10
2022-01-26 10:35:59
Efes Pilsen Fıçı Draftawatar
Gość
Efes Pilsen Fıçı Draft
Wczoraj kupiłem w sklepie w Rumunii, najlepsze piwo jakie piłem w życiu. Super smak, kolor i nuta smakowa.
2022-01-26 08:42:13
Rockmill Illusion Bourbon Barrel Agedawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Rockmill Illusion Bourbon Barrel Aged
Nie chce mi się rozpisywać, bo to de facto ta sama warka, co Illusion podstawowe, więc smakuje tak samo, tylko ma więcej kokosa, nuty drzewne, ale i przyprawowe w zapachu, wanilię w zapachu i smaku, ma pianę o dziwo i ma większą alkoholowość, czyli coś tam w beczce jeszcze było.
2022-01-26 03:30:06
Rockmill Illusionawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Rockmill Illusion
Wygląd: ciemno brunatne, oleiste, piana niewielka i oczka jak zimnym rosole, tak kiedyś wyglądały piwa z wiórkami kokosowymi, jak polski kraft próbował, później pojawiły się dwie szkoły, 1. dodającą prażone czipsy kokosowe i 2. współtworzona przez panów Rokickiego i Millera, ale już pod marką Maltgarden, to dodawanie sztucznego aromatu, co za wstyd. Wtedy było oczywiste, że piwo z kokosem nie będzie miało piany, ale przynajmniej nie miało xujowego sztucznego aromatu jak piwa Maltgarden
Zapach: 4 lata ma to piwo, a jednak kokosa wciąż czuć, to nie jest jakaś sztuczna masakra a'la Deer Bear/Bojan/Maltgarden, to jest poziom bourbona, delikatny, a wyraźny, bardziej tu jednak czuć zajebistą kawę i kakao i łuski kakaowca, nie czekoladę, to nie jest tożsame, czuć delikatny sosj sojowy, ale dużo mniejszy niż desmotis, ale nie ma śliwki, kawa, czekolada, kokos, może jakieś porto, rodzynka
Smak: jeszcze lepszy niż zapach, bo tu sosu sojowego zero, utlenienie poszło w lukrecję i miód gryczany, mega słodziak, mega mleczna czekolada, kakao, łuski kakaowca, jakaś śmietankowość, daje deserem czekoladowo-kawowym, bo kawy też jest tu w opór, espresso ze śmietanką, rodzynki, daktyle, melasa, demerara, kokos. Jest kokos wyraźny, owszem, nie napeirdala nim po ryju jak sztuczny aromat, ale nie musi. Sztuczne aromaty kokosa i orzecha/migdała (gwoli wyjaśnienia: często nazywane "naturalnym aromatem", co jest wprowadzaniem konsumenta w błąd, bo to ściśle aromat rzekomo identyczny z naturalnym, ale naturalny nie jest bo nie pochodzi z kokosa - nie wystarczy syntetyczne, chemiczne odtworzenie jednego z wielu, nawet wiodącego, związku aromatycznego) to największy rak polskiego kraftu zaprzeczający jego kraftowości. Nie to było ideą piwnej rewolucji, by bezsmakowe korpolagery zastąpić piwami z aromatami, bo te zawsze i to korpo, na marginesie istniały, tylko nie były np. ciemne, czy o takim blg i alkoholu. Udane piwo nieistniejącego browaru (tzn. wydmuszka Rockmilla niby istnieje, ale mogłaby nie istnieć).
2022-01-26 02:56:28
Podgórz 652 m n.p.m. z Kawąawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Podgórz 652 m n.p.m. z Kawą
Piwo zostało uwarzone z kawą z palarni MixCoffee z Krakowa
2022-01-26 01:49:48
Lwowskie Świtłeawatar
Gość
Lwowskie Świtłe
Bardzo ładna butelka i etykieta, i na tym kończą się pochwały. Wygląd słomkowy, a smak.. ot, taki bardziej pijalny polski lager koncernowy, lekko powyżej tyskiego, co jest w zasadzie i tak minusem. Dość słony napitek, czego osobiście nie cierpię. Może w macierzy jest to lepsze piwo, ale na nasz rynek, to bardzo słabo.
2022-01-26 01:47:39
Pinta Imperator Bałtycki Rum & Bourbon BA With Vanillaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pinta Imperator Bałtycki Rum & Bourbon BA With Vanilla
Wygląd: barwa ciemno brunatna, wygląda na klarowne, przy brzegach widać rubinowe przebłyski, ładna piana, drobna, beżowa, ładny lacing
Zapach: ładnie pachnie beczką, mega kokos, mocniejszy od wanili, choć tu dodano ją też dodatkowo, aromaty bourbona i rumu, belgijskie praliny, mleczna czekolada, deser czekoladowo-kawowy, kawa, rodzynki, jakaś wiśnia w alkoholu, śliwka suszona
Smak: z Imperatorem jest zawsze loteria, świeży mi nie leży, a wyleżakowany ma zawsze sos sojowy, pytaniem otwarte: ile go jest? Tu jest znośnie, akceptowalnie. Bardzo dobrze ułożone piwo, alkohol ukryty całkowicie, gładziutkie, pełne, wyklejające, puszyste, goryczkowe, ale w smaku na pierwszym planie jest gorzki, ciemny chleb, pumpernikiel, później mleczna czekolada, kawa naturalna i zbożowa, karmel, rodzynki, daktyle - to pewnie z utlenieniena (8 m-cy po terminie), nuta miodu, melasy, taniczne, dębowe, mega kokos i wanilia, jakieś resztkowe cytrusy i żywice od chmielu, kompletnie zbędne w RISie leżakowanym (mogę się domyślać jaki dysonans poznawczy dawały w piwie świeżym - dwa grzyby w barszcz). Zapach był genialny, w smaku zaś jest tylko bardzo dobrze.
2022-01-26 01:45:54
Hopito Three Stupid Cheesesawatar
Bob
starstarstarstarstar
Hopito Three Stupid Cheeses
Dobra Triple IPA. W nosie czuć nuty chmielowe, roślinne, owoce (brzoskwinia, marakuja, mango), oraz sporo nafty. W smaku podobnie, dochodzi mocna i przyjemna goryczka, sporo słodyczy i lekko wyłażący alkohol. Pijalność dobra jak na takie parametry.
2022-01-26 00:59:27
Łomża Miodowe Korzenneawatar
Gość
Łomża Miodowe Korzenne
ma rację, syf rzadko spotykany, a cynamonu to Ty chyba na oczy nie widziałeś, nie mówiąc o smakowaniu
2022-01-26 00:52:54
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Napitek zdecydowanie nie dla typowej polskiej januszerii walącej tyskie i inne podobne trucizny. Mamy tu złożony, chmielowy koktajl,na wierzchu z czymś miodowym, albo tym właśnie biszkoptowym, o czym wspomina etykieta. Godna polecenia wariacja pilsa z północno - wschodnich rubieży naszego kraju.
2022-01-26 00:48:47
Podgórz 652 m n.p.m. z Kawąawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Podgórz 652 m n.p.m. z Kawą
WYgląd: kolor brunatny, bardzo mętne, zero jakiejkolwiek piany
Zapach: kawa naturalna, ale nie jakaś ąę, zwykła fusiara, fusy z jakiegoś ekspresu przelewowego, poza kawą tu nie ma niczego
Smak: Podstawowy 652 to był sztos, zwłaszcza 1. warka, do dziś mam w piwnicy, któreś z terminem do początku 2019, ale to jest jego zaprzeczeniem. Smakuje jak... kawa cold brew, taki cold brew z kawy Fort, tym bardziej, że nie ma wysycenia w ogóle. Jedyne co czuć to kwasek kawy i samą kawę, może część tych nut pochodzi od słodów, w miarę ocieplania się, pojawiają się nuty orzecha, pumpernikla, może jakaś śmietankowość, tylko że one dopełniają kawę. Smakuje jak kawa z dodatkiem portera, a nie porter z dodatkiem kawy. Alkohol dobrze ukryty, ale piwo jest naprawdę mocno słabe. 3 m-ce po terminie, nut utlenienia (dobrych czy złych) brak, bo ciężko o takie, w takim cienkuszu.
2022-01-26 00:40:31
Steam Brew Imperial IPAawatar
Gość
Steam Brew Imperial IPA
bez kitu czuć jakieś wymioty...
2022-01-26 00:27:08
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Browar FORTUNA Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar FORTUNA Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
6
 
Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
% alk. 9.0
Blg 21.0
ulubione: 3
Edycja limitowana jednego z najlepszych porterów w Polsce - leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej Whisky.

comments Komentarze: 21    oceny Średnia ocena: 6,19/10
Dodał: kindi - 2022-01-18 12:15:23
Fortuna Fortunatus Wild IPA Barrel Aged
Fortuna Fortunatus Wild IPA Barrel Aged
Fortuna Fortunatus Wild IPA Barrel Aged
% alk. 8.0
Blg 18.0
Dzika wersja obficie chmielonego IPA, fermentowana w beczkach po czerwonym winie. Jest blendem różnie prowadzonych beczek, którego finalne propozycje ustaliliśmy przez rozlewem. Dzięki pracy dzikich drożdży w piwie doszło do przekształcenia aromatów nowofalowych odmian chmielu i wzbogacenia ich o nuty znane z lambików. Piwo gładkie, orzeźwiające, zdecydowanie goryczkowe.
Chmiele: Oktawia, Cascade, Magnum.

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 8/10
Dodał: Kindi - 2022-01-03 13:52:36
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
% alk. 0.5
Blg 11.5
ulubione: 1
Piwo o smaku mirabelki uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to bezalkoholowa wersja piwa Fortuna Mirabelka.

Sięgnij po bezalkoholowe piwo owocowe Fortuna Mirabelka i delektuj się orzeźwiającym słodko-kwaśnym smakiem przełamanym delikatną goryczką. Oryginalna receptura na bazie naturalnych składników.

Piwo jasne, bezalkoholowe, górnej fermentacji
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, soki owocowe [jabłkowy, śliwkowy, mirabelkowy (3%)], słód żytni, naturalny aromat, chmiel, drożdże
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 6,1/10
Dodał: Piwosz92 - 2021-03-29 21:09:01
Miłosław Bezalkoholowy Witbier
Miłosław Bezalkoholowy Witbier
Miłosław Bezalkoholowy Witbier
% alk. 0.5
Blg 7.7
ulubione: 9
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to bezalkoholowa wersja piwa Miłosław Witbier.

Bezalkoholowy Witbier w interpretacji naszych piwowarów - jeszcze bardziej orzeźwiający, dzięki cytrusowej nucie calamansi i chmieleniu amerykańską odmianą Centennial. Klasyczne, belgijskie piwo pszeniczne cenione za zbożowo-cytrusowy charakter i przyprawowe dodatki, uwarzone w bezalkoholowym wydaniu.

Piwo jasne, bezalkoholowe, pasteryzowane, górnej fermentacji
Składniki: woda, słód pszeniczny, chmiel (Centennial), pulpa calamansi, naturalny aromat, kolendra, skórka pomarańczy, drożdże
Barwa EBC: 12
Zalecana temperatura serwowania: 5-7°C
Zalecane szkło: Pokal
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 20    oceny Średnia ocena: 7,6/10
Dodał: Piwosz92 - 2021-03-19 08:15:36
Komes Russian Imperial Stout (30°Plato)
% alk. 12.0
Blg 30.0
ulubione: 3
To, że piwo jest dobre, nie oznacza że nie może być jeszcze lepsze. . . Stworzyliśmy naszego RISa na nowo, żeby wnieść go na zupełnie inny poziom. Całkowicie nowy zasyp uzupełniony o karmelizowany słód żytni daje bogactwo smaków od czerwonych owoców po nuty kawy i czekolady. Potężna pełnia wynikająca ze wzmocnienia piwa o dodatkowe 5 stopni Plato zbalansowana palono-goryczkowym finiszem.

comments Komentarze: 12    oceny Średnia ocena: 7,21/10
Dodał: JP2137 - 2021-03-07 19:48:08
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
% alk. 20.0
Blg 47.0
ulubione: 1
W tym roku na Baltic Porter Day, czyli święto porteru bałtyckiego, przygotowaliśmy piwo absolutnie wyjątkowe. Przed Państwem Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray (ex. Jim Beam) BA.

Czarny, esencjonalny, jakby skondensowany porter bałtycki. I nie ma w tym skojarzeniu nic niewłaściwego. Wszystko zaczęło się od naszego medalowego porteru, w tym konkretnym przypadku z tanków leżakowych nr 3, 18 i 51. Przy okazji musicie wiedzieć, że kupażu kilku tanków o wymaganym wieku dokonujemy także rozlewając podstawowego Komesa Portera. Piwo z tych trzech tanków, w odpowiednich proporcjach wybranych na degustacji, przelaliśmy do małych zbiorników, a te wstawiliśmy do chłodni ustawionej na ok. -18°C. W takich warunkach piwo w ciągu kilku, kilkunastu dni powoli zamarza. Jednak nie zamarza całkowicie. W pierwszej kolejności zamarza niemal czysta woda, która tworzy grubą warstwę lodu przy ściankach naczynia. Dzięki temu możemy potem odciągnąć z naczynia piwo pozbawione tej części wody. Proces wymrażania podzieliliśmy na dwie tury. Jedną porcję piwa wymrażaliśmy dwukrotnie, drugą aż trzykrotnie. Wszystko po to, by zatężając alkohol nie zgubić esencji porteru, nut palonych, kawowych i śliwkowych.

Obie porcje wymrażanego porteru umieściliśmy w beczkach po szkockiej whisky Glen Moray. Beczkach, które wcześniej w USA służyły do nadania ostatecznego kształtu bourbonowi Jim Beam. W beczkach piwo spędziło 9 miesięcy, w czasie których wypłukiwało aromaty kojarzące się z whisky i drewnem oraz powoli utleniało się w celu uzyskania ostatecznego szlifu. W trakcie leżakowania w beczkach, żeby wspomóc te procesy, naprzemiennie zmienialiśmy temperaturę pomieszczenia. Wszystko po to, by w okolicach święta tego polskiego skarbu piwowarskiego, opróżnić beczki i rozlać piwo do szykownych butelek, które sprowadziliśmy bezpośrednio z Włoch.

Ręczny rozlew i ręczne etykietowanie wszystkich 4040 butelek zajmą nam jeszcze chwilkę, start dystrybucji planujemy pod koniec stycznia. Ale już w ten weekend, dzięki odwiedzinom Tomka Milera i Tomka Kopyry, będziecie mogli usłyszeć więcej o porterze bałtyckim, procesie wymrażania oraz leżakowaniu w beczkach po whisky Glen Moray.

comments Komentarze: 3    oceny Średnia ocena: 9,25/10
Dodał: JP2137 - 2021-01-24 17:25:16
Fortuna Fortunatus Flanders Red Ale Barrel Aged
Fortuna Fortunatus Flanders Red Ale Barrel Aged
Fortuna Fortunatus Flanders Red Ale Barrel Aged
% alk. 7.7
Blg 15.0
ulubione: 1
Uwarzone przez Browar Fortuna.
Piwo z 30-miesięcznym procesem produkcji, inspirowane flamandzkim czerwonym aleem. Zakwaszane na etapie fermentacji mieszanej, następnie wtórnie fermentowne w beczkach przez dzikie drożdże z okolic Beersel w Belgii. Jego profil smakowy jest efektem bogatej kompozycji słodów i pracy wielu mikroorganizmów. Intensywnie winne i owocowo-kwaśne z subtelną kontrą słodyczy. Finisz wytrawny, z nutami drewna i końskiej derki.
Beczka - pozyskana z francuskiej winnicy Chateau Kirwan (AOC Margaux), używana na 3 roczniki wina z przewagą szczepu Cabernet Sauvignon.
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (pilzneńksi, monachijski, karmelowy, palony), cukier, płatki kukurydziane, słód pszeniczny karmelowy, chmiel Sybilla, drożdże The Yeast Bay Beersel Brettanomyces Blend, Safale US-05, bakterie Lactobacillus plantarum, Lactobacillus lactis, Lactobacillus mesenteroides.

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 8,25/10
Dodał: Barcelonismo - 2020-09-27 16:32:18
Fortuna Czarne Bezalkoholowe
Fortuna Czarne Bezalkoholowe
Fortuna Czarne Bezalkoholowe
% alk. 0.5
Blg 6.8
ulubione: 4
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to bezalkoholowa wersja piwa Fortuna Czarne.

Przed Tobą niepowtarzalne ciemne piwo o słodowo-karmelowym aromacie z nutą orzeszków drzewa kola, lżejsze o moc alkoholu. W smaku złożone i zaskakująco orzeźwiające, z delikatną goryczką idealnie zrównoważoną akcentem słodyczy.

Piwo ciemne, bezalkoholowe, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński, palony), pszenica, słód żytni, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, chmiel, drożdże, ekstrakt orzeszków kola
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Zalecane szkło: Pokal
Barwa EBC: 17
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 22    oceny Średnia ocena: 6,5/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-04-11 18:07:10
Miłosław Chmielowy Lager
Miłosław Chmielowy Lager
Miłosław Chmielowy Lager
% alk. 4.5
Blg 10.0
ulubione: 22
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Piwa Miłosław są warzone zgodnie z tradycją piwowarskiego rzemiosła. Powstają z wysokiej jakości surowców, w tradycyjnych, otwartych kadziach fermentacyjnych. Dzięki temu są tworzone powoli, w niskich temperaturach, z dbałością o smak i aromat.
Piwo o rześkim charakterze, ale treściwe w smaku i aromacie. Udało się to uzyskać dzięki kompozycji amerykańskiego chmielu dodanego na zimno i sporemu udziałowi słodu monachijskiego. Wyraźna chmielowość o cytrusowo-tropikalnym charakterze i słodowa podbudowa wyróżniają piwo i sprawiają, że z chęcią sięga się po następne.

Piwo jasne, pasteryzowane, dolnej fermentacji
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski), chmiel (Mosaic®, Citra®, Azacca®), drożdże
Zalecana temperatura serwowania: 4-6°C
Zalecane szkło: Nonic
Barwa EBC: 17
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 85    oceny Średnia ocena: 7,49/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-03-27 13:29:30
Komes Wymrażany Barley Wine Cognac Barrel Aged
Komes Wymrażany Barley Wine Cognac Barrel Aged
Komes Wymrażany Barley Wine Cognac Barrel Aged
% alk. 20.0
Blg 46.0
ulubione: 4
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Piwo, którym świętujemy 130-lecie Browaru Fortuna. Wymrożone, aby uzyskać esencję aromatów i smaków Komesa Barley Wine.
Konsystencją zbliżone do likieru. Złożone w smaku, karmelowo-orzechowe, z nutą fig i daktyli. Po wymrożeniu leżakowane w beczkach po koniaku Martell od grudnia 2018 r., co stworzyło wyjątkowy profil piwa, inspirowany światem szlachetnych alkoholi.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, cookie, karmelowy, czekoladowy), ekstrakt słodowy jęczmienny, słód pszeniczny, chmiele (Amarillo, Columbus, Citra, Chinook), drożdże górnej fermentacji (US-05)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml.

comments Komentarze: 6    oceny Średnia ocena: 8,27/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-12-08 11:22:52
 
1
2
3
 ... 
6
 
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.