Jesteś w

Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
David_Haye
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Manufaktura Piwna Czarne na Miodzieawatar
Volvus
starstar
Manufaktura Piwna Czarne na Miodzie
Ładny kolor brunatno czarny. Pianka delikatna, lacing jest. Zapach miodowy, lekko słodowy. Czuć kwiat rzepaku i ziołowe korzenne aromaty. Niestety w smaku...jakby sztuczny miód... trochę się rozczarowałem. Szkoda... warka do 10.09 21
2021-03-04 19:19:22
Kormoran Imperium Prunum 2020awatar
Gość
Kormoran Imperium Prunum 2020
porter ze śliwką to fragment "polish power" Coś pięknego!
2021-03-04 19:16:54
Profesja Piratawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Profesja Pirat
Wersja leżakowana A.D. 2019
Po otwarciu czuć wyraźną paloność i kawę. Wygląda jak rasowy imperialny porter - ciemnobrązowy, z grubą brązową pianą. W większości drobnopęcherzykową. Niestety ma problem z lacingiem, bo ten jest naprawdę szczątkowy i piana z czasem redukuje się do obrączki.
Aromat jest super. Intensywna, palona kawa, czekolada, śliwka w czekoladzie, nawet jakby ziarna kakaowca. Wyczuwam tutaj ten charakterystyczny zapach słodu pilzneńskiego, co jest dziwne, bo go tu nie użyto. Mocny profil słodowy. Czyżby nawet parkiet?

W aromacie alkoholu nie czuć, ale podczas picia już i owszem i to jest największy mój problem z tą wersją. To prawie 12%, w dodatku wyczuwa się to jedynie na chwilę, a potem znika, ale jednak jest. Ponownie, czekolada, kawa, duża dawka paloności. Powtórka z aromatu.

Uczucie w ustach jest w porządku. Wytrawny porter, nie ma ani uciążliwej słodyczy, ani męczącej goryczki. Jest tak jak być powinno. Pije się przyjemnie, czuć, że to 24 plato.

Przyzwoity imperial baltic porter, jeden z lepszych, jakich próbowałem. Jestem pod wrażeniem, że udało się tutaj osiągnąć tak wiele przy użyciu zaledwie kilku składników - leżakowanie zrobiło dobrą robotę.
2021-03-04 19:05:10
Tyskieawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Tyskie
Oczywiście, że krafty to mniej niż 10%. Ale spójrzmy jaki wybór oferują rzemieślnicze browary lub nawet regionalne, a jaki koncerny. Koncerny teraz mają już trochę więcej styli, bo gdzieniegdzie pojawia się jakaś APA, IPA lub Porter, ale to bardziej na zasadzie doganiania kraftów - żebyśmy nie odstawali. Wcześniej oferowały jedynie eurolager, ewentualnie porter lub pils. I przede wszystkim jak to wszystko wypada pod względem jakości warzonego piwa. Tutaj raczej nie ma wątpliwości.

Napisałem Niemcy i Czechy, bo to lepiej niż Rosja lub Białoruś pod tym względem. Najlepiej byłoby porównać do USA, ale jednak Polsce w kulturze piwnej jeszcze daleko nam do USA.
2021-03-04 18:48:29
Gwarek Szeryf Pola Przodowyawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gwarek Szeryf Pola Przodowy
Jasny pomarańcz w mętności soczkowej. Piana trochę nie bardzo.
A aromat rewelacyjny: białe owoce z cytrusami w tle. Ekstra.
Gładziuśkie, delikatnie musujące. Owocowe, jednak bez zbędnej słodyczy. Nie wodniste, jednak lekkie. I dyskretna albedowa goryczka. Chyba nie tylko brać górnicza doceni.
2021-03-04 18:01:04
Kasztelan Jasne podbite miodem i cytrynąawatar
Gość
Kasztelan Jasne podbite miodem i cytryną
Ani miodu ani cytryny nie było. Nie warto
2021-03-04 17:59:41
Funky Fluid Breakfast Stout Guatemala Huehuetenango Coffee & Peanut Butterawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Breakfast Stout Guatemala Huehuetenango Coffee & Peanut Butter
Piwo wyskoczyło lekko z puszki. Kawa i orzechy. Tak nie masło orzechowe, a orzechy właśnie. Czuć tytoń, nie wiem skąd. Dziwne to takie. Piana bardzo wysoka, szybko dziurawi się i znika. Barwa czarna, prawie nieprzejrzysta. Ciekawe, że czas na Breakfast Stouta z kawą nie wpłynął, a na Breakfast Stouta z masłem orzechowym i kawą wpłynął. W szkle aromat podobny. Nie wiem czy to połączenie kawy z orzechami daje ten aromat, ale czuję tytoń. Taki ostry jest ten zapach. Wysycenie dość niskie. Niestety piwo wygazowało, a co oznacza odgazowane piwo? Niestety robi się wodnisto i czuć pustkę. Ciało nie jest takie złe. Słód żytni robi swoje. Jest gładkość dobra. W smaku bardziej czuję czekoladę niż kawę. Czytam na etykiecie, że ta kawa ma taką nutę mleczno czekoladową, może to to. W tle jest nuta masła orzechowego. Niestety mało. Ilości tylko homeopatyczne. Słodycz wyraźna, ale nie czuć tu głębi. Goryczka niska. Ciekawe to, bo zasyp to samo co w Breakfast z samą kawą, a tam wyraźniejsza goryczka. Aromat fajny, ale dziwny, bo nie spodziewany, w smaku jest średnio. Trochę jest rozczarowanie.
2021-03-04 17:56:55
Funky Fluid Breakfast Stout Ethiopia Uraga Coffee awatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Breakfast Stout Ethiopia Uraga Coffee
Co nie dziwi jest kawowo w aromacie. Też jest lekka paloność. Piana niska, kremowa, drobnopęcherzykowa. Czarne, prawie nieprzejrzyste. Po przelaniu do szkła aromat bardziej taka kawa z mlekiem. Mniej paloności, bardziej czuć słodycz. Wysycenie średnie, ale nie za wysokie, takie w sam raz. Ciało dobre. Piwo ma 19 BLG i myślę, że tak w sam raz ;) Piwo jest bardzo gładkie. Tu zasługa słodu żytniego. Oj jakie to jest gładkie. Piwo bardzo mocno deserowe. Ta gładkość tylko podbija deserowy charakter piwa. Ciężko mi tu wyczuć jakieś takie nuty charakterystyczne dla tej kawy, ale trzeba przyznać jest kawowo. Laktoza super podbija słodycz. Piwo ma ciekawą cechę jest jednocześnie deserowe i jest lekkie. Goryczka średnia. Delikatnie popiołowa i lekko zalega. Fajne to puwi no! Kwaśność od ciemnych słodów. Przynajmniej wiadomo, że pijemy Stouta. Niestety czekolady i paloności tu nie wyczuwam :( Widać po nazwie piwo miało być deserem i takie jest. Jest słodkie, ale nie muląco słodkie. Brak mocnych akcentów, ale to piwo na śniadanie! :)
2021-03-04 17:49:40
Svijany Svijanská Kněžna 13°awatar
meshigene
starstarstarstarstar
Svijany Svijanská Kněžna 13°
Kolejny raz zdaję sobię, że ciemne lagery to trochę nie moje klimaty, jednak to piwo (jak i ewidentnie wszystkie ze Svijan) jest bardzo poprawne, chociaż od zwykłego tmavego trochę się różni. Po pierwsze, barwę ma trochę jasną w porównaniu do tmavego z budweisera czy bernarda, a po drugie, jest mocno chmielowe (tak po czesku), z czym ciemne lagery zwykle mają problem. Poza tym zaskoczeń mało, paloność, odrobina czarnego chleba, trochę popcornu w tle, no i w sumie wszystko w porządku.

Warka 02.06.21, cukru w składzie nie wymieniono.
2021-03-04 17:44:30
Dziki Wschód Totem Navahoawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Dziki Wschód Totem Navaho
Aromat niezbyt intensywny. Czuć bardzo przyjemne nuty biszkoptowe, ciasteczkowe, co w East Coast IPA jak najbardziej miejsce mieć powinno. Nie ma karmelu. W tle chmiel - w typie słodkich owoców tropikalnych, a nawet czegoś na wzór kokosa. Ciekawe że coś takiego udało się uzyskać z użycia polskiego chmielu.

Piwo o ciemnozłotej / jasnomiedzianej barwie. Leciutko zamglone, z ładną, obfitą, gęsta, białą pianą zbudowaną z małych bąbelków któóra powoli opada i pięknie zdobi szkło.

W smaku - gładkie, słodowe, ciasteczkowe, owocowe w typie cytrusów, albedo, grejpfruta, a także z nutami żywiczno świerkowymi. Goryczka fantastyczna. Mam wrażenie że to zasługa chmielu Magnum którego od pewnego czasu polskie browary nie używają ale daje on charakterystyczną goryczkę. Tępą, wyrazistą, długą, taką która klasyczna IPA mieć powinno.

Mam problem w ocenie tego piwa, ale chyba wynika on z mojego błędnego (mam wrażenie) postrzegania stylu East Coast IPA, który nomen omen bardzo lubię. Otóż nie mamy tutaj do czynienia z piwem mulącym, karmelowym, mocno chmielonym amerykańskim chmielem, a piwem po prostu wyraźnie słodowym w typie biszkopów, herbatników, ciasteczek - w połączeniu z owocowo żywicznym aromatem i smakiem chmielu, zwieńczonym wyraźną, długą, charakterystyczną dla Magnuma, goryczką. Jak dla mnie jest to współczesne American India Pale Ale.
2021-03-04 16:14:55
Argus Porter Wielosłodowyawatar
Gość
Argus Porter Wielosłodowy
D**y nie ukrywa, ale jak za taką cenę i moc nie jest złe
2021-03-04 14:06:14
Halne Mega Mocneawatar
Gość
Halne Mega Mocne
Piwo aromatyczne, jasne smaczne tylko trochę klepie. Na minus smak puchy wyczuwalny jakbym lizał posadzki w czarnobylu.
2021-03-04 13:54:59
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Ale we wczesnych latach 90ych piło się 2/3 mniej piwa. Ludzie alkoholizowali się wódką. Teraz piwo przejęło te brzemię na siebie.

Jeśli spojrzeć na historię piwa to dłużej było warzone bez chmielu niż z. Więc tutaj nie do końca można argumentować że chmiel jest potrzebny. Ja osobiście mam mocne preferencje do mocno nachmielonego, aromatycznego i gorzkiego piwa, ale jestem świadom że nie każdy tak ma i potrafię z tym żyć.

Sheggorath:
Tyle że rynek piw kratowych to mniej niż 10% całości.
A z tymi Czechami i Niemcami to niezbyt trafione. Oni może mają dużo małych i średnich browarów, ale rzadko są to hipsterskie rzemieślnicze przedsięwzięcia, najczęściej robią ich tradycyjne style których również się konsumuje dużo dużo więcej.
Krafty paradoksalnie dominują w mniej piwnych krajach jak Szwecja lub północne Włochy gdzie duży procent spożycia to piwo rzemieślnicze, bardzo wysokiej jakości i często innowacyjne.
2021-03-04 12:50:18
Stary Browar Kościerzyna Pszeniczneawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Stary Browar Kościerzyna Pszeniczne
Perfumowane, mocno aromatyczne, lecz jak dla mnie zbyt dużo perfum i bananowych akcentów. Generalnie liczyłem na coś lepszego, aczkolwiek typowe weizeny już dawno mnie się przepiły. American Wheat to o wiele ciekawszy gatunek.
2021-03-04 12:30:53
Baca Mocnyawatar
Gość
Baca Mocny
Baca Jak NAJBARDDDDIEEEJJ PYSZNA
2021-03-04 12:10:07
Somersby Appleawatar
Gość
Somersby Apple
syf boli brzuch
2021-03-04 12:08:57
One more timeawatar
tam
starstarstarstarstar
One more time
Bardzo dobre, rześkie, bardzo owocowy charakter bez owocowych dodatków. Przy tym zachowany piwny charakter, bo czuć też słodowość i goryczkę.
2021-03-04 11:06:02
Kustosz Specjaławatar
Gość
Kustosz Specjał
Ogólnie to wstyd kupować ale lekki mem. Ładna butelka ale nie wiem czy bezpieczna bo kaca dostałem zanim to piwo wypiłem do końca i mam go dalej i boli. Dużo piwa za cene. Zimne jest całkiem dobre a w temperaturze pokojowej jak każde inne w sumie a nawet jest dużo gorszych. Pod koniec takie mniej znośne w smaku ale wchodzi mocno. Powiem tak. Raz w życiu powinno się spróbować ale dla mnie tylko raz bo jeszcze tak nie miałem że mam kaca zanim skończe jedno piwo.
2021-03-04 09:59:56
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Syf, zdecydowanie nie warto.
2021-03-04 09:23:53
Kustosz o Smaku Tequiliawatar
spiritus_PL
star
Kustosz o Smaku Tequili
8 cud świata
2021-03-04 08:28:42
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Pracownia Piwa

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Pracownia Piwa

 
1
2
3
 ... 
18
 
Pracownia Piwa Wędkarski Pils
Pracownia Piwa Wędkarski Pils
Pracownia Piwa Wędkarski Pils
Uwarzone przez Pracownię Piwa.
Piwo dolnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 6-10°C

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2020-04-11 17:53:18
Pracownia Piwa Sunshine IPA
Pracownia Piwa Sunshine IPA
Pracownia Piwa Sunshine IPA
% alk. 3.6
Blg 9.0
Lekkie sesyjne piwo z krakowskiej Pracowni Piwa.

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 3/10
Dodał: nietzsche - 2020-01-29 08:38:11
Pracownia Piwa & Golem Hern
Pracownia Piwa & Golem Hern
Pracownia Piwa & Golem Hern
% alk. 7.5
ulubione: 1
Uwarzone w kooperacji przez Pracownię Piwa i Browar Golem.
Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 10-14°C.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 7,5/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-06 11:59:43
Pracownia Piwa LAB - 39
Pracownia Piwa LAB - 39
Pracownia Piwa LAB - 39
Uwarzone przez Pracownia Piwa.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Alergeny: słód jęczmienny, słód pszeniczny, laktoza.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-10-06 16:48:16
Pracownia Piwa LAB - 38
Pracownia Piwa LAB - 38
Pracownia Piwa LAB - 38
Uwarzone przez Pracownia Piwa.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Alergeny: słód jęczmienny, słód pszeniczny.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-10-06 16:47:58
Pracownia Piwa LAB - 37
Pracownia Piwa LAB - 37
Pracownia Piwa LAB - 37
Uwarzone przez Pracownia Piwa.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Alergeny: słód jęczmienny, słód pszeniczny.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-10-06 16:47:36
Pracownia Piwa LAB - 36
Pracownia Piwa LAB - 36
Pracownia Piwa LAB - 36
Uwarzone przez Pracownia Piwa.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Alergeny: słód jęczmienny, słód pszeniczny, laktoza.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Barcelonismo - 2019-09-17 11:15:46
Pracownia Piwa Malinowe Mambo
Pracownia Piwa Malinowe Mambo
Pracownia Piwa Malinowe Mambo
% alk. 6.6
Blg 16.6
Kolejne piwo z tanecznej serii krakowskiej Pracowni Piwa, tym razem to fruit ale uwarzony z dodatkiem malin.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 7/10
Dodał: nietzsche - 2019-07-20 07:02:39
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pils
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pils
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pils
% alk. 4.8
Blg 12.0
ulubione: 1
Uwarzone przez krakowską Pracownię Piwa na zamówienie kibiców Wisły Kraków.
Piwo dolnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel Centennial, drożdże.
Lekkie, sesyjne, o złotej barwie, z delikatnym aromatem amerykańskiego chmielu i lekką goryczkową kontrą.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 7,47/10
Dodał: nietzsche - 2019-07-10 15:58:17
Pracownia Piwa Biała Gwiazda American Wheat
Pracownia Piwa Biała Gwiazda American Wheat
Pracownia Piwa Biała Gwiazda American Wheat
Uwarzone przez krakowską Pracownię Piwa na zamówienie kibiców Wisły Kraków. Piwo jasne - niefiltrowane, niepasteryzowane. Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel skórka z pomarańczy, kolendra, drożdże.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 9,67/10
Dodał: nietzsche - 2019-07-10 15:57:12
 
1
2
3
 ... 
18
 
wykonanie choruzy.pl © 2010