Jesteś w

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
lukas85
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Stary Browar Kościerzyna Pilsawatar
Gość
Stary Browar Kościerzyna Pils
Śladowa piana, szybko znikająca. Aromatu prawie brak (słód i trochę zboża), smaku również. Goryczka dość niska.
O wiele lepsze w smaku, choć nieco grzybowe jest w wersji Lager.
2021-09-25 18:25:43
Svijany Svijanský Máz 11°awatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Svijany Svijanský Máz 11°
Przyzwoite lokalne czeskie piwo.
2021-09-25 18:04:28
Oud Beersel & Pinta Le Grodzisz Sauvage - Dziki Grodziszawatar
MM1990
starstarstarstarstar
Oud Beersel & Pinta Le Grodzisz Sauvage - Dziki Grodzisz
Grodzisz bardziej kwaśny niż wędzony to jednak zdecydowanie nie jest styl dla mnie. Spodziewałem się jakiejś petardy, a tutaj niestety spory zawód.
2021-09-25 17:58:24
Svijany Svijanský Máz 11°awatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Svijany Svijanský Máz 11°
Dodaję opinię raz jeszcze bo okazało się że pisałem jako niezalogowany.
Pite z kufla w Szklarskiej Porębie. Bardzo trwała, puszysta piana oblepiająca sxkło. Piwo barwy starego złota, niemal bursztynu. Klarowne, średnio wysycone. W aromacie wyczuwalny słód i delikatne nachmielenie. W smaku słodowe, być może lekka brzeczkowość z pojawiającą się w tle goryczką. Co ciekawe jak na swoje 4,8% jest dość pełne i sprawia wrażenie ciut mocniejszego. Może zastanawiać obecność cukru w składzie ale Czesi tak mają i obecność ww. składnika staje się niestety powszechna w ichnich wyrobach. Porządny czeski pilsner.
2021-09-25 17:53:10
Svijany Svijanský Máz 11°awatar
Gość
Svijany Svijanský Máz 11°
Pite z kufla w Szklarskiej Porębie. Bardzo trwała, puszysta piana oblepiająca sxkło. Piwo barwy starego złota, niemal bursztynu. Klarowne, średnio wysycone. W aromacie wyczuwalny słód i delikatne nachmielenie. W smaku słodowe, być może lekka brzeczkowość z pojawiającą się w tle goryczką. Co ciekawe jak na swoje 4,8% jest dość pełne i sprawia wrażenie ciut mocniejszego. Może zastanawiać obecność cukru w składzie ale Czesi tak mają i obecność ww. składnika staje się niestety powszechna w ichnich wyrobach. Porządny czeski pilsner.
2021-09-25 17:45:12
Miłosław Chmielowy Lagerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Miłosław Chmielowy Lager
Złoto i biel. Pół na pół. Aromat naftowo żywiczny. Nowofalowy.
Lekkie ale nie wodniste. Słodowe, czyste, bardzo chmielowe. Długa szlachetna goryczka.
Porządne piwo na co dzień.
2021-09-25 17:38:42
Bojan Karkonoszawatar
Gość
Bojan Karkonosz
Odrobinę za słodki
2021-09-25 17:28:27
Urpiner Premiumawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Urpiner Premium
Pije w Słowacji i jest lepsze niż w Polsce.
2021-09-25 16:51:01
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
Hopfe z Biedronki,czy Perlenbacher z Lidla to jest ambrozja przy tym syfie.Wystarczy popatrzeć na skład Tatry żeby omijać ja w sklepach szerokim łukiem.
2021-09-25 16:39:37
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Czy picie tego to już koprofagia?
2021-09-25 16:34:30
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Niestety zardzewiałe gwoździe...
2021-09-25 16:06:37
Trybunał Trójsłodoweawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Trybunał Trójsłodowe
Polemizowałbym, że to piwo jest dobre, a co dopiero bardzo dobre. Jest wadliwe, niezależnie od warki. Zgadzam się z tym, że da się uwarzyć dobre i poprawne jasne, które będzie kosztować mniej, niż 3 zł - Amber Naturalny jest tego przykładem. I jest w puszce, czyli jeszcze lepiej.
2021-09-25 15:58:34
Jurand Jasne Pełne 2021awatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Jurand Jasne Pełne 2021
Dużym plusem wygląd - rasowy - czyli kolor ciemnego złota (taki klasycznie piwny), trwała i ładna piana (lacing), średnie wysycenie i przejrzystość pilsowa. Reszta już nie zachwyca. Piwo wydaje się puste, mimo że odczuwa się nuty maślane (diacetyl). Jest też nieco chmielu w smaku. Aromat - tutaj na plus nuty chlebowe i przyjemne zioła, na minus nuty landrynkowe. Po wypiciu połow chciałem dać 6/10, ale potem już było słabiej, więc za smak 5/10, za całość 5+.
2021-09-25 14:07:59
Moczybroda Run Forrest, Runawatar
lukas85
starstarstarstarstar
Moczybroda Run Forrest, Run
Bardzo dobre bezalkoholowe ipa, może to nie poziom 1 na 100 , ale trzyma solidny poziom. Na plus - aromat i niezla goryczka.
2021-09-25 13:03:58
Bojan Porter Karaibskiawatar
Krwawy
starstarstarstarstar
Bojan Porter Karaibski
Etykieta będzie miała swoją wartość ha ha
2021-09-25 11:41:30
Tatra Mocneawatar
Gość
Tatra Mocne
Wystarczy przeczytać skład żeby odechciało sie tego pić :-D
2021-09-25 10:33:47
Trybunał Trójsłodoweawatar
Gość
Trybunał Trójsłodowe
To piwko pokazuje jak koncerny ruchają w d**e klientów. Za 2.79 pln jak się okazuje mozna zrobić bardzo dobre, tresciwe piwo z naturalnych składników, i jeszcze w dodatku w bezzwrotnym szkle!
2021-09-25 10:28:57
Bosman Fullawatar
Gość
Bosman Full
Bosman jest bardzo nierówny. Nie wiem od czego to zależy. Czasami jest jak Ambrozja ale są takie partie ze nie da się pić i wszystko ląduję w kiblu. Loteria.
2021-09-25 08:10:25
BrewDog Punk IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
BrewDog Punk IPA
Słoneczne i klarowne złoto. Białej i stabilnej piany dużo. Aromat owocowy z wiodącym ananasem.
Szczyptę wodniste. Dobrze wysycone. Lekkie. Jest owocowość. Przede wszystkim jednak albedowa goryczka, której w finiszu towarzyszy przyjemna zbożowość. Goryczka krótka a intensywna.
Nie jest to nie wiadomo co (nie ma to jak się nakręcić pompując oczekiwania). Po prostu dobrze uważona ipa z porządną goryczką. Bez twistów, jednak bardzo dobra klasyka.
2021-09-25 05:53:54
Zamkowy Cieszyn Noszakawatar
Gość
Zamkowy Cieszyn Noszak
Bezwrotna pojdzie na recykling, zwrotna potrzebuje dużej ilości wody o ponownego użycia.

Puszka najlepsza-100 proc. łatwy recykling, mniej wazy, nie tłucze się i chmiel nie umyka.
2021-09-24 23:47:54
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Browar FORTUNA Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar FORTUNA Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
6
 
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
% alk. 0.5
Blg 11.5
ulubione: 1
Piwo o smaku mirabelki uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to bezalkoholowa wersja piwa Fortuna Mirabelka.

Sięgnij po bezalkoholowe piwo owocowe Fortuna Mirabelka i delektuj się orzeźwiającym słodko-kwaśnym smakiem przełamanym delikatną goryczką. Oryginalna receptura na bazie naturalnych składników.

Piwo jasne, bezalkoholowe, górnej fermentacji
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, soki owocowe [jabłkowy, śliwkowy, mirabelkowy (3%)], słód żytni, naturalny aromat, chmiel, drożdże
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 6,15/10
Dodał: Piwosz92 - 2021-03-29 21:09:01
Miłosław Bezalkoholowy Witbier
Miłosław Bezalkoholowy Witbier
Miłosław Bezalkoholowy Witbier
% alk. 0.5
Blg 7.7
ulubione: 6
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to bezalkoholowa wersja piwa Miłosław Witbier.

Bezalkoholowy Witbier w interpretacji naszych piwowarów - jeszcze bardziej orzeźwiający, dzięki cytrusowej nucie calamansi i chmieleniu amerykańską odmianą Centennial. Klasyczne, belgijskie piwo pszeniczne cenione za zbożowo-cytrusowy charakter i przyprawowe dodatki, uwarzone w bezalkoholowym wydaniu.

Piwo jasne, bezalkoholowe, pasteryzowane, górnej fermentacji
Składniki: woda, słód pszeniczny, chmiel (Centennial), pulpa calamansi, naturalny aromat, kolendra, skórka pomarańczy, drożdże
Barwa EBC: 12
Zalecana temperatura serwowania: 5-7°C
Zalecane szkło: Pokal
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 19    oceny Średnia ocena: 7,63/10
Dodał: Piwosz92 - 2021-03-19 08:15:36
Komes Russian Imperial Stout (30°Plato)
% alk. 12.0
Blg 30.0
To, że piwo jest dobre, nie oznacza że nie może być jeszcze lepsze. . . Stworzyliśmy naszego RISa na nowo, żeby wnieść go na zupełnie inny poziom. Całkowicie nowy zasyp uzupełniony o karmelizowany słód żytni daje bogactwo smaków od czerwonych owoców po nuty kawy i czekolady. Potężna pełnia wynikająca ze wzmocnienia piwa o dodatkowe 5 stopni Plato zbalansowana palono-goryczkowym finiszem.

comments Komentarze: 8    oceny Średnia ocena: 7,2/10
Dodał: JP2137 - 2021-03-07 19:48:08
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
Fortuna Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray Whisky Barrel Aged
% alk. 20.0
Blg 47.0
ulubione: 1
W tym roku na Baltic Porter Day, czyli święto porteru bałtyckiego, przygotowaliśmy piwo absolutnie wyjątkowe. Przed Państwem Komes Wymrażany Porter Bałtycki Glen Moray (ex. Jim Beam) BA.

Czarny, esencjonalny, jakby skondensowany porter bałtycki. I nie ma w tym skojarzeniu nic niewłaściwego. Wszystko zaczęło się od naszego medalowego porteru, w tym konkretnym przypadku z tanków leżakowych nr 3, 18 i 51. Przy okazji musicie wiedzieć, że kupażu kilku tanków o wymaganym wieku dokonujemy także rozlewając podstawowego Komesa Portera. Piwo z tych trzech tanków, w odpowiednich proporcjach wybranych na degustacji, przelaliśmy do małych zbiorników, a te wstawiliśmy do chłodni ustawionej na ok. -18°C. W takich warunkach piwo w ciągu kilku, kilkunastu dni powoli zamarza. Jednak nie zamarza całkowicie. W pierwszej kolejności zamarza niemal czysta woda, która tworzy grubą warstwę lodu przy ściankach naczynia. Dzięki temu możemy potem odciągnąć z naczynia piwo pozbawione tej części wody. Proces wymrażania podzieliliśmy na dwie tury. Jedną porcję piwa wymrażaliśmy dwukrotnie, drugą aż trzykrotnie. Wszystko po to, by zatężając alkohol nie zgubić esencji porteru, nut palonych, kawowych i śliwkowych.

Obie porcje wymrażanego porteru umieściliśmy w beczkach po szkockiej whisky Glen Moray. Beczkach, które wcześniej w USA służyły do nadania ostatecznego kształtu bourbonowi Jim Beam. W beczkach piwo spędziło 9 miesięcy, w czasie których wypłukiwało aromaty kojarzące się z whisky i drewnem oraz powoli utleniało się w celu uzyskania ostatecznego szlifu. W trakcie leżakowania w beczkach, żeby wspomóc te procesy, naprzemiennie zmienialiśmy temperaturę pomieszczenia. Wszystko po to, by w okolicach święta tego polskiego skarbu piwowarskiego, opróżnić beczki i rozlać piwo do szykownych butelek, które sprowadziliśmy bezpośrednio z Włoch.

Ręczny rozlew i ręczne etykietowanie wszystkich 4040 butelek zajmą nam jeszcze chwilkę, start dystrybucji planujemy pod koniec stycznia. Ale już w ten weekend, dzięki odwiedzinom Tomka Milera i Tomka Kopyry, będziecie mogli usłyszeć więcej o porterze bałtyckim, procesie wymrażania oraz leżakowaniu w beczkach po whisky Glen Moray.

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 9,25/10
Dodał: JP2137 - 2021-01-24 17:25:16
Fortuna Fortunatus Flanders Red Ale Barrel Aged
Fortuna Fortunatus Flanders Red Ale Barrel Aged
Fortuna Fortunatus Flanders Red Ale Barrel Aged
% alk. 7.7
Blg 15.0
ulubione: 1
Uwarzone przez Browar Fortuna.
Piwo z 30-miesięcznym procesem produkcji, inspirowane flamandzkim czerwonym aleem. Zakwaszane na etapie fermentacji mieszanej, następnie wtórnie fermentowne w beczkach przez dzikie drożdże z okolic Beersel w Belgii. Jego profil smakowy jest efektem bogatej kompozycji słodów i pracy wielu mikroorganizmów. Intensywnie winne i owocowo-kwaśne z subtelną kontrą słodyczy. Finisz wytrawny, z nutami drewna i końskiej derki.
Beczka - pozyskana z francuskiej winnicy Chateau Kirwan (AOC Margaux), używana na 3 roczniki wina z przewagą szczepu Cabernet Sauvignon.
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (pilzneńksi, monachijski, karmelowy, palony), cukier, płatki kukurydziane, słód pszeniczny karmelowy, chmiel Sybilla, drożdże The Yeast Bay Beersel Brettanomyces Blend, Safale US-05, bakterie Lactobacillus plantarum, Lactobacillus lactis, Lactobacillus mesenteroides.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,18/10
Dodał: Barcelonismo - 2020-09-27 16:32:18
Fortuna Czarne Bezalkoholowe
Fortuna Czarne Bezalkoholowe
Fortuna Czarne Bezalkoholowe
% alk. 0.5
Blg 6.8
ulubione: 4
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie). Jest to bezalkoholowa wersja piwa Fortuna Czarne.

Przed Tobą niepowtarzalne ciemne piwo o słodowo-karmelowym aromacie z nutą orzeszków drzewa kola, lżejsze o moc alkoholu. W smaku złożone i zaskakująco orzeźwiające, z delikatną goryczką idealnie zrównoważoną akcentem słodyczy.

Piwo ciemne, bezalkoholowe, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński, palony), pszenica, słód żytni, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, chmiel, drożdże, ekstrakt orzeszków kola
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Zalecane szkło: Pokal
Barwa EBC: 17
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 20    oceny Średnia ocena: 6,45/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-04-11 18:07:10
Miłosław Chmielowy Lager
Miłosław Chmielowy Lager
Miłosław Chmielowy Lager
% alk. 4.5
Blg 10.0
ulubione: 21
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Piwa Miłosław są warzone zgodnie z tradycją piwowarskiego rzemiosła. Powstają z wysokiej jakości surowców, w tradycyjnych, otwartych kadziach fermentacyjnych. Dzięki temu są tworzone powoli, w niskich temperaturach, z dbałością o smak i aromat.
Piwo o rześkim charakterze, ale treściwe w smaku i aromacie. Udało się to uzyskać dzięki kompozycji amerykańskiego chmielu dodanego na zimno i sporemu udziałowi słodu monachijskiego. Wyraźna chmielowość o cytrusowo-tropikalnym charakterze i słodowa podbudowa wyróżniają piwo i sprawiają, że z chęcią sięga się po następne.

Piwo jasne, pasteryzowane, dolnej fermentacji
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski), chmiel (Mosaic®, Citra®, Azacca®), drożdże
Zalecana temperatura serwowania: 4-6°C
Zalecane szkło: Nonic
Barwa EBC: 17
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 76    oceny Średnia ocena: 7,47/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-03-27 13:29:30
Komes Wymrażany Barley Wine Cognac Barrel Aged
Komes Wymrażany Barley Wine Cognac Barrel Aged
Komes Wymrażany Barley Wine Cognac Barrel Aged
% alk. 20.0
Blg 46.0
ulubione: 4
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Piwo, którym świętujemy 130-lecie Browaru Fortuna. Wymrożone, aby uzyskać esencję aromatów i smaków Komesa Barley Wine.
Konsystencją zbliżone do likieru. Złożone w smaku, karmelowo-orzechowe, z nutą fig i daktyli. Po wymrożeniu leżakowane w beczkach po koniaku Martell od grudnia 2018 r., co stworzyło wyjątkowy profil piwa, inspirowany światem szlachetnych alkoholi.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane
Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, cookie, karmelowy, czekoladowy), ekstrakt słodowy jęczmienny, słód pszeniczny, chmiele (Amarillo, Columbus, Citra, Chinook), drożdże górnej fermentacji (US-05)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml.

comments Komentarze: 6    oceny Średnia ocena: 8,27/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-12-08 11:22:52
Komes Imperial IPA
Komes Imperial IPA
Komes Imperial IPA
% alk. 7.0
Blg 18.0
ulubione: 18
Piwo uwarzone przez Browar Fortuna z Miłosławia (powiat wrzesiński, województwo wielkopolskie).

Imperialna odmiana lndia Pale Ale powstała z myślą o jeszcze większej dawce piwnych doznań i szybko zdobyła uznanie miłośników chmielu. Również Komes Imperial IPA jest obficie chmielony kompozycją amerykańskich odmian aromatycznych i polskiego, nowofalowego chmielu Oktawia. Piwo ma jasno-złotą barwę i jest mgliste - m.in. dzięki chmieleniu na zimno i dodatkowi płatków owsianych.
W aromacie można wyczuć nutę mango, białych owoców i cytrusów. W smaku dobrze wyczuwalną goryczkę kontruje wyważony, słodowy profil piwa. Płatki owsiane dają wrażenie gładkości, a alkohol przyjemnie rozgrzewa.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód jęczmienny (pilzneński), pszenica, płatki owsiane, cukier, chmiel (Azacca®, Oktawia, Cascade), drożdże (Safale S-33)
Zalecana temperatura serwowania: 8-12°C
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 41    oceny Średnia ocena: 7,31/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-09-20 14:45:41
Fortuna Fortunatus Sour Cherry Wild Ale
Fortuna Fortunatus Sour Cherry Wild Ale
Fortuna Fortunatus Sour Cherry Wild Ale
% alk. 6.5
Blg 12.6
ulubione: 1
Stało się, kolejne ściśle limitowane piwo ze stajni (;)) Browaru Fortuna gotowe do rozlewu!

Fortunatus II: Sour Cherry Wild Ale to piwo z sokiem z polskich wiśni wtórnie fermentowane dzikimi drożdżami w beczkach po winie z winnicy Château Kirwan. Nie, zdecydowanie nie jest słodkie ;)

Ale zacznijmy od początku. . . Lekkie piwo ze sporym udziałem pszenicy w zasypie rozpoczęło swoją drogę ponad rok temu. Po transferze do 16 drewnianych beczek zostało zaszczepione mieszanką dzikich drożdży z okolic Lochristi we wschodniej Flandrii, które przefermentowały resztę cukrów ze słodu.

Po wielu miesiącach i zakończeniu pierwszego etapu wtórnej fermentacji, wzorując się na stylu oude kriek, dodaliśmy do piwa tłoczonego soku z polskich wiśni (nie z koncentratu, NFC). Nie szliśmy łatwą drogą, w piwie gotowym znalazło się aż 48% soku.

Po kolejnych miesiącach cały cukier z wiśni został przefermentowany, odsłaniając bogactwo lekko kwaśnego piwa z akcentami pestek, wina, drewna i dzikich drożdży. Aby nie zaburzać obrazu do piwa nie dodaliśmy do niego cukru, słodzików ani aromatów. To, czego mamy nadzieję już niebawem spróbujecie, to zasługa wyłącznie wiśni, dzikich drożdży i wpływu beczek użytych wcześniej do leżakowania wina.

Przygotujcie się na wytrawne, wiśniowe orzeźwienie!

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 8,25/10
Dodał: Gość - 2019-09-05 10:46:17
 
1
2
3
 ... 
6
 
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.